nemmaratonman

nemmaratonman

32. Budapest Spar maraton. Maraton nélkül, nagyon Spar üzemmódban.

A Fuss Te Is 16 hetes edzésterv vége

2017. október 16. - téglánakgyors

Csütörtök este. A padlón fekszem a mannheimi Intercity Hotel tizenegyedik emeleti sarokszobájában. Körülöttem az öt nap ideiglenesség, és a felszínes otthonosságteremtés kellékei. Bőrönd, begyűrt takaró az ágyon, párna földre dobva. 

 

hotel11.jpg

 

Hengereztem, aztán csak ott maradtam, és most vagyok múlt vasárnap óta a legnyugodtabb, itt a padlón fekve, érzem is, ahogy csukódnak a szemeim. Szinte semmit nem alszom, ha aludni akarok, bekapcsol az agyam, mit csináltam rosszul, mit mondtam rosszul, hogy kellene holnap, elég jó vagyok-e ide egyáltalán. A multinacionális irodista szorongásai. Hiányzik a csajom, a macskám, hiányzik az ágyam, az otthoni lágy hullámok nem simítják el a kinti fűrészelős rezgéseket, de végig kell csinálnom, mert ebből élek, ebből futok, ebből veszek futócipőt, ebből írok blogot.

A hét elején lelkiismeretesen végigcsinálom a két edzést a sötétben ismeretlen városban, de a csütörtökit már kihagyom, mert megint csak éjfélkor kerülnék ágyba, ha elmennék még minden után egy órát edzeni. Bár nem alszom igazán, tudom, hogy  egyszerűen kell a pihenés, hogy végigimitáljak egy otthoni estét tévével, nettel, dögléssel. Most van az, amikor a futás csak stresszfaktor lenne, teher, ezt ezerszázalékosan érzem, és nincs lelkiismeretfurdalásom.

Reggel kipihentebb vagyok, jól záródik a hét, a kintiek elégedettek velem, és szombat hajnalban megérkezik a taxi az otthonom elé. A pénteki rövid kocogás is kimaradt.

Bent állok a négyes zónában. Az egyetlen amit érzek, a tény, hogy a két speaker gyűlöli egymást. A Magyar Futórendezvények Hangja a szokásos mederben tolja az utolsó perceket, és semennyire nem várja meg az angol fordítást, alig hagy a kolléganőnek mikrofonidőt. Igaz, amikor amaz végre bele tud szinkronizálni a hangszóróba, abban semmi köszönet nincs, valakinek szólni kellene, hogy nem, ez itt nem világrekorder gangbangpornózás lesz, futni fogunk. De nem, senki nem szól, feszt megy az erőltetetten mélyített hangú, kéjesen elnyújtott pleeeeease enjoooooy, legalábbis amíg A Magyar Futórendezvények Magyar Hangja hagyja neki. Aztán néha egyszerre beszélnek.

Aztán elindulunk. Emlékszem a tavalyi kibaszottul euforikus indulásra, kétlábú, színesbe öltözős karrierem egyik legemlékezetesebb pillanata. Na, ebből most semmi nincs, egyszerűen csinálom, amit kell, futok, tartom az időt, mert rögtön az elején már tiszta ügy, hogy tartani kell. 149-es pulzuson kellene hozni a 5:41-es tempót, de pár lépés után 154-en vagyok. Ezt tartom. Salzburg 155-ös pulzussal lett meg, és tudom, hogy Dani valahol elől 160 felett fogja végigkarcolni a 42 kmt, tehát elvileg ez még nem megborulós történet. A sebesség maga nem tűnik tarthatatlannak, de ha kicsit elkalandozom, vesztek pár másodpercet. Az utazósebességem valahol 5:44 környékén lenne, ami nem rossz, ötlik fel bennem, de most nem jó. Belegyorsítok. 156... Faszom.

Összesen két pillanatnak örülök, az egyik az, amikor beérem a 4:15-ös iramfutókat. Nem is azért, hogy beérem őket, ez - ha már ott voltak előttem - kötelező feladat volt, szar is lett volna, ha nem húzom ezt be. Hanem annak, hogy megpillantom Makai Vikit, aki az örök mosolyával tolja maga előtt a világot, és ettől valahogy megnyugszom. Soha nem fogom elfelejteni Dani első UB-ját, amikor arrébb ment 10 centit a nádas széléhez pisilni, Viki meg jött, megállapította a tényállást, és igazi, mosolygós, határozott, szurkolói hajrával buzdította a versenytársát.

A másik, hogy kiszúrom Haancheet a Margit híd-felkanyar előtt, és odakajabál nekem egy Gyerünk!!!öt, és ez most tökre jól esik, hogy valaki nekem mondja. Valahogy kiemel ebből a semmiféle hangulatból, létezem, én vagyok itt, látható vagyok, én történek. 

A szigeten nagyon vonz a szökőkút oldalánál lévő kút, ebből tudom, hogy hiába figyelek kurvára a frissítésre, kevés. Minden évben ez van itt, könnyebbé most mégsem teszi, hogy előre tudtam a meleget. Most van kurva meleg. Direktben süti az arcomat, a nyakamat a nap, folyékony rajtam a póló. Az Árpád hídra felkanyarodás őrület, ennyi kibaszott emelkedőt beletenni egy városi maratonba az konkrét bűn.

21-nél az órám szerint másodpercekkel vagyok hátrányban, a hivatalos távnál, a táblánál több mint egy perccel. Nem értem, az emelkedők lassulását mindig behoztam 5:3ikszes tempókkal. A frissítés. Nem lehet nem megállni, nem tudom futva felvenni a poharakat, ahhoz túl nagy a tömeg fala, víz kell a sapkámra és legalább három pohárral iszom. Itt megy el az idő, a frissítést és az emelkedőket együtt nem tudom visszahozni.

22, 23-nál értem meg, hogy el fogom engedni a négy órát valószínűleg, és ez ott borzalmasan megcsap a semmit nem érzés ellenére, ez abban a pillanatban egy piszok nagy gyomros a sok készüléssel, beáldozással együtt. 

Megyünk végig a rakparton lefele, itt van a legmelegebb, nappal szemben, a kő- és aszfaltkatlanban és nincs víz, nincs víz, nincs víz, nincs víz. Pont itt, sehol máshol, de pont itt 5 km telik el, mire újra kapok valamit, és ez nyír ki végleg.

 

fireshot_capture_030_32_spar_budapest_maraton_frissites_http_www_futanet_hu_cikk_32-spar.jpg

 

Iszonyúan, tehetetlenül dühös vagyok, rettenetesen kurvaanyázom, hogy nincs egy állomás, nem hiszem el, hogy ezt megteszik velünk. Más a hibás. Ó, ezt ismerem, jön a belső leszabályozás, és felmérem a károkat. Másokat hibáztatok, nem oké, nem jó irány, de ugyanakkor igazságtartalmától függetlenül helyzetjelzőnek kiváló. Valami egyértelműen nem jól van, valami baj van, valami nem működik. Nem feltétlenül más a hibás, de bajban én vagyok.

Megkapom a vizemet, itt már nem is próbálok sietni, 6 közeli tempóval megyek tovább, nézem a pulzusom, hogy emelkedik, de legalábbis nem csökken, és ekkor elkezdek beszélgetni magammal.

25 km-nél vagy és újra kell tervezni mindent. Mi legyen? Lubics Szilvi jut eszembe, sok mindenki más mellett, "a teljesítés lett a cél." Örökké ez a dilemma. Megpróbálunk valami útjelzőt találni az erkölcsiség, hiúság, és az értelmes emberi létezés egyéb útvesztői között, ami értékesebbnek, örökérvényűbbnek tűnik a többi útjelzőnél.

Soha nem adtam fel versenyt.

Legalább nem gyalogoltam.

Büszke vagyok, hogy fel tudtam adni versenyt, hogy amikor kellett, ki tudtam szállni.

Ezer és ezer mondat az önmeghatározásról. Melyik az igazabb, melyik erkölcsösebb, melyiktől leszek több magam előtt másnap, melyiktől leszek több a külvilágnak?

Feladni a fizikai értelemben a könnyebbik döntés, ez rendben van, továbbmenni sokkal fájdalmasabb.

Továbbmenni és nem versenyezni is nagyon fájdalmas.

Nem ezért jöttem. Egy újabb mondat másoktól, de ezt elhessegetem, én bármilyen maratonnak örülök, ez a negyedik, és nem, nem leszel nagyképű, mire fel, te pöcs? 

Annáék hirtelen ott vannak a Erzsébet hídnál, örülnek fotóznak. Meglepnek, kicsit úgy csinálok gyorsan, mintha örülnék, aztán továbbmegyek magammal beszélgetve. De ez is milyen már? Hazudok. És egyelten foltot találok magamban a sok magaménak nem érzett válságmenedzsment között. Azt az inkább fekete, homályos foltot ott magamban, azt a hiányt ott a verseny elején, hogy nem éreztem semmit, nem jött meg a libabőr, nem éreztem, hogy ott akarok lenni, csak felkeltem, beálltam, elindultam, mert ide vezetett a kijelölt út. Nem én mentem, az út vitt, és ezt éreztem végig a betegség alatt, a Bridgestone félmaraton hát-jól-van-fussunk-hozzáállása alatt, most odakint. Németországban, hogy nem én megyek.

Az öröm hiányzott, én nem is futottam volna ma, pihentem volna, együttlettem volna, élveztem volna a kék eget és meleget, ha rajtam múlik, mert azt tettem volna szívesebben. Mint amikor otthagysz egy bulit, egy munkahelyet, egy rossz szitut, egy esküvőt, és érzed, hogy jól döntöttél, végre nem hazudsz, végre a saját utadat taposod, egyenesbe kerülsz önmagaddal, olyan érzés volt felsétálni a lépcsőn, és leülni a Gellért téren. 

Nem kellett megfutnom ezt a versenyt, csak azért nem kell megfutni, mert ma van, mert kötelező, ezt így nem akartam, nem akartam, hogy megtörténjem velem, én akarom csinálni.

Rossz érzés volt végül, amikor visszamentem a csomagomért. Láttam a sok érmet, láttam azt a kék, TATA-s, indiai faszit, akit kiszúrtam a verseny közben is, a záróbusz előtt kocogott. Tiszteletet éreztem, végigcsinálta. Rosszul esett a sok facebook poszt, kinek, hogy sikerült, bántotta a hiúságomat az ismerős, első maratonisták öröme. Mind végigcsinálta. Hazudnék, ha ezt elhallgatnám. 

 

img_5795.jpg

img_5794.jpg

 

Fuss Te Is szekcó

Nem lenne etikus bármit is megmondanom az edzéstervről, hiszen nem csináltam végig. Kimaradt egy hét a betegség miatt, itt-ott kimaradt egy-egy edzés, vagy mert nem bírtam a kánikula miatt, vagy mert a magánélet nem engedte, vagy mert a meló miatt nem adtam fel belőle egy-egy alkalmat. Olivér nem hiába mondja, hogy ő azokkal szeret edzeni, akiknek az életvitele megengedi a kellő számú és idejű futást.

És nem futottam meg a maratont sem.

Ami viszont teljesen egyértelmű számomra:

Az 5000 forint mellett is csak megköszönni tudom: 

200 kilométeres hónapjaim lettek - amelyek soha nem lettek volna magamtól, és erre büszke vagyok most. Azért mert, picsa sokat feljődtem tőle, olyan szintre vitt el, fel, amelyről nem gondoltam volna, hogy velem ez lehetséges.

Gyorsultam. Itt megint az erkölcsiség rúgja be az ajtót. Mi ér többet? Patikamérlegen adagolt körülmények? Vagy az, hogy minden körülmények között meg tudd csinálni közel ugyanazt az eredményt? Az én álommaratonom este zajlik, hűvösben. Soha nem fogok ilyen versenyeket találni nagy számban. A legjobb eredményeimet megint este, 12-14 fokban értem el, de a világ nem fog hozzám alkalmazkodni. Ettől eltekintve azért objektíve is gyorsultam, közel 15-20 másodperccel tudok adott pulzuson futni hosszabb távon is, mint tavaly, vagy akár idén, év elején.

Sokkal fegyelmezettebb voltam ebben az időszakban, valami olyasmi miatt, amit én határoztam el szabad akaratomból. Igaz, külső mankót vettem magamhoz, és még így is maradt ki edzés, de magamhoz képest szuperkeményen végigdolgoztam az augusztust, szeptembert.

Ami biztos, hogy hiányzik a tervből, az a hosszú táv. Olivér ezt pontosan leírja:

"... Ergo szükség van hosszú futásokra, ahol ezeket a rendszereket, a maratonhoz hasonlóan dolgoztatjuk intenzitásban és hosszban. Vigyázat, itt nem arról van szó, hogy 3-4 órás futásokra van szükség... A maratonnál használt szervezeti folyamatok már 1.5ó fölötti edzéseken szépen alakulnak, fejlődnek. Nincs szükség 30-40Km hosszú edzésekre! Annál inkább a maraton tempó gyakorlására. Az utolsó hetekben már több ilyen futásunk is legyen 10p-1ó össz terjedelemben edzésenként."

Magam példájából kiindulva viszont úgy látom, hogy egy 4 órás időt megcélzó ember valószínűleg még nem futott túl sok 30-35 kilométeres távot. Kellene, hogy megtapasztalja az érzést, a fájdalmat, hogy felkészüljön rá, kellene ez a táv, hogy biztonságban érezze magát. A szervezeti folyamat nem minden, és ugyan a távedzés sem, sőt ez az edzésterv még inkább nem a lelki felkészítésről szól,  de a lelket, biztonságérzetet mint faktort, szerintem kár teljesen figyelmen kívül hagyni kezdő és/vagy nem igazán tapasztalt maratonistáknál.

 

És akkor most mi a fasz?

Október közepe van, versenyre valószínűleg már nem megyek, bár nem néztem meg, hogy lenne-e bármi, ami illene a képbe. De itt vagyok, szezon van még, volt egy jó 27-28 km-es edzésem, jókat lehet huncutkodni még, könnyű vetkőzni. Ha összejön, akár magánmaratonban megnézem ezt az időt még egyszer. Veszteni nem vesztek rajta semmit, legfeljebb a tavaszi terveket írom át egy kicsit, ha nem lesz meg idén a négy órás maraton. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr3412991494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2017.10.16. 12:25:23

Nagyon érdekes dolgokat írsz, nekem erről az jutott eszembe, hogy amikor lesérültem, jártam spinningelni, és kibaszott katarzisban voltam miután full ízzadtan leszáltam a bringáról és csak lebegtem fáradtan. Mégis, amint felépültem, csak futni jártam. Miért? Mert futni szenvedélyesen szeretek, a futást közben is szeretem és nem csak akkor amikor vége van. Ezért tudom, hogy ez az én sportom.
Annak, aki hosszabb távokon futni szeretne az első és basic maga a futás szeretete kell, hogy legyen. Ez nem az edző dolga.
Számomra nincs olyan, hogy futás kontra munka / magánélet konfliktus.
Ahogyan nem kell lemondanom a reggeli kévámról sem semmi miatt, mert hozzám tartoznak már ezek a dolgok.
Ahogy írtad, te ezt nem akartad. De semmi nem lesz már olyan, mint az első versenyek, a budapesti pálya mindig szintes, az időjárás is egyre melegebb.
Szerintem el kell gondolkodni, hogy mi vonz egy versenyben. Az újdonság? Akkor máshol indulj. A Gyorsulás? Arra edzeni kell.
Vagy egyszerűen csak a futás öröme? Nekem ez a legfontosabb, ezért inkább lemondtam a patikamérleg szintű edzésekről.
Nem akarok okoskodni, de szerintem találd meg azt az utat amit szívesen csinálnál és nem nyűgnek éled meg..

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.16. 12:52:13

@DSL: Borzasztóan fos voltam lelkileg, amikor négy, vagy öt hónapig nem tudtam futni, iszonyúan hiányzott, és az is biztos, hogy ma is kimegyek egy lassabbra, mert kedvem van hozzá, és mert most az elmúlt hónapokban azt is megtanultam magamról, hogy tudok futni két nap egymás után mindenféle következmények nélkül. A futás nem kérdés.

Ugyanakkor ez bennem mindig is egyfajta harc lesz a tanult, szinte önkéntes lustaság, önkímélés ellen. Ez egyfajta akaraterőfejlesztés nekem, mert sokszor egyszerűbb minden más torlódó munka/magánéleti akármi mellett nem futni. A múlt hetem idegileg, agyban, fizikálisan is kicsinált, a futást Németországban kétszer műveltem öt nap alatt - azokat még élveztem, a többit kihagytam, nem viccből. Más elment volna futni:

Most újra Szilvivel jövök, mert ő van a vonalzó másik végén (de jöhetek bárkivel, akinek gyermeke van és/vagy 12 órát dolgozik, akár építkezéseken, stb.): három gyerek, meló mellett sokkal többet tesz ebbe bele, én pedig ennyitől is ledobom a láncot. És már így is erősebb vagyok, mint aki voltam évekkel ezelőtt. Ez speciálisan az én utam.

Hogy szeretek, nem szeretek futni az nem lehet az edző dolga, remélem nem is írtam ilyet :) Amit Olivér beleírt ebbe a pár hétbe az belőlem jobb futót csinált, pont.
Az egyetlen, ami nekem hiányzott belőle, mint nem túl tapasztalt valakinek, az a hosszútáv megélése. Szerintem ezt az én szintemen legalább egyszer le kellene játszani a felkészülés alatt, hogy a test mellett az agy is felkészüljön.

Most úgy érzem Budapest nem lesz az én versenyem.
Edzeni fogok, mert már tudom, hogy nem halok bele, ha gyorsabban kell haladni.
De igen, amire a legjobban vigyázok az a futás öröme, mert pontosan tudom, hogy mennyi mindent hagytam már félbe, és amíg rajtam múlik, kurvára jó lenne, ha a lista nem gyarapodna. Szeretem szeretni azt, hogy futok.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.16. 20:36:34

@téglánakgyors: sokszor elmondtam már, de senki nem hiszi el nekem, hogy NEM LEHET ragaszkodni a tempóhoz, ha 5-10-el magasabb pulzus tartozik hozzá a tervezettnél, mert abból kivétel nélkül mindig borulás lesz ahogy melegszik az idő és fáradunk. Nem is kéne nézni a tempót csak a szívritmust, és ha az okés 30ig, akkor onnan lehet vagánykodni. A pulzuskontrollos edzésekkel pont erre készülünk, ez az esszenciája. A verseny közben adaptálòdott szervezetünk a végén bírja a 160-170-t is, de nem az elsó két órában.
Amúgy teljesen megértem a kiállást, van az ùgy hogy teljesen értelmét veszti egy teljesítés, mert elment a kedv, ez ilyen, nincs vele baj, te tudod is kezelni ezt.
Próbáld meg velünk majd a gútai maratont januárban, hidegben! Jó buli, csak szilveszterkor kell kicsit visszafogni az alkoholizálást... :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.16. 22:13:15

@rrroka: De, de elhiszem, és értem.

Ez az edzésterv elvileg egy tempó-pulzus kéz a kézben járást eredményezett volna, tehát, butaság vagy nem, de tény, hogy volt egyfajta időlimit. Elvárás, cél.

Egy bizonyos eltéréssel szerintem még ment volna, én megpróbáltam, hogy még belül vagyok-e ezen. Tudtam az elmúlt két hét eredményei alapján, hogy magasabb lesz a pulzusom, számoltam a meleggel, a reggel is, hogy ellenem lesznek.

Direkt ezért néztem meg előre, hogy Salzburgnál meddig mentem el. 155-ös pulzussal mentem végig, és ezt hoztam tegnap is. Amikor már nem hoztam, akkor lemondtam nagy nehezen a négy óráról, sőt, egy ideig morfondíroztam, hogy még lejjebb is adom, de ezt elmeséltem. Nem akartam klasszikusan fejre állni, mert az egyfajta nem döntés lett volna. Falnak rohanni. A nem döntés miatt pedig az még nagyobb kudarc lett volna.
Így rendben vagyok, fizikailag mindenképp, megyek tovább, adok még esélyt magamnak erre.
Arról a gútai maratonról iszonyú hardcore dolgokat írtatok már többször is. Bár az Érdi Rettenetes után azt gondolom, ki lehet bírni a nagy hideget is :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2017.10.17. 09:06:20

Vártam már ezt a postot, bár másra számítottam, az edzéseidet elnézve szinte biztosnak éreztem a 4 órán belüli maratont, és habár nem láttam olyan igazi hosszú futásokat nálad mostanában, az előző maraton teljesítéseidből azt hittem nem lesz gond. Az igaz, hogy valóban elég meleg volt, úgy látom ez egy ilyen év, szinte nekem is idén a legjelentősebb hazai versenyek kánikulában zajlottak (okés, azért ez a Spar nem volt egyáéltalán kánikula), de hát ilyen a sport: annyira szeretjük puffogtatni a közhelyt, hogy lépj ki a komfortzónádból, nos ha kicsit melegebb van egy versenyen és nem a legideálisabbak a körülmények, akkor ez egy kiválló alkalom kilépni a komfortzónánkból :) Az útvonalra való panaszkodást sem értem még mindig, ha valaki 4 perc alatti kilométereket akar menni, akkor még csak-csak értem, hogy egy éles forduló megtöri a ritmusát, de afölött, főleg aztán 5 perc fölött nehogy már ne férjen bele egy kicsit nagyobb ív, és akkor alig van már pillanatnyi lassulás. Frissítéses problémát sem értem, sűrűn és bőségesen volt minden, akinek ennél is több kell, az szerintem verseny helyett fizessen be egy Trófea Grilles korlátlan fogyasztásra :)
Sokszor írtad, érzékelem is, hogy kicsit hadilábon állsz a bsi-s versenyekkel, és most ez a maraton sem hozta meg jobban a kedvedet irántuk, de én akkor is csak azt tudom javasolni, hogy indulj minél többön. A legtöbbjük itt van helyben, nem kell utaznod értük, hanem reggel a lakásodból a lehető legkényelmesebben tudsz eljutni a rajthoz, ha fejlődni és eredményeket akarsz, akkor bizony kell a versenyrutin is. Pl. már az előző postodhoz is akartam írni, amikor azon dilemáztál, hogy pulzus vagy tempó után menj, hogy szerintem ha az embernek már megvan a rutinja, és sokat indult versenyen egy adott távon, akkor ismerve a megelőző időszak edzéses eredményeit meg az éppen aktuális versenynapi körülményeket, nagyjából be tudja lőni, hogy milyen időre számíthat és ilyenkor a becsült optimális tempóra kell menni, amiből csak akkor kell visszavenni, ha látjuk, hogy nagyon kezd elmászni a pulzus, vagy ahogy veled történt, ha még kicsit betegen futsz. Ha meg olyan versenyre megyünk, amivel a határainkat feszegetjük mert annyira hosszú vagy nehéz, olyankor meg a pulzus az alap és nagyon kell kontrolálni a tempót még ha az első felében könnyűnek is tűnik. Én a helyedben megpróbáltam volna végig menni elengedve a 4 órán belüli célidőt, ott 28 km-nél az csak egy szokásos maratoni fal volt, inkább mentálisan eshettél szét, begörcsölt izmokról nem írtál. Ha lett volna belőle mondjuk egy 4:05-4:10-es idő, az is jó tapasztalat, hisz így biztos lehettél volna benne, hogy számodra nem ideális körülmények között közel tudtál kerülni a 4 órához és szerintem ez önbizalmat adhatott volna a következő, remélhetőleg hidegebben megfutott maraton versenyedhez.
Szóval azt javaslom, hogy járjál minél több versenyre, ne csak maratonokra, hanem rövidebbekre is, szerezd meg a rutint és ne hiányold a katarzist, mert ahogy DSL is megírta, olyan már csak akkor lesz ha valami másba fogsz bele kezdőként vagy valami nagyon különleges helyre mész el versenyezni. Nekem nincsen problémám avval ha nincs semmi extra feeling egy versenyen, a legtöbbjüket, főleg a sík versenyeket felmérőnek tekintem, de így is, még sokadik versenyeken is meg tudják néha dobogtatni a szívem a szurkoló idegenek, vagy egy-egy felállított zenélős pont, még ha nem futnék nagyon rühelleném is azt a zenét :)
Hajrá, szerintem tök jó irányba kezdtél menni a fuss te ises felkészüléseiddel, ezután is vigyél bele több tudatosságot és kevesebb érzelmi elvárást, és akkor mélyebben meg fogod szeretni a sportolást. Olyan ez mint egy házasság, a tizedik év nem lesz olyan lángoló mint az első, de ha passzoltok egymáshoz, akkor az megmarad egy életreszóló kapcsolatnak.
Tök jók voltak a kommentek is, mindenkivel nagyon egyet tudok érteni.

videkiman 2017.10.17. 10:33:35

Ha jól értem itt igazándiból mentálisan adtad fel a versenyt azzal, hogy egyre jobban kezdted realizálni, hogy nem jön össze a 4 óra alatti idő? És ahhoz még rohadt sok volt hátra, hogy fejben végig szenvedd, még úgy is, hogy fizikailag bírtad volna? Ez esetben nem tudom, hogy jó döntést hoztál-e. :)
Én egyszer vágtam úgy neki egy félmaratonnak, hogy volt konkrét célidőm (1:45 - most sztem 2 órán belül alig érnék be), de mikor 16-18 körül realizáltam, hogy elment a hajó, egy kicsit sem éreztem magam csalódottnak, nyomtam tovább. Bár ugye abban a szituban nagyságrendekkel kevesebb volt hátra és még úgyis javítottam 1-2 percet a rekordomon.

Egyébként számomra még az derül ki a posztból, hogy a maratoni már egy kellően hosszú táv, ahol bármi megtörténhet, dacára mindenféle frankó edzéstervnek, megfelelő felkészülésnek. Egyébként pár hónap múlva szerintem nekem is el kéne kezdenem ezt az edzéstervesdit, mondjuk ahhoz először valami elérhető cél is kellene. :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.17. 10:43:54

@Kilfish: számítottam a melegre, hiszen évek óta ez a mantra. Könnyebbé nem tette, de NEM a melegre panaszkodtam. Ha így jön le, az a fogalmazásom sara.

Ami nekem segíthetett volna, az az, hogy a legkritikusabb szakaszon is pont olyan sűrűn van, mint addig. De nem, pont ott volt egy 5 km-es szakasz víz nélkül. A bőséggel nem volt baj, ilyet nem olvashattál tőlem. Az 5 km-es szakasz miatt sem vettem elő újra a BSI-t, a verseny közbeni mások hibáztatásán is felül tudtam emelkedni, tudtam, hogy ez mindössze a magát a bajt jelzi.

Az emelkedők: én még nem futottam a Spar maratonon maratont. Tudtam a hídakról természetesen, de az a csigában felfutás az Árpád-hídra szerintem nonszensz :)

Ez megint ugyanaz a kérdés: patikamérleges maraton (sík), vagy tudja megfutni az ember azt, amit elétesznek?
Meg kellene tudni futni, nem kérdés, ez a véleményem. (Az egy másik kérdés, hogy a négy órás szintidőt ezek szerint csak ideális körülmények között tudnám hozni. Esetleg. Számít ez bizony 5 perc feletti tempónál is, láss engem.) Ott a NY maraton a saját hídjaival, a Boston maraton a dombjaival, egyiken sem fog PB-t futni a szerencsés, aki ott futhat. Másért megy oda az ember, úgy gondolom.
Ugyanakkor van egy rakat másik maraton arrafelé, ahol ideálisabbak a körülmények.

Nem teszek úgy, mintha Magyarországon nem lenne több maraton a SPAR-on kívül, de szerintem jót tenne a BSI palettájának, ha lenne benne nagy és lapos maraton, pont úgy, mint félmaratonban a siófoki, hiszen azt is sokan pont ezért választják.

Nem terepfutásról beszélünk, azért aszfaltos versenyre nem az emelkedők miatt megyünk, nem azzal kalkulálunk, hanem egyszerűen jó időt akarunk menni. Ha Salzburgban, és egyéb hasonló finom helyeken meg tudják oldani a sík maratont, akkor számomra kérdés, hogy ez miért lehetetlen nálunk?

Ez természetesen csak az én véleményem, többezer másik futó nem panaszkodott, örült az érmének :)

Mindezzel együtt nem a BSI-re tolom a felelőséget, az én felkészülésem, az én döntésem volt. Egyértelmű, hogy csak fejben nem voltam oké, konkrétan azért álltam ki részben, hogy még egyben maradjak testileg. Meg tudom csinálni ezt szerintem valamikor mostanában, és így ez egy hosszabb feélkészülési futásnak jó lesz. Legalábbis ez a terv.

Eufória: azért ha hétezer vagy hány induló között, dobok, speakerek mellett, izgalomszag közepette nem kap el abszolút semmi, akkor szerintem van valami baj. Én az egy hetes, külföldi feladatmegoldás után max. csak annyit éreztem, hogy itt gy üjabb nagy feladat, amit megint meg kell oldani. Nme sikerült rápihenni idegileg, ennyi. Jelen pillanatban ez és ennyi vagyok.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.17. 10:50:02

@videkiman: azért adtam fel, mert nem voltam eléggé rendben hozzá fejben, igen. Ahogy Kilfishnek írtam az egy hetes külföldi út elég nagy gombóc volt, amit meg kellett oldani, és rögtön utána a maraton csak egy újabb nagy megoldandó gombóc volt, ahelyett, hogy izgalommal töltött volna el. Én ezt így most nem tudtam végigcsinálni.
A másik része, hogy ugyanakkor tudom, hogy oda tudok érni négy óra környékére hamarosan. Amikor bizonytalan volt, hogy egyáltalán vissza érek-e a Sparra, eleve azt terveztem, hogy később magánzóban nekiindulok.

Nagy hajrá a tervezéshez, cél mindig akad :) Babakocsis maraton pl :P

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2017.10.17. 11:42:58

Sajnálom, hogy feladtad, pedig szerintem a Te eredményed után kutattam elsőként mikor hazaértem. Egy fussteises keresi másik fussteises eredményét :D.
Ne csüggedj, hasonlóan éltük meg a maratont és azt mondom, hogy még az egész felkészülést is. A feleségem elég sokszor kihangsúlyozta, hogy bizony szerinte ezt a maratont most el kellett volna engedjem. És nem azért, mert idegesíti a futásom, hanem mert látja, tudja mi megy otthon. A második gyerekkel olyan mértékű szívást kaptunk be, amit előre a franc se gondolta volna. Ez azt eredményezte, hogy az utóbbi 1 évben nem volt 1, mondom EGY normális éjszakám. És mit ad Isten, a maraton előtti héten kezdi a gyerek megsínyleni az újabb fogát, emiatt garantált volt az éjszakai 6-7 alkalmas felkelés, alvásmegszakítás. Ez van. Ezzel kellett főzni. Én is hagytam ki egész hetet, több edzést is, az utolsó héten is csak kétszer futottam, tudatosan nem mentem már pénteken sem (plusz a szerdát dobtam), de valahogy például a tudatomig nem jutott el, hogy gecimeleg lesz. És írta itt valaki, hogy ez nem kánikula...a lófaszt nem, október közepén ez annak felel meg! Az ember szervezete ilyenkor nem erre készül. De mindegy, az időjárással én sem takarózom, de az tuti, hogy 5 km-el a cél előtt már én is megborultam. Valamit én is elrontottam, majd átgondolom még, hogy mi lehetett az, de ez a maraton nem az ideális felkészülésről és később az ideális futóidőről szólt nekem. Talán 1 év múlva.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2017.10.17. 12:02:21

@téglánakgyors: Kicsit szigorúra sikerült az előző kommentem első fele, de a szándékozott lényege az volt, hogy csak nagyon szerencsés esetben léteznek versenyen ideális körülmények, versenyezni úgy kell megtanulni, hogy tudatában vagyunk és vesszük is az akadályokat. Nem elég lélekben tudomásul venni, hogy meleg lesz, aszerint is kell akkor futni, ha már az elején érzed, hogy a meleg miatt túl gyors a tervezett tempó, akkor már ott kell elengedni fejben a PB-t és abból a melegből kell kihozni a teljesíthető maximumot. Ha végigmész, lehet, hogy saját magad is meglepődsz azon, hogy mennyire jól mentek volna az utolsó kilométerek. Ezt most nem tudjuk, de úgy lehet, hogy egy 4:05-ös maratonnak is más lenne az utóíze mint most.
A pályával még most sincsen gondom, az a néhány hidas emelkedő szerintem simán belefér egy síknak mondott versenybe, én egyáltalán nem érzem indokolatlanul szinteseknek a budapesti versenyeket. Igaz, az utóbbi években sokat futok terepen, de nekem akkor sem tűnt szivatósnak egy budapesti verseny sem, amikor még semmi szinteset nem futottam még edzésnek sem.
Ha nekimész privátban egy maratonnak, nem beszélnélek le róla, jó kis edzés az, de szerintem nem szabad feltétlenül PB-t várni tőle. A versenyeket azért szeretem, mert még ha nem is minden körülmény lehet ideális az adott napon, egy versenyen azért sokkal könnyebb PB-t futni mint csak úgy egyedül. Ott van a rengeteg frissítési lehetőség, amiket nem magadon kell cipelned és kotorászni utána, hanem a kezedbe nyomják pár kilométerenként, találsz magadnak nyulat ha esetleg arra lenne szükséged, nincsenek piros lámpák ha utcán futsz, még ha tudatosan is odafigyelsz a tervezett tempódra, akkor is visz a tömeg, meg ott van valami plusz, ami miatt jobban kihozod a maximumot magadból, mint amennyire el tudod képzelni magadról. Nekem pl. most szeptemberben egy 5km-es versenyen jóval gyorsabb tempót sikerült mennem, mint amire képes vagyok az intervalos, kifejezetten gyorsítós edzéseimen, amit csak a versenyhelyzetnek tudok betudni, futottam a helyezésért.

"Eufória: azért ha hétezer vagy hány induló között, dobok, speakerek mellett, izgalomszag közepette nem kap el abszolút semmi, akkor szerintem van valami baj."

Nem, nincsen baj, ha viszonylag rendszeresen jársz versenyekre, még ha csak évente 2-3-ra is, akkor ezek a megszokott kisérői lesznek csak a versenynek, semmi különöset nem szabad várni ezektől, ha meg néha mégis kapsz valamit ezektől, annak csak örülni kell.
Hajrá, több tudatosság és kevesebb lelkizés, el fogod érni a céljaidat és szeretni fogod amit csinálsz!

Kilfish · http://www.kilfish.com 2017.10.17. 12:15:42

@snatch_: Én írtam, hogy nem volt kánikula most, a max. 23-24 fok ősszel, a nyári kánikulás időszak után hozzászokva a meleghez szerintem kifejezetten nem kánikula. Én ugyan csak 30km-t futottam, tudom, hogy a maraton igazából csak azután kezdődik, de nekem is pár perccel jobban sikerült volna ha nem ez a viszonylag hirtelen jött napos meleg idő van, hanem marad az 1 héttel ezelőtti hűvös. De avval együtt, hogy az ideálisnál határozottan melegebb volt, attól ez még nem kánikula szerintem, ilyen időben azért kell tudnunk futni, különben egy évben számunkra csak 5-6 hónap maradna futásra, én meg azért mégis csak egész évben szeretnék futni :)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2017.10.17. 12:40:53

@Kilfish: azzal teljesen egyetértek, hogy ilyen időben is tudni kell futni, próbálok nem is panaszkodni, mondom, én nem is éreztem durvának közben. Viszont nagyjából ugyanúgy frissítettem, mint tavaly, no ez most valószínűleg kevés volt és ezt csak a melegnek tudhatom be. A feléig pedig úgy éreztem, hogy talán sokat is frissítek, de a franc tudja. Még párszor nekem is át kell gondolnom, hogy mit rontottam el, mert valamit biztosan. Valami aprót, de az pont elég lett ahhoz, hogy a vége meghalás legyen.

videkiman 2017.10.17. 13:16:14

@téglánakgyors: a partizán maratonnak nemtom van-e értelme, egy félmarcsit azért még le lehet tolni télen frissítés nélkül, de 42 km-en keresztül már elég nagy jelentősége van. Gondolom én, de Kilfish is írt róla, úgyhogy valószínűleg úgy van. :) Ha meg viszel hátizsákban 1-2 l vizet, az meg eléggé belassít nem?

A pályáról: az első maratonodat azt a Balatonfelvidéken futottad nem? Ott nem volt benne több szintemelkedés? A bp-i útvonalakba kénytelenek beletenni néhány hidat, emelkedőt, hogy összejöjjön a 42 km és ne körözgetős verseny legyen (én ha valaha fogok maratont futni, tuti A-ból B-be tartó rendezvényre megyek).

Ami a babakocsis maratont illeti, egyelőre azt várom, hogy egyáltalán tervezni tudjam, mikor menjek futni egyet. :) Jelenleg az esélytelen, hogy munka után egyből vagy akár 1-2 órával később lelépjek otthonról. Ennek megfelelően a havi km-eim száma a drasztikus csökkenést, míg a súlyom hasonló mértékű növekedést mutat. De nem panaszkodom, mások is megoldják. Mondjuk én azér nem fogok hajnali 5kor kelni, hogy futhassak, az este 9 körüli startot meg még ennél is elképzelhetetlenebbnek tartom.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.17. 15:44:45

@Kilfish: @videkiman: a partizánmaraton (ez jó, ezt a nevet viszem tovább :) ) nem zsákkal, nem egyedül lenne. Úgy gondoltam, hogy most jött el az ideje, hogy behajtsak két UB és több egyéb ultrakísérésből legalább egyet.

Ha csak a meleg lett volna, lehet, hogy végigmegyek szomjasan, lassabban is. Hogy fejben nem voltam sehol, azzal együtt már sok volt.

A Maratonfüreden nem is akartam PB-t menni, az volt az első, egyáltalán megnéztem, hogy mit várhatok magamtól. Salzburgra írták külön, hogy gyors pálya, úgy is készültem rá, hogy faragok sokat az időből, még ha előtte a felkészülés nem is volt acélos.

Itthon ez A maraton. Nem kötelező gyorsnak lennie, mert biztos van alternatíva, de valahol akkor is úgy vélem, hogy A Maraton A Szervezőtől lehetne laposabb is.
Elvi vita, nem az, kész. Nem itt fogok akarni a jövőben rekordokat döntögetni, ennyi a lecke.

Ananké 2017.10.17. 19:03:19

Szia! Én a 33 km után kényszerültem feladásra, a Gellért téren üldögéltem vagy 20 percet, majd még utolsó erőmmel átsétáltam a hidon, akkor beértek az 5:30-as iramfutók. Akkor leültem egy padra és még megnéztem, hogy halad el a záróbusz, de nem szálltam fel. Nekem sajnos gyomorproblémák miatt kellett feladnom, 26 K-nál lettem rosszúl miután zselére isot ittam, majd egy magna shotot... (igen, hülyeség volt) onnan csak lassultam és nagyon szenvedtem. A rakpart tényleg szörnyű volt a meleg és vízhiány miatt, azt hittem soha nem érek a végére. Novembertől kezdem a Fuss te is akadémián a téli alapozó edzést és remélem a következő maraton már sikerülni fog. Kívánom Neked is, hogy legyen meg a tetvezett időn belül!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.17. 19:45:03

@téglánakgyors: egyénként salzburgban mi volt a más, hogy ott ment magasabban? Nyugisabb hét előtte, vagy hűsebb? Az alapjàn viszont akkor jó döntés volt ezen az ütemen menned, csak vmi más babaszott.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.17. 19:55:51

@téglánakgyors: ez a három felfutás azért még nem dombos maraton, ez téhyleg semmi nem kéne, hogy legyen, lefele simán visszakaptuk több helyen is,pl Szabi híd után volt vagy 1 km lejtő, ami sokkal többet segít, mint amit az Árpi felfele szivatszivatott.
Azt hiszem velem van vmi plusz mert nekem ez.nem számított melegnek. Lehetett volna max 20 de ez se rossz, mondjuk déltól ötig futott UB Káli medencéhez képest. :)
Gútára beszéljünk össze, veled meg Keratomival sokat röhögnénk az tuti!!!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.17. 20:57:45

@Ananké: Egyszer egy nagyatádi megmondós beszámolóban olvastam, hogy a gél és a víz/iso között jó tartani némi távolságot, mert amúgy nem fog felszívódni a cucc, viszont jó nagy akadály lesz belőle a gyomorban. Azóta ezt szentírásként tartom. Plusz ultrás kísérőként elég jól látom, hogy mi megy be mikor és mikor mi akar kijönni és mi visz tovább egy adott embert az ő tulajdonságaival. Nem mintha ettől most meglett volna ettől a maratonom :)

Sajnálom, hogy nem lett meg, de most közhelymentes: tanulópénznek kiváló volt, azt hiszem neked is.

Te hogy jutottál végül vissza, hányadik maratonod lett volna, mi lett volna és mi a cél?

A téli alapozó edzés tuti, hogy jó cucc, én tényleg csak ajánlani tudom, ennyi pénzért nem vakon, hanem valóban, bizonyítottan eredményes tudománnyal készülni szerintem kihagyhatatlan ajánlat nagyon sok embernek.

Az alapozás amúgy is olyan utolsó vakfolt nekem, de szerintem sok futónak szintén. Mi ez? Csak lassan, csak hosszan, de mennyit? Lehet gyorsulni is, hogy leszek tényleg formában márciusra? Az elmúlt tél volt az első, amikor tényleg igazán aktív voltam, de sok tudatosság nem volt benne.

@rrroka: Sokkal hűvősebb volt, sőt nagyjából 21- kmt esőben futottam. Folyamatosan hűtött, 12 fok volt az induláskor.

connect.garmin.com/modern/activity/1720020155

Sokkal, de sokkal nyugisabb ráfordulás volt, mint most.

Tudom, hogy visszakaptuk, vissza is szedtem. Az Árpád-hídi csiga sztem AKKOR IS NE MÁR KATEGÓRIA :))

Téged ismerlek, Kilfishról csak jogosan sejtem, hogy vékonyak, tapasztaltak, terepesek, alapvetően felkészültek vagytok egy aszfaltos maratonra. Az én kategóriámnak ez küzdelem, ennyi. Emlékszem, amikor egyszer a Nyugati téri felüljáró miatt óva intetted az alattvalóidat, hogy nehogy panaszkodni merjenek érdi létükre tekintettel :)

Az dombra futás nekem küzdelem, egy négy óra pluszos maratonistának általában az, felteszem.

Gútára most már felizgultam :) Pl szilveszterkor még életemben nem voltam részeg, alkalmas lehetek a megjelenésre :)

Ananké 2017.10.17. 23:26:10

@téglánakgyors: első maraton lett volna, 5 órásra terveztem, mert biztosra akartam menni. Szerintem meg is lett volna ha nem cseszek ki magammal. Se fáradt nem voltam és nem is fájt semmim, gyomrommal korábban nem volt soha gondom, ezért bepánikoltam, nemtudtam hová tenni, féltem, hogy elájulok és leesek (3 hete megbotlottam és vágtam egy hasast az aszfaltra), ugyanakkor tudtam, hogy nem szabad erre gondolni, sikerült is "kimásznom" ebből a mélypontból, de akkor már annyira rosszul voltam, hogy elhagyott minden erőm. Sajnos nemtudtam hányni, lehet jobb lett volna, de belőlem semmi nem volt hajlandó távozni. De elképesztő volt, hogy mennyien akartak segíteni, volt ki biztatott, volt ki gyógyszert akart adni, a Suhanj alapítvány futói hosszasan győzködtek, hogy álljak fel bevisznek a célba és addig nem mentek tovább míg fel nem álltam, sajnos azonban pár méter után megint öklendezni kezdtem. Egy darabig még álldogáltam a hídon, majd átsétáltam, de ott megint meg kellett álljak, közben megérkeztek az 5:30-as iramfutók, na akkor tudtam, hogy vége. Még valaki odajött és győzködött, hogy még van remény, befutunk együtt, egy 8-as tempó elég lesz. De sajnos nekem akkor már vége volt. A férjem, aki a Gellért tértől velem volt (csak mint kisérő), leültetett egy padra a Corvinus előtt, majd egy idő után kisétáltunk a villamosmegállóba és hazamentünk. Másnap megmásztam a Gellért hegyet és még izomlázam se volt :) Március eleje óta futok, abszolut nulláról kezdtem, szeptemberben, a Wizz Air után futottam csak le az első 30 K-t, "kicsit" nagy volt az arcom, hogy rajthoz mertem állni egy maratonnál, elég lett volna ha a 30-ra megyek, legalább befutottam volna a célba. Na mindegy, jövőre újra!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.18. 06:28:18

@téglánakgyors: na hát akkor megvan a különbség, jó tapasztalat, majd figyelembe tudod venni legközelebb. :)
felkészültség... Előző vasárnap volt ugye a Vadlán párban, a maratonig nem futottam, viszont szerdán és pénteken is voltunk inni. rettenetesen meglepődtem, hogy ilyen jól ment.

videkiman 2017.10.18. 10:25:56

@téglánakgyors: Valószínűleg igazad van, nem a bp-i BSI eseményeken kell rekordokat döntögetni (kivéve, ha 80%-ban csak ezek indulsz, lsd. én). Az én korábban említett félmaratoni rekordkísérletem is ott úszott el végleg, mikor a pesti rakpartról fel kellett futni a Margit hídra. Elsőre azt gondolná az ember, hogy az egy ilyen viszonylag lájtos emelkedő, de nem az. :) Nem túl meredek, viszont rohadt hosszú, legalábbis nekem akkor annak tűnt. Én néha szoktam átfutni a Megyeri-hídon is, ez a Margit hidas annál jóval durábbnak hatott.

Ez a városnak szerintem egyfajta adottsága, hogy még egy félmaratoni útvonalat sem lehet kijelölni kisebb-nagyobb emelkedők nélkül. Én inkább ezt preferálom, mint a körözgetős rendezvényeket. Vagy lenne egy másik verzió, hogy beterelik az útvonalat a panelrengetegbe, mondjuk az állandó rakpartozás után nem árt egy kis változatosság. :)

videkiman 2017.10.18. 10:28:57

@Ananké: huhh, nem tudom mit sportoltál előtte, de ez a félév alatt maratont futok elég durvának tűnik, mégha mondjuk országúti kerékpároztál is előtte...

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.18. 10:37:40

@Ananké: Én most skippelem, a március óta futsz és már rögtön maratonra indulsz 5 órával részt, erről biztos rengeteg pro és kontra érvet hallottál, olvastál. Mérlegeltél és döntöttél - gondolom én, nekem meg semmilyen jogosítványom nincs észt osztani.

A legfontosabb, hogy el ne kenődj, szerintem óriási dolog 7 hónap alatt 33 km-ig egyáltalán eljutni, és ezt nagyon komolyan mondom. Ehhez képest én sehol, de sehol nem voltam. Nem sérültél le, az még nagyobb szó. Őrizd meg a kedved :)

A tél, az alapozás ezer százalék, hogy nagyon meg fog erősíteni, és a tavasz az egy sokkal jobb szezon, mint az őszi - eddigi tapasztalaim alapján :P

@rrroka: jó, de nálad az ivás azt jelenti, hogy két nullás radler helyett megiszol akár három 2%-os Fantát :P

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.18. 10:46:11

@snatch_: 3:17 ???? Ez mennyivel lehet rosszabb, mint amit akartál? Vagy nem is lett rosszabb, csak nagyon meghaltál?

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2017.10.18. 11:12:58

@téglánakgyors: 3:15 alá szerettem volna beérni, de olyannyira lenullázódtam, hogy a végén csak beérni akartam. Az utolsó km lejtős része sem segített semmiben már, még csak nem is gyorsultam ott, talán a leglassabb 1 km-em lett. Szóval pár perc kellett volna a maximális boldogsághoz...
Most néztem a BSI-s közvetítéses videót és látom, hogy a győztes, Józsa Gábor 4 pohár vizet öntött a fejére a Ferdinánd híd alatti frissítőnél. És ez csak egy, amit én nem tettem, én hülye...Én még nem tudom a hőmérsékletet ennyire figyelembe venni, hogy ilyenekre is gondoljak. Azt hittem, azt hiszem, hogy 22-23-24 fok nem a világvége, észre sem fogom venni. Aztán utólag jövök rá, hogy de, én is észreveszem. Csak nem cselekszem ennek megfelelően versenyen. Ebből is tanultam. Újra. Folyamatosan...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.18. 15:22:39

@téglánakgyors: egy túróst, 3-4 viceházmester, meg pénteken vmi shot is, aminek egyik eleme abszint volt. :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.18. 15:23:08

@snatch_: 3:17 úgy, hogy nem volt optimális felkészülésed? te bakker keméyn vagy, gratulálok!

Kilfish · http://www.kilfish.com 2017.10.18. 16:04:42

@snatch_: ez a 3:17 a legalaposabb felkészülés mellett is nagyon szép, én is gratulálok!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.19. 11:45:41

@Ananké: senki nem mondta, hogy ezt így nem szabad?

Zsákszabi 2017.10.22. 22:45:46

@rrroka: A trendi futócipő mellé nem árulnak maratoni befutóérmet a tízpróbaboltban...rendkívül népszerűtlen véleményt írok le. Nem kellene mindenkinek futnia, akinek ez eszébe jut. Én sem focizom, mert hülye vagyok hozzá. Nap-mint-nap futnak el házunk előtt olyan lányok, fiúk akik egyértelműen nem élvezik, egyértelműen károsan, de csakazértis csinálják. Mi a fasznak!? Mit akarnak kapni abból, amit kényszerből csinálnak??? ÉS MIÉRT AKAR MINDENKI MARATONT FUTNI???? Az minek kell neki? Fuss három-négy kilométert ha az a kellemes, élvezd, és menj haza a csajodhoz-pasidhoz. Ismerősöm ismerőse ismer egy "SPÁRTAI HŐST". A srác nem tud ülni a kocsiban, annyira kész a csípőízülete. Hősök...a lófaszt. Teljesítménykényszer egy hobbiban... teljes képtelenség. Annyit fuss, amit élvezel.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.10.22. 23:21:52

@Zsákszabi: Pont most olvasom, hogy a szex mennyire hasonlít a futáshoz. De nem a teljesítménykényszer miatt mondom, én azt nem ismerem.

www.runnersworld.hu/lelek/72795-futas-es-szex

Zsákszabi 2017.10.23. 00:02:10

@téglánakgyors: A teljesítménykényszert azért írtam, mert ismerek 11éves kiscsajt aki már kiégett az úszásban, és én is 7évesen nyertem az első érmet korcsoportos mezei futóversenyen, de ma sem tudom miért, és emiatt nem is tudom értékelni... a szex szerintem jobb ennél! ;) A futóvilág cikkei pedig szerintem szánalmasan szarok.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2017.10.23. 10:42:13

Most olvastalak csak el. Amikor láttalak, nem voltál túl jó passzban, de nem gondoltam volna, hogy kiszállás lesz belőle. Sajnálom. :(
Átfutottam a kommenteket, és teljesen egyetértek azzal, amit Zsófi írt elsőként. Az kéne megtalálnod, hogy te mit szeretsz a futásban, te miért csinálod, neked mit ad. Nem azt nézni, hogy mások mit csinálnak - bár ez nehéz, tudom, de azt is tudom, hogy ezt a koloncot le lehet tenni a nyakadból, és onnantól könnyebb. Te vagy a fontos a saját futásodban, a saját célod, a saját érzéseid, az, hogy te mit kapsz attól, hogy futsz. Ezt nézd végig, gondold át. Van, hogy a körülmények befolyásolnak, család, utazás, munka. De ha a futás igazán fontos, akkor mégsem befolyásolja semmi, és tényleg olyan, mit a reggeli kávé. De csak akkor, ha te ezt valóban akarod. Adj magadnak egy kis időt, gondold végig, próbálj ki valami más sportot, ez segíthet abban, hogy megtaláld, miért is a futás kell neked (vagy miért nem), és rá fogsz találni arra, ami a te utad.
Ha edzővel akarsz dolgozni, akkor pedig keress olyat, aki személyi edző, neked, érted, rád szabva írja az edzéseket, figyeli a körülményeidet és a lelkedet is. Ettől is sokat javulhat a dolog! Hajrá!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.10.23. 15:11:23

@Zsákszabi: nem kell mindenkinek futnia, de mindenkinek érdemes lenne megpróbálnia... :) a kezdeti kényszerből (kezdőknél ez elkerülhetetlen) majd lesz móka, meg szórakozás, esetleg majd egyszer maraton. azért akar mindenki maratont futni, mert ez az egyik legismertebb epikus cél a futásban. szerencsére a legtöbben szánnak rá időt (közben kiderül általában hogy muszáj is), így akár futó is lehet belőlük, nem csak maraton teljesítő.
süti beállítások módosítása