nemmaratonman

nemmaratonman

Lázas döntések

2017. december 29. - téglánakgyors

Ha egyetlen képpel akarnám kifejezni az évemet, akkor ezzel tenném (ne szarjatok be, nem macskás lesz, tudom, hogy mindennek van határa):

 

laz.jpg

 

Semmi cica, csak megint ez a nyomorék betegség. A cica mondjuk nagyon sokat segített, több mint 24 órán keresztül csak őrzött. Jó, na, egy képet éppen ezért megérdemel, itt mancsrátétellel gyógyít, mert a homeopátiában már ő sem hisz, semmi macskaszőr nem került bevetésre.

 

cica1.jpg

 

Ha már évzárásról beszélünk, a nyunya megadta a módját, rendesen felcsavarta a cuccost, ennyire durvát még nem szólt egyszer sem idén. Tehát ez az én évem számokban, mert hát végül is, ha a göthösségeken túl tekintek,  és a maratonjaimat átlagolom, kb pont ennyire jönne ki a két befejezett, meg az az egy elüldögélős. Mindent összevetve az eddigi legjobb évem volt, a legnagyobb siker nem is a 4:14-es, majd 4:04-es maraton, hanem a nem túl soknak látszó 1800 éves kilométerem. Azért, mert ezt mondtam bele Dani időkapszulájába tavaly, és meglett, pedig még júliusban sem adtam volna ennek sok esélyt, és azért is, mert ez azt jelenti, hogy az idei volt az első év, amikor nem sérültem le. Az 1800 km az futóblogírói szinten inkább kínos, de őszintén leszarom, ha arra gondolok, hogy nekem - legyen ez bármilyen ironikus éppen most - mit jelent ez egészségügyileg.

Egyébként igen, az első képen éppen retyón ülök, de senki ne ijedjen meg, a kép mögött rendesen, a legutolsó kontinentális divat szerint fel vagyok öltözve, csak éppen nem a 39.5 volt csúcs, hanem a 39.9, és éppen, két algopyrin után azon mélázom, hogy hányni fogok-e a hirtelen csillapítástól, mert az ájulásnak vagy hányásnak ilyen időkben nálam hagyománya van. Ne kérdezzétek. 

Azt viszont szívesem elmesélem, hogy mi történt. Decemberre lassan magamhoz tértem a döbbenetből, hogy tél lett hirtelen, és viszonylag sok sumákolás után újra rendszeresen, eltökélten futottam, hétvégén némileg hosszabbakat, a klasszikus felállás szerint. Egy viszonylag rozsdásabb félmaraton után (na, tipikusan ilyen az a ha-álmomból-felébresztenek-is-le-tudok-futni-már-egy-félmaratont-élmény) gondoltam lesusogok egy 15 kilcsit, mert 24-én pont ennyire volt időm mielőtt elszabadul a karácsony. Ehhez is piszok korán kellett kelni, és még így is majdnem rohanni kellett az elején, hogy elérjem azt a rohadék napfelkeltét, amiért Az Egész FutóVilág Annyira Odavan, és hát basszus, milyen már, ha végre egyszer kivetem magam az ágyból, NEM reggelizek, NEM iszom kávét, mert úgy kábéra rendben vagyok (tudom, nekem is hihetetlen) , és mégis lekésem a műsort?

Persze ilyenkor a rendes népek már templomban vannak, de nekem ez akkor is nagy szó, hogy hajdúmosógépmentesen tudok mozogni reggel hét előtt, vagy mikor. A templomos gondolatról már fogalmaztam is a kép címét a facebookra, hogy this is my church, boldog karácsonyt, de rájöttem, hogy ez némileg disszonáns üzenet, vagy mégsem, a karácsony is csak egy  Rómából lefedezett pogány ünnep, aztán mire kész lettem a kép címével és felnéztem a kinti valóságra, már tök világos volt, az egyik irodaház ablaksora meg éppen narancssárga tűzben izzott. Na mondom fasza, lekéstem a reklámokat, mindent, megy már a film. 

Végre kiérek a gátra, és akkor látom, hogy csak próbariadó  volt, őfelsége még csak most érkezik. Be is készítettem a telefont, hogy egy évre elegendő napfelkeltét fotózzak az Stravára meg a Fb-ra, hogy az összes koránkelő engem irigyeljen (a belájkoltjaim 98%-a annyira rigópacsirta, hogy néha én tényleg valamit sátánista darkfüggőek érzem magam mellettük, bár néha valóban jó lenne látni nappali fényben is, hogy merre futok.)

Íme egy a 428 napfelketés fotómból. Na jó, kettő, van ilyen atomsugaras is, az is nagyon adja. Nagyítani, azért ne nagyítsatok bele.

clipboard01.jpg

 

img_6591.JPG

 

És végig ilyen Csíkszentmihályi style-ban folyt a 15 km, változtattam az útvonalon is, felmentem megint a budafoki, felső utcákra, kalandoztam, kirándultam, és visszafele a Rózsavölgyön, Péterhegyen keresztül hullámvasútaztam haza, ami nekem olyan, mint egy második otthon:

Például tudom, hol vannak arrafele a kutak. Meleg idő volt, izzadtam, és Oli járt az eszemben, hogy fél óránként meg kellene inni egy hordó vizet. Ehhez képest én egy müzliszeletet forgácsoltam el, amitől nem lettem kevésbé szomjas. 

Csak két korty, megzubogtatom szájban, nem lesz baj. Még át is gondoltam, teljesen tudatosan ittam így valóban két, nagy korty, jéghideg vizet és hazakocogtam.

24 óra múlva meg a hideg vízzel zuhanyoztam 39.9-nél, miközben két algopyrinnel szakítottam át a néma sikoly kíséretében a torkomat, hogy fasza legyen a karácsonyi szünet.

A rozsdás félmaratonra még elvittem a zsákomat, nem is lett a torkomnak semmi baja. A hátamnak annál inkább, azt leforrázta a sok dörzsölés, hogy két napig nemigen szerettem, ha hozzáér valami. És félig öntudatlanul ezért nem volt nálam zsák már a Spar felkészítő alatt sem, soha. Mindig kutak, csapok felé vettem az irányt, minden egyes edzést megszakítottam legalább két ivásszünettel. Próbáltam hinni, hogy a biztosítótűs megoldás segít, de gyakorlatilag nem hordtam a Kalenji Trailt hónapok óta, kerültem, ahogy tudtam. Közben ugyanilyen végig nem gondoltan végigszondáztam hidroügyben a futóvilágomat, és próbáltam rájönni, hogy mi lenne a megoldás.

Torrentföldén például álszent elveket gyártottam, hogy miért nem etikus cég a kínai Aonijie, pedig a Decathlon sem a köldökéből vette elő a TRAIL zsák formatervét és megoldásait. (Egyébként érdekes oldala van a Aonijiének, a company profile menüben, ha vigyorogva a HONOR gombra kattintasz, akkor egy rakat - természetesen kockabetűvel írt - szabadalom van kirakva az asztalra, ami abban az országban némileg meghökkentően hat, ahol csak az emberi jogokat becsülik kevesebbre a szellemi tulajdonnál. Persze aztán fene tudja, lehet, hogy tényleg feltalálták a papírt meg a puskaport.) Ráadásul ez egyszer próbálni akartam, mert a zsák nem kopik el 1000 km után. Főleg ha drága lesz, akkor már nagyon-nagyon jónak kell lennie, nem akarok kettőt, egynek tudni kell mindent:

  • hogy felvegyem rövidebb futáshoz is, ha úgy alakul, hogy kell. Ergo legyen még könnyebb, mint a Kalenji Trail, legyen még kevésbé zsák.
  • Szolgáljon ki minden túlbiztosítós hülyeségemmel együtt, a nekem-hossszú távokon. Ez általában annyit jelent, hogy egy alternatív hosszú ujjú bent van a zsákban, ha cserélni kell, vagy éppen még azt is magamra kell vegyem, mert valamelyik irányban rosszul mértem be a hőviszonyokat.
  • Tudjak elmenni benne uszodába: pacsker, gatya, microszálas törcsi, szemüveg, koton férjen bele.
  • Mindenki softflaskázik az elmúlt években, de én ezt soha nem próbáltam, nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy trail versenyre megyek, ahol ezek sokkal praktikusabbak, mint a tömlő. Mindenesetre tudja mindkettőt.

A Nyúlcipőbolt valami egészen öngyilkos akciózásba kezdett az adventi időszakban. Vettem is egy egészen jó, vékony, Asics hosszúujjút az alapvetően megdöbbentő túlárazottságánál 40%-kal olcsóbban - a reklámalgoritmus tehát viszonylag sűrűn feltette a falamra a boltot, és huszonhatodikán, a hőemelkedéstől éppen kicsit feljebb, egyszer csak megláttam, hogy a futózsákok aznap 60%-kal olcsóbban elvihetők. Amikor a pulcsit átvettem, elég emberesen végigtapogattam egy jó adagot közülük, úgyhogy nem csak a láztól remegő kézzel ráböktem a linkre, és ott bizony a shopaholicos múltam legnagyobb akcióját láttam magam előtt, nevezetesen, például ezt:

 

26195003_10212648900690080_732523621_o.jpg

 

Volt pár szín, még több variáns, és mire újra felment a lázam 38.8-ra, és utánanéztem, hogy melyik mit tud, mekkora kell nekem, a könyörtelen konkurencia ebből is, javarészt a többiből is lerabolta a méretet. Hagytam francba az egészet, egészen elkámpicsorodva vittem újra zuhany alá hűsíteni az igencsak hűsítendő reprodukciós irodát.

Órák múlva néztem csak vissza, és megakadt a szemem e zsák nagyobbik verzióján. Egy fórumbejegyzés elolvasása után, teljes magabiztossággal és megkönnyebbüléssel tettem be a kosárba, hogy még jó, hogy nem 5 litereset vettem meg, hanem a 12-eset:

"Need help deciding between the two. Unfortunately there is not a store that carries them in my area to try on so I'll be ordering online. I basically just need it for marathons, training, and possible 50ks in the future. Is the 12set much larger/heavier than the 5set?

Well it kind of depends on what you want to carry with you. [tipikusan minden szart] The difference in weight is minimal (Salomon says 400g for the 5 and 500g for the 12). I tried them both on and bought the 12, because I need the added capacity the 12 offers me. I use it when I'm running in the alps. The weather can change quite fast in the mountains, so I need to be able to carry a lot of additional clothing. [Én ezt a Kamaraerdőben is minden további nélkül produkálom, tény, hogy az Alpokhoz egészen hasonlatosan az sem sík terep!!!] If you live in a place where you can run without carrying extra layers and you don't do crazy long training runs [egyszer már csináltam egy huszonnégy kilométeres trail túrát és tervben van egy harmincas, tudom, én is érzem, őrület!] I don't think you need the 12. [de kell, de kell, de kell!] Especially for marathons the 5 will definitely be enough. On the other hand the difference in weight is pretty small and the twelve does not feel bigger when you carry the same amount of material. [Ennyi.]

So if I were you, I would probably buy the 12 just for the flexibility.[Ennyi 2.] You never know if you change your mind and want to start doing 100 milers [naponta mindolok ilyeneket, akár többször is] and then the 5 is probably too small. [tehát nagy gondolat, nagy zsák. Még hogy nem a méret számít.]

 

img_6661.jpg

 

A zsák megjárta a teljes parndorfi életpályát, került ez már mindenbe, én egy szerény huszonkettőért hoztam el, ami még mindig bő tízzel több, mint amennyit egy józan, átlagmagyar fillérbaszó költene egy ilyen hacukára, de én roppant boldog vagyok vele, ez kérem életem üzlete, életemben nem spóroltam még ennyit! Főleg, ha azt nézem, hogy egyedül a két tehéntasi is már tízezer forintba kerül a boltban. (Igaz, az Aoinkínja darabját adja egy ezresért, ha eltekintünk a Salomon felirattól, mert egyébként hajszálra full ugyanaz külcsínre).

És ahogy az már lenni szokott nálam, már csak futni kellene benne. Le a futásmiattegészségesebbtestrezisztens torokcoccusokkal!

 

img_6662.jpg

 

Jövőre találkozunk, hacsak nem készül addig egy szuper macskáskép. Mondjuk beleteszem a zsákba és tök cuki lesz, vagy valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr7013530127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2017.12.29. 21:35:58

@rrroka: kék. De felőlem aztán lila is lehet :) Ha erre jár majd a szakértő esetleg egyszer, majd megmondja :)

videkiman 2018.01.02. 11:32:39

Két korty hideg kútvíztől tényleg így ki lehet dőlni? Ez elég durva. Nem lehet, hogy valami más miatt voltál beteg, 39,9 az rohadt sok.

Egyébként mit mond a szakirodalom? Télen biztosan nem úgy kell frissíteni, mint nyáron. Én személy szerint olyan olyan 14-15 fok alatt simán elvagyok ivás nélkül az én kis félmaratonnal bezáruló távjaimon. Persze különbözőek vagyunk, de én úgy látom, hogy sokan mintha kicsit túltolnák ezt a frissítéses dolgot.
Anno - bár nem elsősorban folyadékszállítási céllal - én is vettem egy ilyen Kalenji trail hátizsákot, hát az az egyetlen futós cuccom, amit gondolkodás nélkül visszacsinálnék.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.01.02. 11:45:16

@videkiman: Azt hiszem alapvetően a mandulámmal van a gond, legalábbis sok-sok évvel ezelőtt, mindig vele volt, akkoriban simán voltam egy évben négyszer-ötször ilyen beteg. Rezgett a léc, hogy kivegyék, de valamiért soha nem került rá sor.

Estére már komoly gombóc volt a torkomban, de persze biztos a barát- és rokonlátogatások sem segítettek. Taknyos kisgyerek mindenhol van :))

Ha formában vagyok, és hideg van, és nem tolom agyon, egy félmaratont meg tudok tenni bármi nélkül. Ez most dombos volt, szokatlanul meleg időben, de azért téliesen öltözve, és nagyon nem voltam formában, mert november óta csak puhultam. Izzadt ki a salakot magamból, mint az állat.

Te, ahogy írtad, áltáalában kutas helyek fele futsz, mint pl a Római part. Gondolom azért nyáron megállsz inni egyet-kettőt, nem? Nem olvastam szakirodalmat, de a folyadékpótlás gondolom inkább a folyadékvesztéssel, izzadással van összefüggésben, semmint a téllel. Ha úgy jön ki én télen is olyat izzadok, hogy ihaj.

videkiman 2018.01.02. 14:17:32

@téglánakgyors: Persze nyáron általában megállok 1-2 ivásra távtól és melegtől függően.

A téllel annyiban van összefüggésben a folyadékpóltás/vesztés, hogy ilyenkor elvileg jóval kevésbé izzad az ember. Én ilyenkor futás után is alig vagyok szomjas, máskor meg az első út rögtön a csaphoz vezet, ahogy levettem a cipőm.
Ha jól tudom a maraton világcsúcs ideális körülményeinél is 3-4 fok szerepel, mint ideális hőmérséklet, gondolom a csekélyebb izzadás miatt.
Persze mindenki más, de az talán elmondható általánosságban, hogy télen kevésbé kell figyelni a folyadékpótlásra, mint nyáron.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.01.03. 13:20:09

Sok embernél egy-egy erősebb felkészülési időszak után legyengül az immunrendszerük és könnyebben kapnak el betegségeket, nem lehet, hogy nálad is ez történt a maratonos edzésterv következtében? Hidegben egyébként én nyelés előtt még tartogatom a számban a folyadékot amíg nem melegszik kicsit fel.
Télen én is izzadok annyira, hogy kívül is csurom víz a széldzsekim mintha ruhástul úsztam volna, viszont ennek ellenére én is kevesebb vizet kívánok ilyenkor futások közben. 1 órás futás alatt én még a legnagyobb kánikulában sem viszek magammal semmit sem inni és kútnál sem iszom, afölött meg izó van inkább a palackomban, hogy valami energiát is visszapótoljak. Edzésként én is el tudok futni mindenféle folyadék nélkül akár egy félmaratont is főleg hűvösebb időben, szerintem nem árt ezt is gyakorolni időnként, mert van olyan - főleg terepes - verseny, amikor nem tudunk folyadékhoz jutni pont akkor amikor éppen szükség lenne már rá, de versenyeken egy frissítő ponton sem hagyom ki az ivást, kivéve ha gyors 5 vagy 10 km-t futok.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.01.03. 13:45:33

@Kilfish: lehet, persze.

Ahogy Zsófi írta még a múltkor, hogy egy alaposabb kivizsgálás is beleférhetne. Egy évben négyszer elfeküdni ugyanattól a hülyeségtől, az nem okés, semmi nem indokolja elvileg. Nincs kisgyerekem, akitől esetleg elkaphatnék ezt-azt évente párszor, egészségesen élek, jó minőségben táplálkozom, satöbbi.

A szájban zubogtatás azt akarta jelenteni, hogy kicsit a számban tartogatom, mielőtt lenyelem a vizet :) Nem segített.

Az egyik legjellemzőbb téli futásom volt tegnap. Hat-hét fokot jelzett a kinti hőmérőnk, mégis visszamentem a dzsekimért, és milyen jól tettem, iszonyat kellemetlenül belém kapott folyton a hideg szél. így már három, bár nem vastag réteg volt rajtam, izzadtam én is rendesen. Egy ilyen futástól két óra alatt én pl komolyabban megszomjaznék. Kívánni nem kívánom, mert a külső környezetből azt veszem fel, hogy hideg van amúgy is, minek akarnék inni még hideg lötyit.

Én úgy tudom a kajamegvonást lehet gyakorolni, kitolni, a folyadékkal nem sok mindent lehet ilyen tekintetben kezdeni. Nem mintha olyan sokat gyakoroltam volna eddig bármelyiket is, úgyhogy ez csak egy "ilyet olvastam" megjegyzés :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.01.03. 13:45:33

@Kilfish: lehet, persze.

Ahogy Zsófi írta még a múltkor, hogy egy alaposabb kivizsgálás is beleférhetne. Egy évben négyszer elfeküdni ugyanattól a hülyeségtől, az nem okés, semmi nem indokolja elvileg. Nincs kisgyerekem, akitől esetleg elkaphatnék ezt-azt évente párszor, egészségesen élek, jó minőségben táplálkozom, satöbbi.

A szájban zubogtatás azt akarta jelenteni, hogy kicsit a számban tartogatom, mielőtt lenyelem a vizet :) Nem segített.

Az egyik legjellemzőbb téli futásom volt tegnap. Hat-hét fokot jelzett a kinti hőmérőnk, mégis visszamentem a dzsekimért, és milyen jól tettem, iszonyat kellemetlenül belém kapott folyton a hideg szél. így már három, bár nem vastag réteg volt rajtam, izzadtam én is rendesen. Egy ilyen futástól két óra alatt én pl komolyabban megszomjaznék. Kívánni nem kívánom, mert a külső környezetből azt veszem fel, hogy hideg van amúgy is, minek akarnék inni még hideg lötyit.

Én úgy tudom a kajamegvonást lehet gyakorolni, kitolni, a folyadékkal nem sok mindent lehet ilyen tekintetben kezdeni. Nem mintha olyan sokat gyakoroltam volna eddig bármelyiket is, úgyhogy ez csak egy "ilyet olvastam" megjegyzés :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.01.04. 11:38:24

@téglánakgyors: Ha másfél - két órára megyek futni már én is viszek magammal innivalót télen is, a szervezetnek szüksége van a folyadékpótlásra, szóval semmiképpen sem akarom a vízmentes futást propagálni, pusztán csak arra utaltam, hogy ha véletlenül egy-egy alkalommal úgy jön ki, hogy nincs nálunk innivaló, akkor szerintem nem érdemes jeges vizű utcai csappal kisérletezni. Én mostanában kifejezetten meleg vízzel töltöm fel a palackomat, futás közben úgyis kihül, de bízom abban, hogy a futás vége felé még mindig melegebb mint ha utcai kútról innék.
Kicsit off, csak előjött a kisgyerekes téma, nekem van egy 5 éves fiam, már a megszületése előtt arra készültem lélekben, hogy majd hozza haza a betegségeket, járt bölcsödébe, most ovis, késő őszi-téli-kora tavaszi szezonban szokott néha beteg lenni csakúgy mint a többi ovis társa, de én ezalatt az 5 év alatt egy esetre sem emlékszem, hogy bekaptam volna tőle bármit is. Szóval ez a gyerektől szerzett megbetegedés szerintem csak akkor igaz, ha amúgy is le van gyengülve a szervezetünk túledzettségtől vagy egyéb dolog miatt.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.01.04. 12:36:25

@Kilfish: Jahh, jogos, tényleg morfondíroztam rajta, hogy: igyak, ne igyak, Oli mit mond, mennyit kell inni, megtartom szájban, hogy melegedjen, ezt így mind szépen végiggondoltam és szarul döntöttem.
Most már inkább hazafutnék, főleg, hogy max négy km volt onnan vissza, de lehet, hogy csak három. Annyit valóban ki lehet bírni, ráadásul nem is a rohanásról szólt a tempó. Lecke saját károm megtanulva.

Kisgyerek nélkül sem tudom hova tenni a múlt év betegeskedését. Altalában sok kifutni való cucc van bennem - stressz, szorongás, frusztráció, stb -, ezeket a megfázós, taknyos betegségeket én innen szoktam eredeztetni, de pont az elmúlt évem volt végre az, amikor sokkal kevésbé voltam fejben rottyon, mint az elmúlt 10 évben bármikor. Valószínűleg valóban le van gyengülve az immunrendszerem, de marhára nem tudom, hogy mi az anyám kínjától, véleményem szerint semmi oka erre.
Valószínűleg a valóság szarik a véleményemre :)

alehunter 2018.01.21. 00:16:50

és bevált ez a salomon púp? nekem egyelőre az általad 'kinőtt' kalenji van, a zsebei tényleg nem annyira csodálatosak (az igazi zsebeket én pl nem is használom, mert számomra mindegyik kézzel elérhetetlen, megállni futás közben meg nagyon nem szeretek. igazából piros lámpáknál sem szoktam, inkább fordulok egyet a zöld irányába - nem mondom, hogy így mindig a legvarázslatosabb városrészek kerülnek az ember szeme elé, viszont ha egyszer kijutok a budai rakparti sétányra, onnan már szinte nyitva az út akár a szigetig is :-) ), viszont a két 'kulacstartóba pakolva előre egészen jól megvagyok vele és így télen azon a távon, amit én tudok, az a 2 liter, ami hátra fér, bőven elég egyelőre. nekem egyelőre nem csúszkál, szóval tényleg semmi gondom vele...bár az kicsit aggaszt, hogy először mintha te is hasonlóan pozitivan vélekedtél volna róla...
süti beállítások módosítása