nemmaratonman

nemmaratonman

Utazás a térd körül

2015. szeptember 04. - téglánakgyors

Na, ott hagytam abba kb egy évvel ezelőtt, amikor utoljára írtam, hogy dokinál voltam, meg, hogy kb pont a vizit miatt elkezdtem újra futni és volt egy csodálatos 100 km-em júniusban, amikor Runbaby jött, leoltott kommentben, és ezzel ÖRÖKRE elvette az egész kedvem a futástól. 

Nem, igazából az történt, hogy a doki Hyalgan injekció-kútát írt fel. Ez egyrészt kurva sokba kerül, másrészt velemszületett készségként egyből elájulok a gondolatra, hogy tűt szúrnak a térdem közibe. Egyből belágyul a térdem már gondolatilag is, hajlik előre is, nincs itt semmi gond.

Akartalak benneteket kérdezni, hogy milyen híretek, véleményetek van erről? Mármint A Hyalgan injekcióról.

A doki persze felmondta a marketinget, amikor megkérdeztem, hogy ez akkor egy csapásra megoldja-e a problémámat? Azt válaszolta, hogy vannak, akik akár két évig is panaszmentesek lesznek utána.

Otthon utánaolvastam, mert az internet mindig igazat ír és diplomát is ad. Na hát ott szó nem volt két évről, 6-8-12 hónapokat írtak. Elgondolkoztam. Ha akár két évet is kibír a beleinjekciózott zselé, akkor is mi van? 36 éves koromtól kétévenként már olajozni kell a térdemet?

Szóval nem kérdeztelek meg benneteket, nem írtam semmit. Elmentem nyaralni, elkezdtem készülni az esküvőmre. Igazából, ami a futást illeti elég kedvetlen lettem, motiválatlan, annak ellenére, hogy nyaralás után volt egy elég jó két hetem az utcákon.

Aztán jött egy kölcsönautó, a világ legkeményebb kuplungjával, újra megfájdultam, jött a kibaszott kánikula, aminek gyakorlatilag csak most lett vége, és minden nyivákolás nélkül írom le most, hogy jelen pillanatban kimondhatom: lelkes amatőrből kocafutóvá süllyedtem vissza. Július 75 km, augusztus 49.

De most nem fogok nyafogni. Az ősz arról fog szólni, hogy a futáshoz valami segítséget fogok keresni, legyen az gyógytornász (Hollós Barnabásról tudtok valamit, véleményt, árat, vagy konkurenciát mondani?), chi running, vagy akár úszás.

Meg persze mindig itt lesz a Hyalgan kúra, mint C Terv.

Na ennyi van most kb. Ja meg azért tudom tartani kb a 84 kilót, ami korábban a rendszeres futóként a mélypont volt. De legalább már metszi egymást  a két halmaz, van közös pont. És ha másra nem, a nyári hónapok abban segítettek, hogy tudjam, azért, ha csak ennyit is, de futva, utána nyújtva sokkal inkább panaszmentes a térdem, mint teljesen leállva. Úgy bemacskásodik teljesen. Ja és kell egy olyan SMvalami henger. A nyújtást úgyis külön kiemelte a doki, mivel a testfelépítésem miatt amúgy is elég feszkósak az inaim. Szalagjaim. Tudjátok, na.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr547759750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.09.04. 10:10:00

Szerintem ha sikerül(t) átállítani a gondolataid úgy, hogy ne a futás legyen a legelső és egyetlen cél, és sikerül nagyjából ugyanannyi időt töltened úszással, erősítő gyakorlatokkal/yogával amennyit futással, plusz futásokkor nem a teljesítményre hanem a helyes futótechnikára helyezed a hangsúlyt, akkor egy idő után újból jól fog menni a futás.
Én személy szerint az úszásban ugyanazt az örömöt megtalálom mint a futásban, úgyanúgy lehet ott is változatos edzéseket felépíteni, sokat lehet és kell melózni ott is a helyes technikán, de tök jó figyelni abban is a fejlődést. Ráadásul úszástól még soha nem tudtam lesérülni akármilyen kemény hónapokat is csináltam vele.
Figyelmedbe ajánlom még ezt a könyvet:

www.amazon.com/gp/product/B00F0X80P4?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_d_detailpage_o00_

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.09.04. 13:00:27

A szívbajt hozod rám! :D De amúgy boldogok, azok, akik..........szeretik az úszást... :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2015.09.04. 14:54:33

@Kilfish: elég komoly és lassú folyamat már ezen a szinten is, hogy bármennyire és bármilyen formában leállj, vagy picit lemondj arról a sportról, amibe nyakig belemerültél. Nem is merem elképzelni, hogy ez mennyire fájdalmas lehet komolyabb formában.

Mindenesetre kezdem felismerni azt, hogy ebból a szituból (csak) a futás erőltetésével nem fogok kikeveredni.
Egyetlen bajom az úszással pont az, ami a futás fele terelt részben engem is: az úszás az első pillanattól kezdve elég drága, és el kell menni egy adott időben hozzá egy adott helyre (ez nálam gondolom a Kondorosi uszoda).

De el kell ismernem: míg nyaralás kozben végig fájt a térdem egy szerencsétlen lépcsőzéstől, addig a tengerben úszás közben semmi baja nem volt. És már húsz méter után fáradt voltam :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2015.09.04. 14:56:02

@DSL: :))

Szeretem az úszást, ha nyílt víz mellett laknék, már rég dupla ironman világbajnok lennék, nem kérdéses :P

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.09.04. 16:56:55

@téglánakgyors: Nem ismerem a Kondorosi uszoda árait, de pl. a Hajósban meg a Császárban reggel 7 óra előtti belépéssel jóval olcsóbb a jegy, ráadásul vannak bérletek amikkel szintén lehet egy keveset spórolni. A korai úszás első hallásra elég magasfokú mazochizmusnak tűnhet főleg a téli hónapokban, de hozzá lehet szokni. Néhány éve nálam a 9 óra volt a reggeli kelés időpontja, most meg heti 2-3-szor ha nem is esik jól, de simán megy az 5:40-es is.
Úszás mellett még egy motívációs érv: sokkal jobb, sportosabb, izmosabb alakot tud csinálni mint a futás. A legfaszább természetesen a kettő együtt, plusz kiegészítő erősítő és nyújtó gyakorlatok.

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2015.09.05. 08:28:48

Nem az internetrol vannak a tapasztalataim, hanem a gyakorlatbol. 5-6 eve nagy divat volt ez az injekciozas, sokan bele is vagtak nemre es korra valo tekintet nelkul. Majd 1 ev mulva pl. masodik adag, vagy kicsit kesobb, de mindig egyre korabban. Tehat nem megoldas - szvsz.
Van egy nagyon jo mozgasszervi doki a kozelunkben (gyogyszertarban dolgozom) es o egy fiatal teniszezo lanynak azt ajanlotta, hogy adjon maganak fel evet, erositsen nagyon sokat, usszon es ha nem javul, nem lesz jobb, akkor meg mindig ott van az inj. lehetoseg, de mivel fiatal NE ahhoz nyuljon, mert megbosszulja magat hosszutavon.
Gondolom ugyan ez rad is igaz lehet.
Uszni meg biztosan nagyon jo es nekem is kene, csak olyan viziszonyom van, hogy ihajj. :))

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2015.09.06. 14:39:29

Biztos, hogy az úszás nem haszontalan, viszont erősítésre is csak egy korlátozott mértékig jó, hiszen egy alacsony intenzitású "kardió" mozgásforma ez is. Én az erre szánandó időt inkább valami értelmes konditermi edzésre fordítanám. Lassan, szabatosan és ízületkímélő módon végrehajtott, de intenzív, tehát izomépítésre alkalmas gyakorlatokkal (ajánlott irodalom: Dr. Doug McGuff: Body by Science).

A futás vonalon pedig te is említetted a chi futást, én is ebben látom a magam részéről a jövőt. Megvan mindkét könyv, letöltöttem a DVD-t is. Van Mo-n 1 db edző, aki hivatalos chi running instruktor és aki szokott szervezni workshopokat, hozzá is el akarok menni. Ha az ezo-hókuszpókusz részt leszámítjuk, a módszerük egy az egyben jó, amit az is igazol, hogy jórészt minden más, a helyes futómódszert propagáló iskola elveivel egybevág.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.09.06. 21:54:06

@brutalfitnessz: Az úszás valóban lehet alacsony intenzítású "kardió" mozgásforma ha úgy úszkálsz mint azok a nénik akiket látszólag csak ide-oda sodor a víz a medencében, vagy állapotodhoz képest úszól egy laza 2-3 km-t, de ha pl. jól felépített interval edzéseket végzel, akkor ugyanolyan kemény tud lenni mint egy gyors tempójú ismétléseket tartalmazó futó edzés. Kifejezetten izomtömeg építésre valóban hatékonyabb lehet a konditermi edzés, de avval sajnos ismét ugyanott vagyunk ahol a futásnál: ez is jócskán sérülésveszélyes. Lehet erre azt mondani, hogy óvatosan, nagyon odafigyelve, kellő szakértelemmel kell csinálni és akkor nem lesz sérülés, de ez igaz a futásra is, aztán a gyakorlat mégis csak azt mutatja hogy rengetegen kűzdenek sérülésekkel. Én az úszást azért favorizálom a konditermi edzésekkel szemben mert evvel is lehet izomtömeget építeni, viszont ahogy korábban írtam nagyságrendekkel kisebb sérülésveszéllyej jár (lassan 30 éve úszom, ezalatt talán egyszer-kétszer húztam meg kicsit a vállam olyankor amikor nem megfelelően bemelegítve úsztam tenyérellenállással, de az is pár nap alatt rendbe jött), ráadásul az állóképességet is erősen fejleszti még ha az itt szerzett állóképesség nem is váltható át egy az egyben a futáshoz szükséges állóképességre. A minél jobb úszáshoz is szükség van egyéb erősítő edzésekre, csinálok én is olyan gyakorlatokat, de az úszást semmiképpen nem pótolnám azokkal.

Chi futás: Az az egy magyarországi instruktor Malatinszky Szofi, voltam én is workshopján, neked is csak ajánlani tudom.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2015.09.07. 11:44:40

@brutalfitnessz: Killfish nagyrészt helyettem is válaszolt :) Pontosabban mondva, nagyrészt pont azt mondta, ami nekem is eszembe jutott: azért ha elnézem a vízilabdás srácokat, meg az éremfetisiszta úszóinkat nem a low cardio az első szó, ami eszembe jut az úszásról :) Bár nyilván az a veszély nem fenyeget, hogy úgy nézzek ki, mint ők, de azért én is elfáradni mennék az usziba.

A Terembe meg SOHA nem megyek többé vissza. Ez az egész sportágasdi azért valahol csak-csak arról szól, hogy mit szeret az ember. Én éveket pazaroltam el súlyok környékén próbálgatva magamat. Nem is szerettem soha igazán, kurvára untam, és jól sem néztem ki soha, annyira nem voltam elszánt. És azért csak-csak van az egésztől egy sérült könyököm. Nem, előbb lovagolnék, minthogy újra elmenjek egy ilyen helyre, pedig ez nálam nagy szó :D

A chi futást meg igen, szintén Kilfishel leginkább kitárgyaltuk. Én még mindig szédülök az egy alkalomra szóló árától, de ha őszinte vagyok, simán elvertem már többször ennyit más hülyeségre. Ez meg ha drága is, kérdőjeles is, biztos, hogy sokkal hasznosabb, mint pl az az Asics GT-2000 cipő, amit harmincért húztam be januárban, és most meg nem tudom, mit csináljak vele.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.09.08. 10:18:01

A vízilabdázók és az elit úszók sem csak az úszástól néznek ki úgy, ahogy. Ahhoz nagyban hozzájárul a sok edzőtermi súlyzós edzés is, mert kell az izomtömeg és ez bizony a konditeremben szerezhető meg legideálisabban.
Ettől függetlenül magamon is észrevettem, hogy az úszással is lehet bizonyos izomtömeget magadra applikálni :).

Keserves a reggeli kelés, de mikor már becsobbansz, onnantól élvezet az egész.

Amúgy nekem anno az orvos a biciklizést is ajánlotta, azzal lehet jól erősíteni a négyfejű combizmot vagy mit, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy levegye a terhet a térdízületekről. Nem lettek armstrongi combjaim, de tuti, hogy ez is szerepet játszik abban, hogy a műtétek óta semmi baj a térdeimmel (kopp, kopp, kopp).

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2015.09.08. 13:31:05

@snatch_: MILYEN REGGELI KELÉS???? :o Erről nekem senki nem beszélt!!

Most hétvégén volt egy 24 km-es bringázás Salzburg környékén elég komoly emelkedőkkel. Néha-néha éreztem a térdemen, hogy azt kérdezi, hogy most ez mi a f., de nem lett semmi baj, csak a fenekem fáj :) De ha a végén betegség miatt leszek triatlonos, röhögni fogok :D

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.09.09. 15:05:34

@téglánakgyors: nem vallom magam triatlonistának, de anno egyrészt én is a műtétek miatt kezdtem el a triatlonnal ismerkedni. Adta magát. Amíg nem futhattam, addig úsztam és gyógytornáztam, aztán amikor erősíteni kellett a lábat, akkor meg bicikliztem és szép lassan jött újra a futás. Ez a három pedig együtt tudjuk mi :)

videkiman 2015.09.14. 15:22:31

Örülök, hogy újra írsz/futsz, nemrég akadtam rá a blogodra, nekem nagyon bejött, 2-3 dolgos munkanap alatt bedaráltam a nyáron. :) Kevés ennyire olvasmányos és szórakoztató futós blog van, pedig van miből meríteni, augusztusban próbálkoztam is rendesen (elég lájtos időszak ez nekem meló szempontból :)) inkább kevesebb, mint több sikerrel. Persze nem a többi bloggert akarom bántani, de nekem DK saját blogos, valamint Winkler Róbert futóblogos írásai jöttek be ennyire a témában. Esetleg még a hosszútáv blogot említhetném, bár az utóbbi időben az kezd átmenni ilyen terepfutós/túrázós blogba, az meg annyira nem az én világom.

Szóval remélem aktív leszel mind az utcán mind a zinterneten.
És bocsi a hosszú, nyalizós kommentért, a témához annyit, hogy a sérülésekhez hálistennek nagyon nem tudok hozzászólni, az úszás meg valóban nagyon hasznos lehet, de sztem qrva drága + hajnali 4-5kor kelljen a halál (saját magamból kiindulva).

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2015.09.14. 19:12:06

@videkiman: Szia, köszi a kommentet, és semmi gond, simi az mindig jöhet :)

Tényleg azon vagyok, hogy maradjak, itt is, kint is. Jelen pillanatban éppen nagyon kint, Tirolban nyomom a nászutamat. :-) Ha találok olyan utat, ami nem öl meg, akkor futok rajta és jól el is mesélem!
süti beállítások módosítása