nemmaratonman

nemmaratonman

Garmin Fenix 5x

2019. január 22. - téglánakgyors

Pár szó a kognitív disszonanciáról

 

A kell vagy nem kell szélén ingadozva, a belémdiktált, állandó és kényszeres fogyasztási vággyal harcolva meglehetősen sokáig ellenálltam annak a késztetésnek, hogy egy még újabb órát vásároljak. Fél évig.

Az imádott Garmin Fenix 3-mam a lehető legrosszabb pillanatban hagyott cserben, mert ekkor már hallottam róla, hogy IGAZI, térképes navigációt tud a Garmin Fenix 5x. Azonnal tudtam, hogy Ez Az, Ami Kell,  viszont piszok drága volt. Megvettem valamikor a nyár elején a sima Fenix 5-öt, magyar garanciával, de igazán soha nem tudtam vele kibékülni, tudván azt, hogy miből maradok ki. Rádaásul nemsokkal ezután megjelent a Fenix 5 Plus generáció is, aminek minden tagja már alapszinten birtokában volt aZ IGAZI térképeknek. Ezek még inkább nevetségesen lettek beárazva, annyira, hogy ugyan remegetett a kezem a fekete péntek már számomra is visszatetsző időszakában, de végül arra jutottam, hogy nem hagyom a Garminnak sem, és senki másnak sem, hogy végképp hülyét csináljanak belőlem. Mégiscsak háromszázezer forintos órákat áraztak le kétszáznegyven-kétszázhúszezer környékére.

Igyekeztem becsukni a szemem és a fülem: az internet a szirének szigete. 

Természetesen csak ott dobolt bennem, hogy 5x, 5x, 5x. Nem kellett a Plus, nem kell az itthon, a bankszektor érdeklődésének teljes hiányában elérhetetlen érintés nélküli fizetés, nem kell a bluetoothos zene, nem kell a többi sosem használt attrakció sem, de ha belegondolok egyedül csak abba, hogy múltkor mi történt...

 

 2 month ago, somewhere in East-Europe

 

A főhős (természetesen én) éppen egy paksi bevetésen volt. Rutin akciónak ígérkezett, gyorsan be, még gyorsabban ki, csak könnyű felszerelés, sima ügyre számított. Már visszafele haladt a senki földjén, egy végtelen hosszú szántóföld mellett, végig a traktornyomokban, a mély sarat kerülgetve. A legközelebbi barátságos civilizáció, a paksi lakótelep valahol balra-előre, hét, maximum nyolc km távolságra volt.

A legközelebbi, balra tartó elágazást a telefonos, műholdas térkép alapján két-három kilométerre lőtte be, gyerekjáték.

Először egy fake ösvény jött szembe. Csapda volt. Perceket vesztett, mire rájött, hogy az út nem vezet sehova és visszaverekedte magát a szántó melletti főcsapásra.

Továbbfutott, de megkavarodott az időérzéke, azt hitte, hogy soha nem jön az elágazás. Megnézte telefonon, hogy jól látta-e, amit látni vélt.

Majd azt, hitte, hogy már elhaladt mellette, a pánik kerülgette, hogy nem vette észre. Elbizonytalanodott. Újra elővette a telefont.

Majd azt hitte, hogy nem is létezik, a telefon harmadszorra is előkerült, egyéb térképeken is megnézte, hogy jelölve van-e az elágazás.

Ott volt a fejében az összes eltévedés, letérés, amit a hanyag, előzetes hírszerzésnek köszönhetett. Kint a terepen mindig másképp néz ki minden, mint bent a biztonságos melegben, a számítógép előtt.

A tervezőasztalon született, derékszögű, steril behatolási, menekülési útvonalak még a városokban is össze tudtak kuszálódni, akár két forduló után is.

De a legnagyobb baj nem is ez volt, hanem, hogy éles helyzetekben mindig értékes perceket vett el az, hogy előkotorta hátizsákjából, vagy funckionális ruházata egyik zsebéből a telefont, hogy újra bemérje a saját helyzetét a tervezett útvonalhoz képest.

Kell egy készülék, amire elég csak rápillantani, hogy tudja merre van, merre kell fordulni. Perceket, másodperceket lehetne ezeken spórolni, és éles bevetésen, ellenséges tűz alatt másodperceken akár az élete is múlhat, perceken a világ sorsa is eldőlhet.

 

befordul.JPG

 

 

A Garmin Fenix 5x

 

Ha a szerencsétlenségére elég Casio számológépesóra küllemű Garmin Epixet nem számítjuk (de igen), akkor a Garmin Fenix 5x az első olyan óra (tehát a második), amelynek a három centis képernyője mögé betuszkoltak egy egész kontinensnyi topográfiai térképet. Egy ilyen kis órába! Egy ekkora kontinenst! 

És miután a második ilyen óra, amiben benne van egy egész kontinens (egy ilyen kis órában! Egy ekkora!), úgy érzem joggal várhattuk volna el, hogy a Garmin talál valami helyet még a szerkezetben egy kis sebességnek is, mivel egy nagy kontinens nagy erőt igényel. (Ezt egyre több politikus is felismeri végre.)

Ehhez képest, ha valami trükkösebb navigációs feladatot akarsz neki adni, akkor azon nyomban kiderül, hogy az óra processzora, vagy órajele, vagy mit tudom én mije (terepügynök vagyok, nem kocka) kevésnek bizonyul a feladathoz, és vért, valamint perceket izzad, mire kiköp valamilyen eredményt. (A Fenix 5x ebből a szempontból olyan, mint Brüsszel. Hosszú ideig határozatképtelen. Az utódjaiba, a Fenix 5 Plus széria tagjaiba már jóval több populizmus fért, percekkel hamarabb eredményekre jutnak a merretartást illetően.)

Mik ezek a navigációs feladatok?

Ha minden igaz, alapvetően négyféleképpen tudod használni az órán kapott, vagy a 16 giga tárhely maradékára felmásolt térképeket. Hagyjuk most a bevetéseket, nézzünk civil (fedősztoris) példákat:

1 Mutat és megy: futsz bele a nagyvilágba, ahogy jólesik (a szart is kiedzed magadból, mert túl sok halált láttál, és nem tudsz aludni, és amúgy is), semmi nincs kőbe vésve- és közben nézni akarod a térképen, hogy mégis merre jársz, merre lenne érdemes lekanyarodni, elmenni, stb. Ez kiválóan működik. Egyszerűen átlapozol a térkép adatmezőre, és pillanatnyi hezitálás után már látod is, hogy merre vagy.

2 Körpálya: elmész Prágába egy sörözős hétvégére (ott maradsz a bevetés után, Prágában rendkívül sok titkosügynökbevetés van), és kiállsz hetykén a szállás elé, hogy majd kell egy facebookos kirakatfutás, hogy te is milyen fitti voltál (fedősztori a fedőéletednek). Azt mondod az órádnak, hogy tervezzen neked egy 10 km-es futást (túlzásba mégse vigyük) a környék népszerű futóútvonalai alapján (ezt már nem mondod neki, ha jól tudom, ő eleve így csinálja, hogy mégse a D1-es autópálya leállósávján tervezze meg neked ezt a 10 kilit, ha már a legolcsóbb külvárosi diákszállást nézted ki a tömegben eltűnős alapon.) Na itt ilyen esetekben hosszú-hosszú perceket tud szenvedni a Fenix 5x, mire megtervez valamit. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nem tetszik az elsőre felkínált track és egy másodikat, esetleg harmadik verziót akarsz.

3 Körülöttem / érdekes helyek: a prágai példánál maradva az óra el tud vezetni a legközelebbi ATMig, kocsmáig, játszótérig, és ivókútig (azt hiszem ez a jó sorrend) hétvége már ereszdelvagymégistartsdinkábbahajam szakaszában (fedősztori : lazításos berúgás. Természetesen igazából terepszemle, felmérés, az alkohol a hosszú évkig tartó kiképzésnek kösznhetően nincs hatással a szervezetedre.) Nos, az óra ilyenkor is meg tud szenvedni a kalkulációval, szinte látni, ahogy fejben számol.

4: Pályák: ez az a másik funkció, amire igazán szükséged van, és működik is. Nincs civil mellébeszélés, bevetéskor az előre elmentett útvonalat mutatja, végigvisz a pályán, legyen az városi, taktikai hadviselés vagy dzsungelbéli gerillaharc. Számítógépen könnyű megtervezni a tracket, egyszerű átvinni azt az órára - ezzel megspórolod azt, hogy az óra szenvedjen a saját tervezéssel. Maga a térképes navigáció már kiválóan működik a készüléken.

 

 

A beszerzés

 

Sokat hezitáltam, hogy mi legyen, még azután is, hogy elhatároztam, nekem kell a térkép. Nem volt könnyű eldönteni a beszámolók, fórumbejegyzések, de még a videók alapján sem, hogy még ha találok is egy olcsóbb, vagy legalábbis elfogadható árú Fenix 5x-et (A Cég nem támogat, a legújabb Plus generáció tehát szóba sem került, lásd fent), az vajon egy orbitálisan nagy bukta lesz, vagy öröm és elégedettség?

Szerencsére megtaláltam ezt a bemutatót, ami ugyan német nyelvű (és ennek előítéletszerűen és megfelelően alapos), viszont akkora showman a csávó, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom a megtekintést. Egyszerűen beszippant a videó!

Arra jutottam, hogy a sima Fenix 5-ösön használt funkciók, illet azok a térképes megoldások, amelyekre nekem szükségem van (előre, számítógépen megtervezett pályát befutni az órával), bőségesen elegendők lesznek. A black fridayes akciók után nem számítottam sok mindenre karácsonyig, de egy barátom tanácsára vissza-visszatértem az Idealo.de oldalra, és egyszer csak, egy pénteki napon megállt az egyébként erős és edzett szívem, mert ezt láttam.

 

unnamed_2.jpg

Akkor még nem volt kiírva, hogy "zur Zeit leider nicht verfügbar" (jelenleg sajnos nincs készleten), azt csak két és fél nappal később írta ki, amikor már hétfőn megvettem az órát és tovább akartam adni az infót másoknak is. Történt ugyanis, hogy volt időm rendesen utána nézni a weboldalnak, ha már arcon készültem köpni magam azzal, hogy lemondok a magyar garanciáról. Meglehetős mellénnyel és decibellel nyilatkoztam ki nem is olyan régen, hogy az elmúlt évek szopása után Garmint csak magyar jótállással veszek. Mit mondhatnék. Van az a pénz. És fiatal is vagyok.

Ja, hogy pénz: amint beletettem a kosaramba Fenix 5x-et, hirtelen ezt láttam. 

 

unnamed.jpg

 

Az akció a jókedvemmel és az izgalmammal együtt egy csapásra eltűnt.

A Sportler.at Dél-Tirol (Olaszország, lásd Ausztria Trianonja, avagy a sant-germaini békeszerződés) legnagyobb munkaadója, nem egy random olasz cég, kamu német tüköroldallal. Mint látjuk azért némi olasz lazaság 100 év után már belefér.

Egy jóbarátom, aki az én konyhanémetemhez képest sokkal nagyobb szókincs és nyelvtan birtokában van, írt egy ékes emailt a cégnek, akik hétfőn reggel nagyon korrekten elnézést kértek: hétvégén egy hiba történt az oldalon,  természetesen újra él az akció.

Többet sem kellett nekem mondani.

 

Bevetésen

 

Maga az óra olyan, mintha újra hazatérnék: mivel kiköpött mása a Fenix 3-nak, érzelmileg sokkal megendedőbben állok hozzá, mint a Fenix 5-höz, amely szintén egy tökéletes óra volt, egyszerűen rosszkor találkoztunk. Az X súlya majd 10 deka, ugyanakkor a keskenyebb szíjjal rendelkező, fejnehéz Fenix 5-nél sokkal jobb súlyelosztású, nem veszem észre a különbséget, sőt, kényelmesebb, jobban fekszik a csuklón.

A térkép: nos, futás, rázkódás, szemedre izzadás közben egy három centi átmérőjű képernyőt nézni kívülről nevetséges tevékenységnek tűnik, és sokszor valóban az. Este az, még az óra világításának ellenére is.  Ha az útvonalat, a kérdéses kanyart, elágazódást letakarja az utcanév, akkor az. Ha lefele, vagy akár csak síkon izomból rongyolsz, és közben próbálsz értelmezni, az.

Előfordul, hogy a mutatott térképszegmensnél részletesebb, vagy pont, hogy egy összegzőbb felülnézet kell. Ez, a kis képernyő, illetve a tervezői, izzadt-kézre-gondolva-nincs-érintőképernyő (egyébként helyes) elgondolás miatt  a gombok többszöri nyomogatását jelenti. Ez nem kényelmes, és az óra a processzorának sebessége vagy a memóriájának szűkössége miatt a zoom out, zoom in, jobbra, balra, fel, le kérésekre azért egy-két másodpercnyi késéssel reagál. Nem a világvége, de kétszer, neadisten háromszor kell ránézni a képernyőre. 

Ráadásul az ilyen módositott (nagyítás, kicsinyítés, jobbra, balra, le, fel) térképes nézetnél kikerül az ember a képernyőszekvenciából, tehát ha újra a pulzust, köridőt, stb, akarja megnézni, akkor először vissza kell jutni egy külön gombbal a képernyők sorrendjéhez (szekvenciájához).

Amikor nagyon vakon van az ember (én), akkor általában jó darabig elég, ha egyszer belezoomol a képernyőbe, és ott marad a részletes térképnél. Ilyen helyzetekben éppen leszarja az ember (én), hogy milyen tempóval, köridővel - szentségtörés következik -, pulzussal halad.

Reggel, nappal, erdőben, azoknál a tipikusan elbaszott ösvényszétválásoknál, kereszteződéseknél baromira imádom. Perceket, ideget, energiát, megállásokat spórol vele az ember. Mutatom, mire gondolok, és mindenki meg fogja érteni, aki eredendően reménytelen a tájékozódásban.

 

 

A lila, vastag vonal az útvonal, amelyen haladnom kellene, a piros pedig az eddig megtett, vagy inkább a műhold által mért útvonalam. A tanácstalan, kék háromszög én vagyok.

Az erdőben gyakran a lila csík mellett haladok (a fák miatt félremér a műhold, pontatlan a jel), de az utasításokkal, logikával, valós helyzettel együtt általában könnyen és gyorsan, fennakadás nélkül értelmezhető, hogy merre kell mennem. Ha mindent leszarva, pusztán a fő- és magától értetődő ösvényt követem, és még csak néha  sem nézek rá az órámra, akkor járok úgy az örömfutásomban, mint az első screenshoton, hogy egyszer csak rezeg az óra, hogy hoppá, letérés, én meg nézek, hogy mi a fasz.

Ilyenkor nem kell újra és újra elővenni az itinert (életemben egyszer volt ilyenem, a kis Szénás-körön, helló terepfutás), vagy telefont, hanem elég csak a csuklót magad elé tartani, megérteni a mutatott szituációt, és továbbmenni, vagy korrigálni. Nincs megállás, és ami még fontosabb: nincs sokszor egymás után megállás.

Nos. Valószínűleg századszorra mondom, hogy nem tudok semmit a terepfutásról, a komoly futásról (legye az bármi) is alig. Aznap, amikor a Budain a screenshotokat csináltam, volt valami happening, ahol itineres futók kihelyezett dugókáról-dugókára futottak, és közben, meg-megállva intenzíven értelmeztek és papírlapot forgattak, majd jobbra, egy pillanattal később pedig sokkal határozottabb tekintettel balra indultak el.

Lehet, ez a lényeg, hogy elektronika nélkül is ember maradj, hogy legyen egy alap tájékozottságod, képességed, hogy tudd, merre vagy, merre vannak a tájegységek, irányok, és vajon nem hazudik-e ott és akkor az a kurva moha. Hogy tudj turistajelzések alapján eljutni ábólbébe. 

Annának van ilyen jogosítványa, kitalál a metrófeljárókon, van a fejében egy virtuális utcakép, érzi ha nem párhuzomosan haladunk, hanem háromszöget zár a térkép, tudja, hol kell elfordulni, emlékszik hol parkoltunk, és az erdőben is eltalál. Van is még gyerekkorából valami túravezető akármilye. (Mi az???) 

Nekem ezek közül egy sincs meg, és évenként egyszer emlékszem arra, hogy a Pillangó sorban parkoltunk az Auchannál, de már ezeket a táblákat is lecserélték.

Menthetetlen vagyok, és hiába memorizálom akár csak a 11. kerület utcaneveit- és hálózatát, egy 5 kevés tempónál, és/vagy éppen fáradtan beszűkülve újra és újra elkvararok akár a szomszédságban is, pedig már vagy nyolc éve, hogy Kelenföldön lakom.

Kell a segítség. Hogy ez csak magamnak megmagyarázás? Lehet. Igyekeztem annyira keveset költeni erre, amennyire lehet, és ha kitart velem a Fenix 5x remélem hosszú évekig nem kell és nem is akarok majd váltani.

A sima Fenix 5-öt végül nem adtam el, az apósom szeretett bele. Mindenki boldog.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr114529164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.24. 11:37:24

Én is január közepén újítottam be egy Fenix 5-re. Számomra a csak 5X által nyújtott navigációs lehetőségek nem vonzottak különösebben - legalább is azt a plusz pénzt nekem nem érte meg - viszont sokkal jobban izgat, hogy miket mér aktuális fizikai állapotomon (VO2MAX, training load, lactate thresholdhoz tartozó pulzus és tempó meghatározása, stb.) Még csak alig 2 hete használom, az órának több időre van szüksége, hogy kiismerje és helyesen elemezze az edzéseimet, úgyhogy még csak a kiváncsian figyelgetős állapotban vagyok. Te már régebb ideje használsz Fenix 5-t illetve 5X-t, milyen tapasztalataid vannak evvel a funkcióval kapcsolatban?

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.24. 13:22:04

@Kilfish: wow, használd egészséggel! Mi lett a Swimmel meg a Fenix 2-vel?

Természetesen pont a tudományos oldaláról tudok kevesebbet ennek a témának is:

A VO2MAX becsléssel személy szerint különösen rossz viszonyt ápolok. Ha utána olvasok, mindenhol azt látom, hogy ez egy alapvetően meghatározott érték, kor, genetika, stb. - Valamint, hogy fejleszteni csak a húszas évek elejéig lehetséges igazán.

Ehhez képest egy eléggé változékony értéket kapunk a Garmintól. Egy-egy csúcsidőszakban (értem itt: aszfaltos futás, gyorsulásra edzés, versenyre felkészülés) meg tud ugorni a szám, de amint egy lassabb, dombosabb, terepebb futásra ólálkodik az ember, egyből kisebb értéket mutat.

Nekem ezzel főleg az a bajom, hogy folyamatosan gyors edzésekbe hajszolja az embert, gyakorlatilag egyfajta pöcsméregetős szám lesz belőle kisebb közösségekben. Ez persze a lone wolf terepfutókat nem érinti. :)

Laktátküszöb: viszonylag friss az órám, és karácsony óta nem a gyors edzésekről valamint a formámról vagyok híres. Most 5:19-hez mutat 161-es pulzust, amit én meglehetősen pontosnak találok.

Nav. funkciók: 399 eurónál nekem sem ért volna többet, ennyiért viszont kifejezetten boldog vagyok tőle :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.24. 13:33:12

@Kilfish: "VO2MAX, lactate threshold"? szerintem ezeket kb olyan pontosan tudja mérni az óra, mintha dobnál két tízoldalú kockával. :) ezeket tuti vérből, meg kilégzésből lehet meghatározni, nem pulzusból.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.24. 13:53:23

@rrroka: Ezeket az algoritmusokat nem a Garmin találta ki, ők is úgy veszik a Firstbeat nevű cégtől. Itt a leírás:

"The calculation relies on a combination of personal background information and data collected during your activity. This includes a focus on heart rate and running/walking speed. Movement speed and heartbeat data are used to investigate the relationship between internal and external workloads. In other words, how hard your body is working to produce your performance.

The algorithm behind Firstbeat’s VO2max calculation learns from you over time. The more you use your device, the more reliable your VO2max estimate becomes. It is also specifically designed to automatically recognize the best data for making the calculation, meaning stops and starts are excluded along with any other interference that occurs along the way."

www.firstbeat.com/en/consumer-feature/vo2max-fitness-level/

Ők szállítják az összes többi mérőszámot is:

www.firstbeat.com/en/consumer-feature/lactate-threshold/

www.firstbeat.com/en/consumer-feature/training-load/

A laktátüszöbhöz tartozó pulzusról logikai alapon el tudom hinni, hogy meg lehet határozni a grafikonok alapján. Ha ránézel a link mögötti oldalra, érteni fogod, miről beszélek.

A VO2Max nekem sokkal bajosabb, mert ott eleve van egy "hozott csomagod". Arról nem tudom, hogy lehet ezt pontosan belőni, illetve nem értem, hogy változhat ez az érték meg egyetlenegy lassú futástól.

@Kilfish: a training loaddal, training statussal még nem igazán foglalkoztam, ahhoz valamiféle terv, tudatosság kellene, és akkor megnézni, hogy mikor, mit mutat.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.24. 15:03:36

@téglánakgyors: Fenix 2-t nagyon szerettem, egész november közepéig nem is volt tervbe véve új óra, de akkor a Garmin Swim beázott egy véleményem szerint szakboltban történt szakszerütlen elemcsere miatt. Nyilvánosan nem nevesítenék. Úgyhogy kukába került, nekem viszont nagy parám, hogy óra nélkül maradok ha elromlik a fő órám. Ezért januári akciókat kivárva vettem egy Fenix 5-öt, a futós tartalék óraként használt Forerunner 210-t odaadtam a hugomnak, így most a főórám a Fenix 5, ha meg bármi gond adódik vele megvan tartaléknak a Fenix 2.

@rrroka: abban igazad van, hogy ezeket az értékeket legpontosabban valóban laborban lehet kimérni, viszont ma már elég sokat dolgoztak azon, hogy egy-egy jobb óra is tudjon becsülni rajtuk valami értékelhetőt, lásd Peti fenti linkjeit. Valójában nem az érdekel, hogy pl. mennyi a pontos VO2MAX-om, hanem csak azok a tendenciák, amilyen változásokat mutat az órám a különböző időszakokban. Azt már a Fenix 2-nél is észrevettem, hogy amikor nagyobb VO2MAX értéket mutatott, akkor jobb formában is voltam, mint amikor kevesebbet. Tud ez persze csalóka is lenni, terepfutások után rendre alacsonyabb értékeket szokott mutatni, mivel nem veszi figyelembe a szintemelkedést, csak a pulzust meg a megtett utat méri össze mintha síkon futnánk, de azt olvastam, hogy ezek az újabb órák már terepfutások alkalmával már direkt nem is kalkulálgatnak semmi ilyesmit, csupán normál futásos aktivitáskor számolgat új VO2MAX-ot vagy laktát thersholdot. Én egyébként pont azt vettem észre még a Fenix 2-nél, hogy nem is a leggyorsabban megfutott intervallos edéseknél ad magasabb értékeket, hanem inkább csak a közepes tempóban futott egyenletes futásoknál, amikor egy csak viszonylag lendületes tempóval futok viszonylag alacsony pulzusssal.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.24. 15:40:13

@téglánakgyors: VO2MAX-hoz kis kiegészítés: pont nemrég olvastam el egy teljes könyvet ebben a témában. Az értékét valóban nagy részben meghatározza az örökölt genetika. Viszont. A harmincas éveinktől elkezd romlani, először csak kis mértékben, aztán van egy gyorsulása a romlásnak az 50-es éveinkben, majd egy még jóval drasztikusabb a 80-as években. Ez teljesen korellál az egyén fizikai teljesítőképességével, állóképességével, így mégis csak egy tök jó mérőszám ha hosszú távon szeretnénk vizsgálni és érteni mire vagyunk képesek az idő multával. Szakemberek egy felmésérésben hosszú távon vizsgálták élsportolók, amatör sportolók és teljesen mozgásmentes életmódot követő emberek VO2MAX értékeit. Évtizedek multával azt állapították meg, hogy azoknak az élsportolóknak, illetve amatör sportolóknak csökkent a legnagyobb mértékben a VO2MAX értékük, akik fiatal korukban magas értékről indítottak, aztán abbahagyták az intenzív edzéseket és átáltak a hosszú lassu futásokra. Elvileg hiába nem mérvadó a VO2MAX értéke hosszú táv futóknál és hiába a legfontosabb a sok lassu futás, az ő teljesítményük hosszú távú versenyeken is erőteljesen romlott. Náluk még a teljesen passzív életet élők százalékos romlása is kisebb volt, persze ez csak azért, mert ők eleve alacsony értékről indítottak. Azok az idősebb koru sportolók, akár amatörök, akár veterán profik, akik továbbra is folytaták a sok gyors futásos, anaerob zónában is végzett edzéseket az aerob futások mellett, sokkal jobban teljesítettek a későbbiekben és jóval kisebb mértékben romlott a VO2MAX értékük is. Mivel én amúgy is szeretem az ilyen gyorsítós edzéseket, ezért hajlamos vagyok szimpatizálni ennek a kisérletnek/felmérésnek eredményével, az meg plusz jónak is el tudom fogadni, ha hosszabb távon még lényegesebb változást nem is látok a VO2MAX értékemben.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.24. 17:03:45

@Kilfish: Na ez a méreg. Sajnálom. (Ja, hogy volt még egy 210-esed is, az igen :D, Végül is, mi sem adtuk el apósom 735-ösét, jó, nagyot esett az ára, fájóan keveset kapnánk érte, és nem árt, ha van backup.)

Nagyon becsülöm, ha valaki képzi magát, kutat, olvas, utána jár, ez bennem nagyon nincs meg, illetve inkább az egymásnak ellentmondó infók kiszűrése, rendberakása fáraszt - de ezt már beszéltük.
Látod azt sem tudtam, hogy a terepfutás nem rontja a VO2Maxot, nem is szoktam használni ezt a sportmódot, mindig sima futást indítok el. Na de majd ezek után! Meg sem állok 60-ig :P

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.24. 22:49:26

@téglánakgyors: Ha terepen futok már csak amiatt is a terepfutás aktivitást választom, mert oda kicsit más képernyőnézeteket teszek ki, mint amik a sima futásnál vannak. Legalább is terepfutásnál nálam ott figyel egy képernyőn a megtett szintemelkedés és szintcsökkenés, meg kiteszem egy külön képernyőre az iránytűt is, hátha egyszer mégis csak eltévedek egy feltöltött de még ismeretlen útvonalon aztán hátha az iránytű fog segíteni.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.25. 09:11:51

@Kilfish: Én úgy szabtam a sima futást is, hogy nézem benne a szintet (időről-időre igyekszem magamhoz képest szintesebbet futni aszfalton is), a navigációs képernyők is aktívak. A terepfutás automatikus mászás funkciójával nem tudok mit kezdeni - szóval nem használtam a terepfutást. Most már jobban el fogok rajta gondolkozni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.25. 15:29:22

@téglánakgyors: "automatikus mászás funkció"? az miaz? lehet hogy tökre kéne, én meg nem is tudok róla...!
Nekem nagy a gyanúm, hogy az órál által mért VO2MAX nem azonos a laborossal, mert én eddig úgy tudtam, hogy az nem nagyon változik, mondjuk siralmasan keveset tudok erről a mérőszámról, pl fogalmam sincs mennyi az enyém, de mintha 50 körülit mondott volna a régi polár órám a fekvős nyugalmi pulzusom alapján, amiből szerintem maúgy nem kéne tudni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.25. 15:52:01

@rrroka: Igen, VO2MAX-ról mindig azt a 2 dolgot szokták elsőként leírni, hogy az van, amit genetikailag örököltél, és nem nagyon tudod változtatgatni az értékét, másrészt meg hogy aki amatör szinten hosszú távokra edz, annak ez az érték nem is számít nagyon. Pedig ezek az állítások így nem teljesen igazak, mert egyrészt nagyon is változik a VO2MAX értéke hosszú időtávlatban, sajnos a huszas éveink után egyre csak csökken, másrészt tudatos, célzott edzésekkel karban is tartható, illetve fejleszthető is valamilyen mértékben, harmadrészt meg hosszú távú versenyeken is azért elég fontos tényező, hogy a véred mennyi oxigént tud futás közben mozgósítani.
Azt viszont én is simán elképzelhetőnek tartom, hogy laborban tök mást mérnének ki nekem, mint amit az órák mutatnak, ebben az összehasonlításban nincsen tapasztalatom.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.25. 17:49:19

@rrroka: Nekem 49-et ad most a Garmin. Azonos platformon (Polar, Garmin, labor, whatever) gyanítom, hogy neked tőlem azért jóval nagyobb számot mutatna.

Auto climb: ez csak egy plusz képernyő, ami automatikusan triggerelődik (jaj, mi erre a magyar szó), ha elkezdesz erősen hegyet mászni. Futsz felfelé, és kapsz egy mászás-releváns adatmezőt az amúgy megjelenő adatok helyett, hiszen nem biztos, hogy van kapacitásod kézzel nyomogatni az órát, hogy most gyorsan mutasd nekem az emelkedést.

www.youtube.com/watch?v=iuavOSNpVRc

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.25. 18:32:38

@téglánakgyors: fú ok, megkönnyebbültem, nem létfontosságú cucc. :)
mennyi időt bír tracket mutatva, mérve az óra?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.25. 18:37:48

@Kilfish: mondjuk ha mindig ugyanaz az óra mér/kalkulál egy értéket, ami akár VO2MAx is lehet és ezeket össze lehet hasonlítani, akkor tényleg mutat vmi tendenciát, ami hasznos lehet. bár én most hirtelen nem tudom, hogy mire. de én az a típus vagyok, aki szerint futás közben nem kell tudnunk a tempót/sebességet, mert egyáltalán nem hasznos adat, mert valójában sosem kellene tempóra futni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.26. 17:27:58

@rrroka: Különbözőek vagyunk, neked nyilván a futás élményén van a hangsúly, nálam ehhez az is hozzátartozik, hogy közben és utána képben vagyok, hogy mit csinál a testem, mennyire működik optimálisan. Úszás közben is maximálisan odafigyelek és koncentrálok a helyes technikára, anélkül nem is lehet fejlődni, mivel úszásnál nagyjából legalább 90%-ot számít a technika minden más egyéb tényezővel szemben. Ha ott nem a helyes szögekben és irányokban állnak a különböző testrészeidnek minden egyes porcikája maximumon szétdolgozhatod magad, mégsem fogsz igazán haladni a vízben. Aki gyerekkorában versenyszerűen úszott abba valószínűleg beleivódott a helyes mozgásminta annyira, hogy felnőtt korában már automatában tudja tolni azt, de mindenki másnak alapfeltétel a koncentrált úszás - persze csak ha tudja is mire kell koncentálnia - ha fejlődni akar. Valahogy hasonlóképpen vagyok a futással is, de én ezt így élvezem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.26. 18:03:36

@Kilfish: de nem ám! PONT EZÉRT nem kell edzés közben az aktuális tempóval tördőni! semmi értelme tempóra futni! pulzusra kell, lépésszámra és technikára ügyelve. ha kapunk egy sebesség visszajelzést az valójában nem ad értékelhető adatot, csak egy elképzelt tempóhoz képest tájékoztat minket a jelenlegiről, ami konkrétan nem jó semmire, ha belegondolsz, legfeljebb frusztrációhoz vezet, ha nem stimmel az elképzeléssel. a pulzus ad az optimális működésre visszajelzést. (vagy watt, de azt egyelőre komplikált mérni)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.26. 18:18:14

@rrroka: MICSODAAAAAA! A Garmin azt IS méri!!

www.dcrainmaker.com/2017/12/garmin-running-power-good.html

Na elmentem bemelegíteni YT-re, majd még jövök ordibalni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.27. 19:10:52

@rrroka: Attól még, hogy látom kapásból edzés közben a tempóm, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az az irányadó. Valóban a pulzus, lépésfrekvencia, technika fontosabb tényezők. Arra viszont nagyon jó, hogy megtanuljam milyen érzéshez milyen pulzus, meg milyen tempo tartozhat. Sokszor csinálom azt, hogy futás közben próbálom megtippelni milyen egy adott szakaszon a pulzusom vagy a tempóm, direkt nem nézek rá az órámra, aztán a szakasz végén csekkolom, hogy mennyire tippeltem meg jól. Azon én már rég túl vagyok, hogy a tempót hajszolva csináljam ki magam egy edzésen.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.28. 08:22:50

@Kilfish: erre még nem gondoltam, ez egy jó érv. nekem is kint van egyik sarokban a tempó kicsivel, de még sosem csekkoltam. de nem szomorít el edzés közben, ha a megfelelő pulzushoz egy rosszabb tempó tartozik? vagy a rutin és évek miatt ez már nem befolyásol közben, gondolom téged sem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.28. 08:24:07

@téglánakgyors: juhú, még egy kütyü! :D
jó volt a YT, kár h nem tudtam veletek futni. :(

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.01.28. 08:24:30

@rrroka: Hogy mennyit bír az óra térképes navival? Tegnap 94%-on vittem ki Érdre, 2 óra 32 percen keresztül mutatta az utat, és utána 70%-zal vettem le magamról itthon.

Láttam a szemeden, hogy kell! :P

Tempót is figyelő futás: az első kilométertől kezdve így futok, a pulzust nem is tudtam az elején. Aztán lett pántom, csak nem tudtam, mit kezdjek az adatokkal, és ez az évek alatt annyit módosult bennem, hogy (sokat tanultam, de nem eleget) nagyjából én is egy tempó-pulzus párhuzamból vonom le a következtetést az adott állapotomról. Így kerülök képbe. Jól vagyok, nem vagyok jól, fáradt, nem fáradt, van értelme-e az aznapi terveimnek (mert hát véletlenül sem haladok tudatos, előre megírt terv alapján általában), stb..

Sokszor már nem kell sem kell ránéznem az órámra ezekért az adatokért, inkább csak megerősítésképpen, ha érzek valami változást. Van, hogy kilométereken keresztül vidáman elvagyok órabambulás nélkül - igaz, ilyenkor biztos, hogy ismert helyen futok :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.01.28. 10:49:26

@rrroka: Igen, már régóta kitapasztaltam és könyvekben is olvastam, hoyg a teljesítményünk, állapotunk folyamatosan ingadozik, vannak időszakok amikor tök jó formában vagyunk és van, amikor nem annyira szépek az időeredmények, hiába próbálunk teljesen következetesen edzeni. Így működik az emberi szervezet, ez tök természetes, úgyhogy amikor hullámvölgyben vagyok sem szokott ez frusztrálni, tudom, hogy úgyis lesz javulás. Az órámon nálam a legsűrűbben csekkolt képernyőre a pulzust, a lépésfrekvenciát és a vertikális oszcillációt tettem ki, nálam ez utóbbin kéne leginkább javítanom, tulságosan magasakra szökdelve futok. A tempo olyan szinten szokott csak befolyásolni, hogy ha pl. hosszú lassut futok, akkor az első 2-3 km-ben belövöm érzésre és pulzusra, hogy mi legyen a céltempóm, aztán kilométerenként számolom, hogy hány másodperccel vagyok beljebb vagy kijebb. (Futás és úszás közben is szeretek fejben matekozni.) Általában jól tudom ezt tartani, de ha valamiért mégis csak elkezdek jobban fáradni és lassulni, nem görcsölök rá, elengedem a célt. Vagy amikor hétköznapokon gyorsítós intervallos edzéseket csinálok, akkor is az első 1-2-3 ismétlés után belövöm, hogy mi legyen aznap a szintidő az ismétélsekre, és próbálom tartani a legutolsó ismétlésig. Ilyenkor sokkal inkább érzésre mintsem pulzusra futok, mert ez természetes, hogy ha állandó a tempó, a pulzus folyamatosan emelkedni fog. Másrészt meg ha mondjuk 25x200m-t futok, azalatt a 43-46 mp alatt csak a 200m végére fog megemelkedni értelmezhető tartományba a pulzusom, ilyen rövid idő alatt még nem fogja lekövetni a sebességemet, szóval rövid szakaszoknál értelmetlen arra támaszkodni. Ezek a tempót is figyelembevevő intervallos edzések engem elég jól megtanítottak jól beosztani az erőmet a versenyekre, évek óta nem volt olyan versenyem, amit elfutottam volna az első felében és a célban mindig kimaxolva szoktam hozni ami aznap bennem van.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.01.29. 09:04:12

@Kilfish: na pont ugyanezt beszéltük a résztávos pulzusról a futobolondok fórumon. :) ott olyan tempó kell, hogy végig egyenletesen menjen az összes ismétlés, ott nem kell pulzust nézni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.02.05. 12:24:05

Na, használom egy ideje a Fenix 5-t, úgy vettem észre, VO2MAX értékek dobálásában sokkal lágyabb szívű, mint a Fenix 2. Tegnap csináltam egy ugyanolyan intervallos edzést, mint amit jó 1 hónapja a Fenix 2-vel. A megtolt szakaszok átlagtempója 5 mp-cel lett lassabb mint az egy hónappal ezelőtti edzésen, az átlagpulzus pedig csak 1 ütéssel alacsonyabb, mégis a Fenix 2 arra az edzésre nekem 50-es VO2MAX-ot adott, a Fenix 5 erre a mostani, annál szerintem enyhén gyengébben kivitelezettre 53-t. És erre az 53-as VO2MAX-ra olyan versenyeredményeket jósolgat, amiket tuti, hogy egyik távon sem tudom megfutni. Mindenesetre érdekes, kiváncsian figyelem tovább. A lactate threshold pace és pulzus értékek viszont reálisnak kezdenek tűnni, ahogy mindig alakítgat rajta egy-egy lendületesebb edzés után.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.05. 12:43:04

@Kilfish: A versenyjelző az biztos, hogy teljesen el van szállva, nekem 1:37-es félmaraton, 44:06-os 10km és 3:23-as maratont mutat, ez már a Fenix 3 alatt is irreálisak voltak.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.02.05. 14:38:55

@téglánakgyors: jaja, el van szállva, de legbelül azért ugye szívet melengető érzés, hogy ilyen szép időket feltételez rólunk :)
Szerintem viszont nem a versenyjelző van elszállva, hanem a VO2MAX kalkulátor, mert amiket a Fenix 2-m jó formámban mért értékeket, az azokhoz tartozó versenyelőrejelzések viszonylag pontosak voltak, legalább is azokra a távokra, amikre valóban edzettem.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.02.05. 22:47:30

@téglánakgyors: bocs, csak most vettem észre, hogy Garmin Connecten írtál, de gyorsan megválaszoltam a kérdésed.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.06. 06:53:12

@Kilfish: köszönöm, nem is tudom, miért ott írtam, csak az adatokat néztem éppen, hogy mit látni nálad.

Közben megvolt az első pár próba, de a felvétel valami rémálom, egyedül elsőre nem is tudta, segítenem kellett neki. Tapad, nem rugalmas, viszont nem érsz hátra a kezeddel, hogy bekapcsold, elforgatni viszont nem tudod. Borzasztó konstrukció.
Tény, hogy azt az egy feladatot hozza, amiért kitalálták. Kiváncsi vagyok, hogy az ellenálló anyagával együtt meddig bírja a klórt.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.02.06. 09:52:48

@téglánakgyors: Nekem nincsen a felvételével gond, viszon sok, főleg idősebb úszóknál látom úszás közben azt a tipikus hibát, hogy szűk a vállukban a mozgástartomány. Valószínűleg ez lehet az apósodnál is, erre pedig sokat kéne nyújtani, elsősorban a hatékony úszótechnika miatt. Amikor pedig már nem fog gondot jelenteni a pánt felvétele egyedül, az jó jel lehet arra, hogy az úszótechnikája is kezd javulni.
Aztán az is lehet, hogy más a mellkas kerületünk, nekem sikerült úgy beállítanom a pántot megfelelő feszességre, hogy inkább oldalt, a hónaljamhoz közel kell összekapcsolnom.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.06. 17:48:50

@Kilfish: idősebb úszó, szűk mozgástartomány, sokat kellene nyújtani, rossz technika?

Ezt mondd meg neki te :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.02.07. 08:46:15

@téglánakgyors: sima ügy, innen az internet távoli csücskéből eligazitom én őt is:)

zagabo 2019.02.12. 08:37:21

@téglánakgyors Szia! Én is nagyon töröm a fejem egy 5X-en. Én montizok és jelenleg egy Garmin GPSMAP60CSX-en követem az előre megrajzolt trackeket. Azért jutottam el az 5X-hez, mert ehhez lehet külső sebesség- és pedálfordulatszenzort is csatlakoztatni, és jó lenne kiváltani a nagy batár 60csxet. Persze tudom, hogy kisebb képernyő lesz. A kérdésem az, hogy, amikor elváltasz térképnézetről (mondjuk vissza egy adatoldalra) majd újra visszamész a térképlapra, akkor megőrzi az otthagyott zoomszintet és kurzorpozíciót vagy visszaugrik valami alapértelmezett zoomolási szintre és az aktuális pozíciód lesz megint a képernyő közepén?

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.12. 09:54:56

@zagabo: Szia! Sajnos nem őrzi meg. Pont ezt próbáltam valahogy megfogalmazni ezzel a bekezdéssel:

"Ráadásul az ilyen módositott (nagyítás, kicsinyítés, jobbra, balra, le, fel) térképes nézetnél kikerül az ember a képernyőszekvenciából, tehát ha újra a pulzust, köridőt, stb, akarja megnézni, akkor először vissza kell jutni egy külön gombbal a képernyők sorrendjéhez (szekvenciájához)."

Ha belenagyítasz, akkor tulajdonképpen a térkép lesz az egyetlen képernyő, tehát kiemeli az óra azt a screent a beállított képernyők sorából.

Azok a gombok, amelyekkel amúgy adatképernyők között lapoznál, azok ilyenkor a nagyítást, kicsinyítést, jobbra-balra, le-fel parancsokat szolgálják.

Ha vissza akarsz kerülni az adatképernyők sorába, akkor meg kell nyomni először a BACK gombot. Ilyenkor ugyanúgy a térképet látod, de már nem tudsz nagyítani, viszont el tudsz lapozni egyéb adatképernyőre. Ha később visszamész a térképre, akkor újra az alap nagyítást látod, és újra be kell menni a "nagyítás" funckióba, hogy újra kezelni tudd azt.

Bonyi. Bringán sztem még inkább az, mint futva.

zagabo 2019.02.12. 10:02:24

@téglánakgyors: Köszi. Aszem el kell engednem azt, hogy "mindent tudni fog egy óra". Nézegettem videókat is a térképbetöltési időkről, hát kb. ugyanazt hozza az 5X, de még a valamivel gyorsabb 5X Plus is, mint az őskövület 60csx. Ezek alapján lehet, hogy el kell engednem a térképkiváltást. Akkor viszont jobb választás lenne egy harmadannyiba kerülő Vivoactive 3. Azt nem találtam még, hogy azon meg lehet e jeleníteni importál gpx csiganyálat (nyilván csak vaktérképen, mert térképet az nem tud)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.12. 19:33:58

@zagabo: nem, sajnos a vivoactive 3 -mon nem lesz vaktérképes navi. (Nem, tényleg nincs olyan, hogy egy óra mindent tudjon :)

Én a Fenix szériával pl nagyon fölé lövök, a felét nem használom a tudásának, csak hogy meglegyen az a pár feature, amir viszont úgy érzem, hogy civilizált futás érdekében szükségem van :)

zagabo 2019.02.12. 19:37:11

@téglánakgyors: Rövidre zártam a dolgot, ebayen lecsaptam 90 Fontért egy vivoactive 3 -ra. Találtam hozzá egy appot, amivel elvileg lehet tracket is rátenni: apps.garmin.com/en-NZ/apps/2750f280-82f4-4f21-a32c-57acc7ce4870
De komoly térképezésre marad a 60csx. Minden másra ott lesz a VA3 :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.02.12. 19:39:13

@zagabo: ismerem, nekem még annál is jobban körülményes volt, mint a gyári megoldások, de hátha fejlesztették azóta.

Használd egészséggel, örömmel! :)

videkiman 2019.11.28. 09:14:48

Hello!
Újfent tanácsot szeretnék kérni, te szerintem eléggé vágod ezt a témát. :) Nemrégiben tönkrement a sima civil órám, így a hétköznapokban is jobb híján a FR235 van rajtam, ami fasza kis óra, de mindennapi viseletre mégsem az igazi. Viszont az ötlet, hogy alapból csak egy órát használjak tetszik és hogy a lényegre térjek, ebből a szempontból csak a Fénix jöhet szóba (esetleg a 645, de az lehet túl kicsi). A blog alapján te elég szakavatottnak tűnsz a témában. :) A koncepció az lenne, hogy eladnám 40-50 körül a 235-öt és ha találok vmi fasza, blekkfrájdéjes Fénix akciót 100k környékén, akkor lecsapnék rá.
Én az amúgy meglehetősen korrekt 235-nek sem használom ki rendesen a funkcióit, ami pluszt biztosan használnék az a navigáció. Ami az előbbit illeti, azt tudom, hogy az 5x ebben a legfaszább (most az ennél is újabb modelleket hagyjuk), az viszont sanszos, hogy nem lesz az én ingerküszöbömnek megfelelően leárazva. Szóval valszeg marad a 3 és az 5. Mondjuk a 3at nemigen lehet már kapni sehol, de ezen most lépjünk túl (a Hervisben most elvileg akciós 120ér).
A kérdésem, hogy ezek a navigációs tudásukban mennyire térnek el, ha eltérnek egyáltalán? Azt vágom, hogy az 5x navija annyival jobb ezeknél, hogy azt is mutatja merre menjek, ezeken meg csak azt látom, ha letértem az előre irányzott útról. Vagy valami ilyesmi, javíts ki, ha ez így nem igaz. Meg úgy alapból, egy ilyen magamfajta műkedvelő felhasználónak nincs nagy különbség a 3 és 5 széria között nem? Utóbbinak gondolom jobb a szoftvere, de ehhez aztán tényleg full hülye vagyok. Az okosóra funkciók nem igazán érdekelnek.

Előre is köszi a választ!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.28. 10:11:30

@videkiman: Szia!
A Fenix 3-5 navigiációban alapvetően ugyanazt tudja ilyen szempontból: egy előre megtervezett úton visz végig vaktérképen. Ahogy írod, ha észreveszi, hogy letérsz, szól.
Az 5X, és attól feljebb mindezt igazi,grafikus térképen csinálja, tehát látod az utcákat, ösvényeket. Ez nekem azért fontos, mert a GPS pontatlan, és iszonyú sokat segít, ha a kijelölt útvonalat össze tudod vetni a színes-szagos térképpel, és mindezt a valósággal.
A 3 és 5 között számunkra alig történt érdemi fejlesztés, sőt.
Ugyanakkor: nem tudom, hogy hajlandő vagy-e használt órát, (igen jó állapotú órák is vannak a piacon bőven, lésd idevágó FB csoportok), illetve küföldi órát venni. Szimplán ár szempontjából bődületes megkönnyebbülés ezeket nézegetni a hivatalos, magyar forrásokhoz képest. Nyilván itt a garanciás ügyintézés az, amivel esetleg meg tudsz szenvedni - bár nem lehetetlen történet.
Igaz, most látom amit szerintem te is írsz, november 29 black friday a Navigate-nél :) Tavaly sajnos csak a legdrágább órákat árazták le, kiváncsi vagyok idén változik-e a stratégia.
Akárhogy is: 120-ért nem vennék már Fenix 3-mat, sajnos abban sem vagyok biztos, hogy mihez kezdenének vele egy esetleges garanciás, vagy ráfizetéses csere esetén, és tényleg tele van bőven fele ennyiért használtakkal a Facebook, méghozzá nem leharcolt darabokkal.

videkiman 2019.11.28. 11:06:59

@téglánakgyors: Kösz a gyors választ. ;)
A facebook marketplace-en nézegettem, de eléggé szkeptikus vagyok a használt műszaki cuccokkal kapcsolatosan. De mindenképp megfontolandó, főleg a karácsonyi akciók után lesz teli a piac. Legalábbis remélem. :) Sajna 5x ott is bőven 100k felett van, pedig az lenne az igazi. 6 számjegyű összeget biztos nem fogok kifizetni egy használt óráért.
Eddig mindkét Garminomat amazonról rendeltem, szóval azzal nincs bajom. Viszont mostanában nem látok olyan brutál, az itthonihoz képest 40-50%-os akciókat. Amit meg a 27%-os áfa csökkenésével nyernénk, lassan elvesztjük a Ft gyengülésével... Az is igaz, hogy az ilyen külföldi webshopokat annyira nem ismerem. (Még te kommenteltél be párat valamelyik régebbi poszt alatt, azokból néhányat elmentettem, de ha jól emlékszem az inkább cipő témában volt fasza.)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.28. 11:14:05

@videkiman: www.facebook.com/groups/1908115579409803/?ref=share

Inkább ilyen csoportokra keress rá.

A black friday meg amazonon is csak most jön, nem?

videkiman 2019.11.28. 11:33:49

@téglánakgyors: Köszi a csoport javaslatot. A fb csoportokat illetően még csekélyebb tudással rendelkezem, mint a webshopok terén. :)
A black fridayek idejét én nem vágom annyira, csak úgy kb-re írtam be. Gondolom folyamatosan nézegetni kell mostanában, főleg, hogy a Friday sok esetben nem csak egy Fridayből áll. A navigate-es mondjuk pont szembejött nekem is, csak ott az 5x a legrégebbi modell, kétszázezerér. Azt biztos nem fogják a fele környékére levinni.

videkiman 2019.11.29. 11:06:35

Navi-Gate-nél 129-re vitték le az 5x-et, a magyar garit is figyelembe véve ennél jobb ajánlat nem lesz sehol. De végül győzött a józanabb énem, meg az, hogy kb. fél óra alatt kisöpörték a készletet...

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.29. 11:20:09

@videkiman: láttam, meg is vagyok lepődve, tavaly a készleten túl is volt akció, max meg kellett rendelniük, és később kapta meg az ember.

Mindenesetre erős voltál, irigy is vagyok, én sokszor elbukom ezt.:)
Igaz tavaly hatalmas belső harc árán nem nyomtam rá semmire, és végül később vettem meg külföldről az 5x-et, már akkor 125-ért.

videkiman 2019.12.12. 14:10:52

@téglánakgyors: úúú bakker, köszi, ez csak 5 számjegy. :) Pedig már elengedtem a dolgot, de ez így naggyon megfontolandó.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.12.12. 14:19:08

@videkiman: ha félreteszem, hogy fogyasztásfétisem van, ez még akkor is irgalmatlanul nagy deal.
Még az 5x-emet is megérné becserélni erre, nullszaldóval meg tudnám oldani, de lusta vagyok :)
Annyi, hogy azt olvastam, hogy az Alzánál néha magyar gari van, néha nem, attól függ, milyen beszerzésből van. Nem tudom, ez milyen lehet, bár a magyar manual a Navi-gate-re utal.

videkiman 2019.12.12. 20:49:00

@téglánakgyors: Erre én sem tudtam nemet mondani, holnap megyek átvenni. :) A használtakat adják ennél jóval drágábban fb-on, szóval akár még keresni is lehetne rajta pár tízezer Ft-ot, ha vennék még néhányat.
A magyar gari csak hab lenne a tortán, bár egy ilyen órától elvárná az ember, hogy évekig zökkenőmentesen működjön.
Köszi még egyszer, erre magam nem találtam volna rá!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.12.12. 20:59:12

@videkiman: használd egészséggel és kurva sokáig! Ha beszarik, én nem tudok semmiről, nem én vezettem, és nem voltam ott, a szervezet tagadni fogja, hogy bármit tudna az ügyről! Ez a szalag öt másodpercen belül megsemmisíti önmagát!
Minden másra ott a Garmin magyar support facebook csoport, meg a Nemmaratonman.blog.hu :P
süti beállítások módosítása