nemmaratonman

nemmaratonman

Nemmaratonman tudja milyen a jó futás utáni mosás - vagy nem fél megkérdezni.

2019. szeptember 17. - téglánakgyors

Nem, nem. Ez most nem a milliószor széjjelrágott hogy-mossuk-a-futócuccot csont, mert annak már mindannyian jól ismerjük a két végét, hogy valaki nem mossa, csak szárítja, a másik felesége meg ecettel csírátlanítja.

Nem, ez egy olyan kérdés, ami évek óta rág téged is belülről, mert legkésőbb, akkor, amikor megnéztél már negyven Salomon videót, meg egyéb óriásultrakultuszverseny teasert, és nem tudtál nemet mondani a mitájékunkbeli kis szarvasos, kamionos satyira, felmerült benned, hogy okés, hogy sildessatyiban futok, de most bazmeg beletegyem a mosógépbe, vagy ne tegyem? És már legalább ötször belebaszarintottad, mert nemhogy kézzel mosni, de még nyújtani is fáradt slash lusta voltál, és mindig megfogadtad, hogy megkérdezel valakit, vagy utána olvasol és sose tetted, mert nem merted, mert ezt mindenki biztos tudja, csak te nem.

Na látod, ne fáradj, most megteszem helyetted. Mindenkitől kérek egy választ, ez itt igazi, őskövület online felület, ennek nincs egy hüvelykujja sem, nem lehet nyomkodni. Aki azt mondja, hogy nem fut bézbolsapkában, azt bannolom két percre, szerintem olyanom van, azt tudok. Ha egy komment sem érkezik, az kurva égő lesz, és az ismerősöm nem fogja tudni, hogy most mossa mosógépben a satyit, vagy ne mossa a satyit mosógépben.

Ja, és a másik kérdés az ismerősömtől! Tudjátok, hogy most hirtelen miért fut mindenki (Oli, meg Bali, meg a Transalpin és Samonyi fél populációja) ilyen felcsapott sildes, régi biciklis sapiban? És külön tudjuk, hogy Oli miért ment át Momoba a bejelentkezésekkor? Ezek megint miféle divatok? Nem futok három hónapig, aztán kiderül, hogy totál kínos lett már gardróbom!!! Hogy kell most árnyékolós sapkában futni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr915113982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2019.09.18. 07:28:00

Én ugye, a kis piros salomonomban futok (kivéve a TT-ken, mert ott nem mindig van rajtam sapka. És úgy havonta egyszer (amikor már kopog a beleszáradt sótól) egyszerűen abban állok a zuhany alá... rövid áztatás után lehajítom magam mellé, és hagyom kvázi öntisztulni a "lábvízben... hát ennyi. Ja, és mivel kezd szétszakadni, lett egy testvérkéje versenyekre.

A többi kérdésedre skippelem a választ... :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.18. 07:34:41

@regulat: Pont ezt mondta a mellkaspántomra Guttman Multinavigátor Zoli, hogy álljak bele víz alá, csak nem 10ből 1szer :)

Én azért azt kérem, hogy senki ne lássa most lelki szemeivel, hogy sapkában, mellkaspántban állok a zuhany alatt :))

A zoknira inkább rá sem kérdezek.

videkiman 2019.09.18. 08:17:08

Én egészen a mostani nyárig nem futottam baseball satyiban, de júniusban beruháztam egy legolcsóbb decathlonosra. Remélem ez nem ér bannt. :) Én ugyanúgy, mit a többi cuccom, berakom a sima mosásba (mivel fehér, a feleségem figyel rá, hogy a fehérekkel legyen ez is mosva, én simán bebaszom az alap színesek közé).

A második kérdésre én sem tudom a választ, pedig nyáron elkezdtem alkalmankét terepen futni, így természetesen beléptem minden ilyen terepfutós csoportba a fb-on. Azt konstatáltam, hogy a terepfutásban talán még nagyobb divatolás megy, mint a sima hobbi síkfutóknál. :) Szóval erre a hülye felfordított sapka okára én is kíváncsi lennék. Ettől újra kamasznak érzik maguk és ez jó?

EaudeCologne 2019.09.18. 10:48:32

Na, erre mar en is beregisztraltam :D

Korabban, csak esoben vettem fel a kis simlist, de ma mar csak abban megyek ki.
Minden zuhanyzasnal megaztatom siman vizzel, hogy ennyi eleg, de a felesegem rendszerint lenyulja es mosogepben is mossa.

Pajtas sapka? :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.18. 10:53:07

@videkiman: A Dekában már külsőleg is egészen vállalható cuccok vannak, egy pillanatra még én is elgondolkoztam, hogy elhozok onnan egy sapkát (nem fehéret :), igazából csak az állított meg, amikor arra gondoltam, hogy a fél ország ugyanebben fut. Úgyhogy a meglévő, hadviselt Salomon mellé vettem egy kimenő Nike-t, amiben MÁR nem fut senki :)

A terepfutásközelben megy a legnagyobb divatolás, mert ott sok esetben még az eseménypólók is pamut- és gagyimentesek. Aztán ott lehet fejpántot, fejsálat, botot, hátizsákot, kamáslit, tetoválást és minden szart harmonizálni, vagy éppen félmeztelenül futni, ami aztán tényleg a legnagyobb magamutizálás ever.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.18. 11:10:39

@EaudeCologne: Na azért, szevasz!! (Kérem minden readonlyt, aki csak a távolból nézi a gangbaget, hogy hasonlóan dobja be a rucit és csatlakozzon. Sapka marad!)

Ez az igazi dupladinamit! És nem lesz baja a mosógépben, nem törik meg a sild/silt nemtudoménmicsoda?

Pajtás Sapka, azaz! De miért jó ez futásra?

verthed 2019.09.18. 13:40:05

soha életemben nem futottam baseball sapkában és nem is fogok.:)))

EaudeCologne 2019.09.18. 13:42:00

áá! semmi baja. (csak en nem szeretem, hogy allandoan mosasban van, amikor azt gondolom, hogy most azonnal mehetek futkarozni)
Mondjuk nem klasszik hajduval torjuk a betont a furdoben, szoval az inverteres motor bizotsan nagyon ovatosan, szinte simogatva oblogeti azt a darab muanyagot a sapi elejen. Ezert ugy gondolom, hogy neked sincs felnivalod, vagyis bocs, a "baratodnak", aki kerdezte (kedvenc mosolygos kislany gifem)

Az emlitett dekas, futos sapkabol vettem en is korabban, mert olyan szellosnek tunt, de az anyaga egy katasztrofa. Aprot tartok benne az apafiokban, arra tokeletes. (apafiok: amiben minden szr van, ami anya szerint total felesleges)

Fogalmam sincs miert jo az a sapka. Egyszer egy csapatepiton az egyik kollega olyanban jelent meg (semmi vicc), azota mindig felrohogok, ha eszembe jut. Tehat en a jokedv miatt futnek benne :)

verthed 2019.09.18. 13:45:48

sosem értettem, hogy mi a jó benne. csak melegíti az ember fejét:)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.18. 13:47:09

@EaudeCologne: azért kell kettő, három mindenből, hogy legyen bekap.

Az inverteres azért ugyanúgy meg tudja kínálni sztem a sildet, 1600as fordulatszám, az 1600as fordulatszám.

EaudeCologne 2019.09.18. 13:48:22

@verthed, van annak elonye is. plane ha szemuveges vagy, sokat esik az eso es/vagy izzadsz mint a lo. Esetleg rettegsz a parkban a fakrol fejedre hullo apro elolenyektol. (na, ez mar egyeni para kerdese) :)

EaudeCologne 2019.09.18. 13:56:51

@téglánakgyors, a centrinel nem rangatja ossze-vissza a gep, max nagyon nekifeszul a dobnak. Esetleg eltunik a tobbi ruha kozott. Evek alatt semmit nem valtozott egyebkent, szoval siman mosnam.

off: Hogy a sportruhazat mosasat idekeverjem egy kicsit, aldis mososzerrol alltunk at nemreg perwollra. Minosegi a kulonbseg, ami szaglassal is erzekelheto.

videkiman 2019.09.18. 14:21:16

@téglánakgyors: Én futócuccokba nem vagyok túl válogatós, két követelménynek kellett megfelelni: világos színű és olcsó legyen. Bézból sapka és bézból sapka között aztán tényleg nincs különbség.

Egyébként ha már deca: nyilván pozitív, hogy egyre szélesedik a kínálat, viszont mintha kicsit a minőség rovására ment volna nem? Én tavaly vettem 1-1 új őszi és téli cicagatyát és érzésre mindegyik szarabb anyagból van, mint amiket korábban vettem ott csak megadták magukat. Most nyáron az egyik rövid gatyóm is felmondta a szolgálatot és az ilyen alap nadrágok is nagyon le lettek butítva (0 zseb, no beépített fecske), így kénytelen voltam beruházni egy trail gatyára. :)

videkiman 2019.09.18. 14:24:55

@verthed: viszont ha bevizezed, akkor hűteni fog ;) szerintem jobb egy világos (esetemben fehér) baseball sapka, mintha ha az ember telibe kapja a fejére a napsütést

verthed 2019.09.18. 14:34:00

@EaudeCologne: aha, ezeket szokták az ismerősök is mondani, de egyik problémát sem érzem a magaménak

@videkiman: szinte teljesen fehér a hajam, ráadásul jó sok is, azt bevizezem és elég jó így is:)

de most jobban belegondoltam és azt hiszem, egyszerűen úgy érezném, hogy hülyén néznék ki egy baseball sapkában:)))

Huba12 2019.09.18. 15:05:02

Főleg napszúrás ellen használom a baseball sapkát de ahogy vidékiman írja egy kis víz hatására jól hűt. Én extrém izzadós vagyok, szóval minden használat után a mosógépben köt ki. Ha nem mosom ki a borzok szétfutnak előttem az úton. :) Sportmosószer+ecet (öblitő gyanánt), mosógép program pedig vegyes mosás. Van egy Decathlonos és egy UA sapkám, mindkettő évek óta bírja a gyűrődést mosógépben.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.18. 17:11:23

@EaudeCologne: Nagyon régóta Perwoll Sportot használok, egy alapszag azzal is marad, bár én kénsavat és tömény ammóniát izzadok.

@videkiman: Régóta nem vettem futóruhát a dekában (minden mást igen), de a minőségre kevés kivételtől eltekintve nem tudok panaszkodni. Ami meg szar volt, azt olyan tisztességgel vették vissza, hogy csak dalolt az ügyfélszolgálatos szívem.

Futásra onnan már régóta csak a TRAIL szekcióból válogattam már csak a zsebek miatt is :)

@Huba12: A napszúrás miatt vettem meg én is az elsőt, még UB kísérésre, pedig nekem is rengeteg hajam van. Aztán rájöttem, hogy szépnek látom magam benne, úgyhogy maradt a fejemen.

A vízmerítést külön imádom. Sőt, bármilyen hülyeségnek is hangzik elsőre, vízhatatlan sapkám is van, eső ellen.

Tehát mosógép nálad is, ez már kettő, vagy még több.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.09.21. 20:58:20

általában csak UTHra kérem kölcsön kisfeleségem dekás fehér satyiját, h legyen mivel nap ellen menni, meg mibe jeget pakolni. na azután kell ugye a mosás vitán felül. sportcuccokkal, szokásos mosás 30 fokon.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.09.21. 21:00:47

a terepfutó divatozás meg... hagyjuk is... ha rajtad van 150 ezer forint cucc, akkor már csak kurva jól kellene futni baszki. :D
kompressziós sál, az.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.22. 09:19:30

@rrroka: Jó napot kívánok :) Mindig is tudtam, hogy te voltál a meztelen futó!!! :))

videkiman 2019.09.23. 11:11:50

@rrroka: tudatlan vagyok a témában, ezért félve kérdezem: ez a kompressziós sál ugye csak irónia és nem létezik ilyen?

a 150 ezerrel szerintem alálőttél, ennyibe kb. csak az óra fáj. Ahogy én látom, a terepfutók nagy része nem éri be egy alap Garmin/akármi órával.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.24. 09:35:21

@videkiman: a compressios sál viselése növeli a futásod sportértékét, nagyobb edzésmunkát végzel miközben elszorított torokkal próbálsz levegőhöz jutni :)
Én nem definiálnám magam kifejezetten terepfutónak, de futok sokat terepen is, viszont azért nem érem be egy alap Garmin/akármi órával, mert úszok is medencében meg nyílt vízen is, és ehhez a 4 féle tevékenységhez (sík és terepfutás, medencés és nyíltvizi úszás) egy alapszintű óra már alkalmatlan. Akik pedig csak terepfutni szoktak, nekik leginkább a barometrikus magasságmérés, meg a térképfunkció az, amik miatt nem elég az alapóra. Ezek pedig valóban tök jó funkciók, lehetett régen ilyen szuper órák nélkül is futni, de akár hetente új útvonalakat befutni velük azért sokkal könnyebb.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.24. 11:12:49

Bocs, elírtam, kicsit pontatlanul fogalmaztam, nem a térképfunkció, hanem a navigációs lehetőségek segítenek abban, hogy bátran próbáljak ki előre feltöltött, ismeretlen útvonalakat.

videkiman 2019.09.24. 14:21:04

@Kilfish: Biztos, hogy hasznos funkciók ezek, kérdés, hogy megér-e annyit. Az ilyen órák amennyire én tudom, azért már 6 számjegyű összegbe kerülnek, annyit a magam részéről meg sajnálok kiadni egy órára. Az erdőbe még én is viszek magammal telefont, azzal tudok navigálni, ha rossz irányba megyek. Ergo egy magamfajta műkedvelőnek, akinek a pulzus is csak egy plusz infó, még alapórára sincs feltétlenül szüksége terepfutáshoz. :)
Az úszásban teljesen outsider vagyok, nem tudom mennyi hozzáadott értéke van itt egy órának. Egyáltalán fogalmam sincs, hogy az uszodában az emberek hány %-ának van ilyen speckó sportórája (azt tippelném jóval alacsonyabb a szám, mint ha futókat vizsgálnánk, de ez tényleg csak vakon találgatás. Én ha elkezdenék úszni, biztos nem fordulna meg a fejembe, hogy egy karórával tegyem).

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.24. 15:55:59

@videkiman: Nyilván mindenkinek más összegeket ér meg a hobbija, én a sportot magamnál életmódnak tartom, amíg ki tudom gazdálkodni, költök rá eleget. A telók pl. abszolút nem érdekelnek, azt akkor cserélem csak amikor már teljesen tönkrement a régi, nem vagyok hajlandó sokat költeni rájuk, azok számomra nem is sporteszközök, majdhogynem sportolásra alkalmatlan dolgoknak találom, tudom persze, hogy rengetegen avval futnak.
Ha valaki az úszást nem pusztán rekreációs céllal űzi, hanem inkább sportként, akkor ott egy jó óra legalább olyan fontos mint futásnál, ha nem fontosabb szerintem. Évtizedeket úsztam le uszodákban, hogy 10 perc után már nem tudtam hol tartok a hosszok számolgatásában, aztán amikor végeztem a saccolt távval, csak tippelgettem a vízáló casio órámmal mért idő alapján, hogy most ilyen szuper vagy szar formában vagyok, vagy pedig csak elszámoltam a hosszokat. Egy normális úszó/multisport óra korrekten számolja a megtett hosszokat, ha beállítod, hogy pl. berregjen 200 méterenként, akkor még ránézned sem kell, hogy hol tartasz, abszolút könnyű követned a megtett távot. Nyílt vízen szintén tök jó a gps-es távolságmérés, vízben sokkal nehezebb megtippelni mennyit úsztál, mint a szárazföldön futva.
Ha valaki csak rekreációs céllal, stresszoldásként vagy szórakozásból futkos meg úszogat, akkor szerintem is felesleges 6 számjegyű összeget áldoznia egy órára, de ha fejlődni is szeretne, meg akár minimális/egyéni szinten eredményes versenyeket, ahhoz egy jó óra nagyon nagy segítséget tud nyújtani.

EaudeCologne 2019.09.24. 17:48:46

@Kilfish: Abszolut osztom az utolso hozzaszolasod. Tul regota nem sportolok, de nekem oriasi segitseg volt a szivem miatt nem kinyirni magam az elejetol kezdve. Szoval akar hobbi szinten is kellhet az az ora es a plusz szenzorok, hogy azokra tamaszkodva az ember elkerulhessen egy komolyabb serulest.
Lekopogom, de eddig egyetlen egy problemam nem volt se uszasbol, se futasbol se bringazasbol eredoen.

(nalam a kompresszios sal a nyakam resze. alapbol nem kapok levegot)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.24. 18:31:15

@videkiman: Hat számjegyet biztosan nem ér - ha arról beszélünk, hogy mennyire kurvára túl van árazva (ebben a szegmensben is) minden.

Ugyanakkor én is csak bólogatni tudok Kilfish felé. Nem tudom, neked, hogy megy ez az erdőben navigálás telefonnal, de - valószínűleg sokadszor mondom - egyáltalán nem ment, elvette az örömöt, hogy minden egyes rohadék kereszteződésben, de kilométerenként legalább egyszer elő kellett kotornom a telefonom vagy a zsebemből, vagy a zsákomból, és ilyenkor természetesen meg is kellett állnom egy-egy pillanatra minimum.
Az úszásnál is rengeteget segít, hogy számolja a hosszokat. Én magam részéről nem fejlődöm, most éppen futásban is csak vissza, nem kellene nekem hat számjegyű óra a kínálat tetejéről, de ez már nyilván a Garmin üzletpolitikájának a milyensége, hogy csak a prémium szegmensbe rakja bele ezeket a funkciókat.
Most már a "sima" 245-ös is "tud" úszni, talán már vaktérképes navigáció is van benne, tudja ezeket az okos grafikonokat is. Ha most kellene választanom, vagy neadjisten, ha pár év múlva kell, lehet, hogy megelégszem egy olcsóbb verzóval.
Telefonra már nem mennék vissza, kell, hogy futás közben is lássam minimum a tempót, pulzust, eltelt időt.
Ugyanakkor legalább két embert ismerek, aki most a szemét forgatja, vagy elnézően mosolyog, és elindítja a telefonon a stravát, meg elég, ha annyit tud, hogy úszott egy órát.
Én azt mondom, a sapka a lényeg!

EaudeCologne 2019.09.24. 19:52:58

@téglánakgyors: akkor az en oram volt a legolcsobb, az csak 3 szamjegyu volt :D
es hogy ne legyen teljesen off, ma is ki lett mosva a sapkam :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.24. 19:59:27

@EaudeCologne: ez egy magyarsapkás blog 335-ös forinttal, e(uro)migránsok szóvicceit viszont 278-as árfolyamon értékeljük!!

EaudeCologne 2019.09.24. 20:48:41

@téglánakgyors: en kerek elnezest. :) csendben jegyzem meg, hogy a sapi cca 20 eves, a magyar ipar ekes termeke. matyohimzeses, egyes pontjain halasi csipkebetettel, a markajelzes is ekirassal van rajta, hogy meg magyarabbnak tunjon a kacaganygombos meretallitoja, amin az arpadsavos szinek is feltunnek. ezzel hirdetve a kornyeken, hogy nalamnal nagyobb magyar nem futkos kozel e videken. :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.24. 23:12:05

@EaudeCologne: De sál...Sál az nincs rajtad! Bámm, bocsánat, bann!

videkiman 2019.09.25. 09:13:54

@Kilfish: Persze, ezen a kinek mi mennyit ér dolgon kár rugózni, sok minden függvénye. Én azért biztos nem vennék egy 100 ezres órát, hogy helyettem számolja a hosszokat, aztán lehet az uszodában minden 2-3. emberen ilyen fityeg. :) Btw a telók is iszonyúan túl vannak árazva, én sem vettem még ilyen 50-60e Ft felett.

@EaudeCologne: Nem igazán értem, hogy egy óra miben tud meggátolni a sérülésben. Vagy hát gondolom (jobban tudod monitorozni a terhelést), de szerintem nem feltétlen kell ahhoz óra, hogy az ember ésszel növelje a távot, intenzitást és edzési gyakoriságot. Én 2 éve futottam rendszeresen, mikor vettem egy kifutó Garmint, mégse sérültem le se előtte, se utána.

@téglánakgyors: Valóban nem túl kényelmes mindig elővenni a telót, de általában igyekszem a turistajelzések nyomán haladni, és minél kevesebb neccesebb kereszteződést beiktatni az útvonalba (mindig megrajzolom előre a tracket gpsies-en, aztán betöltöm a locus appba). Egy 20 km-s körön 3-4-nél ritkábban kérek többször telefonos segítséget, ez szerintem még vállalható. Persze ha én is ilyen 30-40-50 km-eket futnék, ez valószínűleg több lenne. :)
Egyébként nem akarok álszentnek tűnni, ha most vennék új órát, valószínűleg én is elgondolkodnék ezen a navis funkción. Ahogy nézem a zerge honlapján, már 100 körül adnak ilyet, tehát a netről biztos beszerezhető 60-70 ezerér, nekem kb. ennyi a plafon amit rászánnék, ennyiért is vettem tavaly a 235-öst. Csak a) akkor rohadtul nem gondoltam, hogy én valaha az erdőben fogok szaladgálni, b) ha jól emlékszem 1-1,5 éve még nem is volt navis óra ennyiért. A következő valószínűleg tudni fogja, de ez reményeim szerint nem mostanában lesz.
Telefonra én se mennék vissza soha, azért vettem az órát anno, hogy azt kiiktassam. Terepre azért medvetámadás és egyebek miatt magammal viszem, gondolom a versenyeken sem véletlenül kötelező felszerelés. :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.25. 13:14:08

Egy normális sportóránál - és ez szerencsére a belépő szintű órákban is megvan - a lapek/körök szerinti mérés/logolás az a feature, amiről nem sok szó szokott esni, pedig szerintem írtó fontos dolog. Vannak a versenyek, meg a hétvégi hosszúk, amikor valóban elég csak annyit tudnunk, hogy összesen hány kilométert tettünk meg mennyi idő alatt, de ezeken kívül egy normális futóedzés feladatokból áll, erősebben megfutott ismétlésekből illetve hosszabb szakaszból, amikor sokkal lényegesebb, hogy azok a feladatos kilométereket milyen tempóban milyen pulzussal sikerült kiviteleznünk, mint az, hogy az egész edzésnek a bemelegítéssel, levezetéssel és pihenős kocogásokkal együtt milyen volt az átlagtempója. Úszásnál pedig ez még fokozottabban igaz, ott szinte minden úszóedzés a feladatokról szól, van, hogy a technikát fejlesztő drilleken van a fókusz, rengetegszer pedig a gyorsaságot és állóképességet fejlesztő ismétléseken. Sokan úgy járnak uszodába, hogy csobbannak, letolnak egyben félórát, órát, közben pillangók repdesnek a fejben meg a napi események pörögnek, az úszás csak automatában történik. Ez így tök jó dolog lazulásra, átmozgatásra, és ilyenkor nincs is igazán szükség a hosszok számolgatására, de fejlődni sem lehet igazán, megreked az ember nagyjából azon a szinten, ahol a kiinduláskor volt, mert a technika semmit sem változik, nem javul. Úgyhogy úszásnál is nem csak amiatt jó egy úszós óra, hogy számolja helyettünk a hosszokat, hanem hogy mérje, rögzítse a feladatos részeket, amiket később ki lehet elemezni akár hosszokra lebontva, és össze lehessen hasonlítani a régebbi hasonló edzésekkel, hogy lássuk van-e fejlődés, vagy pedig igazítani kell az edzések felépítésén.

videkiman 2019.09.25. 16:11:05

@Kilfish: Ez egy tök valid érvelés, csak én azt mondom, hogy valószínűleg a hobbi futók/úszók egy számjegyű százaléka edz olyan tudatosan, mint te (szerintem a hobbi/szabadidősportnak nem is elsősorban a teljesítményoptimalizálásról kell szólnia, de ezt már kitárgyaltuk, embere válogatja). A többieknek meg tök felesleges egy ilyen sok fícsörös óra, legalábbis ilyen pénzekért és szigorúan véleményem szerint.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.25. 16:26:13

@videkiman: Azt nem tudom a hobbisták hány százaléka edz tudatosan, van nekem ilyen is meg olyan ismerősőm is, de abban igazad van, hogy ismerek én is olyan embereket, akiknél azt látom, hogy nagyjából semmit nem használnak ki az óra adta lehetőségek közül, lehet, hogy még azt sem tudják mire képes az órájuk.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.09.26. 06:25:43

@Kilfish: én is szinte csak olyanokat ismerek, akik nemt udják, hogy mire is jó az órájuk, de általában azért nem, mert csak simán futnak, egyenletes tempóban, utcán avgy terepen, nem csinálnak minőségi, résztávos, iramjátékos, ygorsuló, piramis stb edzéseket, pedig szórakoztató és hasznos.
nekik szerintem egy ilyen edzéssel egybekötött workshop tök jó lenne, a polar meg garmin közösségben felmerülhetne, h van erre igény, ha én fejlesztő lennék meghülyülnék attól, h ennyi kihasználatlan felesleges potenciál van az eladott órákban, pedig jobb lehetne tőlük a világ. :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.26. 08:47:27

@rrroka: Nagyjából heti egyszer a margit-szigeti MAC pályán szoktam edzeni, és ott látok olyan közösségeket minden szintű futókkal, akik "rendes" edzéseket tolnak le edzői irányítással, és rendszeresen szerveznek nekik Polar óra teszteket, úgyhogy valamit próbálkoznak az óragyártók is. Csak hát a legtöbb hobbifutó írtózik az atlétika pályától, és utcákon futva nehezebb feladatos edzéseket csinálni.
Annak, hogy a terepfutók jobban "divatozósabbak" mint az aszfaltfutók, szerintem az az egyik fő oka, hogy a futóevolúció általában az aszfalt felől vezet a terep irányába. Aki már terepen fut, már megszokta, hogy költ a hobbijára, aki még az aszfaltnál/síknál tart, mert mondjuk még nemrég kezdte, abban élhet az illúzió, hogy a futáshoz elég egy pár futócipő, és az se legyen nagyon drága, mert mi van, ha mégsem jön be a futás mint tartós hobbi, meg "úgy sem vagyok azon a profi szinten, ahová drága cipő kellene".

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.09.26. 17:27:27

@Kilfish: nem ellentmondva a páyladzáésnek, cska mesélem, h mostanában egy futótársammal csináltunk több feladatos edzést aszfaltonl, annyi h figyelni kell az órát, mert legtöbbször időre kell futnia, nem távra, pl 1,5 órában 4x8perc lendületes 4perc pihivel, vagy 8x fél-1 perc magas tempó.
tök szórakoztató, jó féle módon fárasztó és üdítő változatosság, nekem nagyon tetszik.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.26. 17:38:09

@rrroka: Szemtelen módon belepofázva nekem az volt a tapasztalatom, hogy utcán, aszfalton sokszor kifejezetten nehéz megtalálni az elég hosszú, elég jól megvílágított, eléggé forgalommentes, elég jó minőségű utcákat a feladatos dolgokhoz - pedig én csak a tempót, illetve hát a pulzust variáltam.

Pályára menni viszont kábé lehetetlen, nálunk a tizenegyben egyet tudok a BEACot, ami hivatalosan fizetős és meglehetősen tele van.

De egyébként nem is vonz, az is igaz, én vagyok mindaz, amit leírtatok az előző kommentekben Kilfish-sel :)

alehunter 2019.09.26. 23:01:04

@videkiman: @Kilfish: az órák kapcsán zt mondanám, hogy, persze terepje válogatja, de a barometrikus magaságmérésnek még egy olyan amatőr kocafutó esetén is lehet fontos szerepe, amilyen én vagyok - sima aszfaltos, vagy nagyrészt aszfaltos futásaim vannak mostanában, de főként hegyoldalon - és hát jóval mérvadóbb látni szintemelkedést, mint a km-enkénti tempót - sokkal felszabadultabb és stresszmenteebb az életem, mióta a különféle ghostrunner funkciókat száműztem és inkább a magasságot követem :) - viszont mindéhez azért nem feltétlen kell 6 számjegyű óra; nekem egy suunto ambit 3 peak van olyan 60ezer körül olyan másfél éve és tökéletesen megfelel minden célra :)

alehunter 2019.09.26. 23:04:42

és a bejegyzés eredeti kérdéséhez visszakanyarodva: nem bírom a sapkát, egyszerűen felforr a fejem alatta, viszont idén beszereztem egy decathlonos kvázi-sapkát (egy pánt van csak a sapka rész helyett) és párszor használtam: bevizezve a tarkó fele irányítva a sildjét egész jól hűsített amikor hátulról sütött a nap :)
eddig bírta a mosógépet, de jól elvolt azzal is, ha csak elöblítettem a csap alatt :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.27. 09:20:45

@rrroka: @téglánakgyors: Ahol én lakok nincsen az utcákon olyan rész, ahol mondjuk 4 percet lendületesen végignyargalhatnék anélkül, hogy egy kereszteződésben ne rohannék egy autó elé. Szerencsére viszont közel a Margit-sziget, a hosszabb szakaszos ismétléseket a körbemenő futósávon csinálom, a rövidebb szakaszos, sprintesebb edzéseket pedig a MAC pályán. Kreatívnak kell lenni, szerintem azért mindenhol lehet találni olyan helyet, ahol lehet feladatos edzéseket végezni.
Atlétika pályák persze hogy fizetősek - biztos van azért olyan is, ami nem - de az uszodánknál sem szokott ez felmerülni, hogy miért nem lehet ingyen bemenni és úszni egyet. Viszont mindenkinek ajánlani tudom az AllYouCanMove.hu sportkártyát, sok munkahely is támogatja, van egy csomó csomagjuk az egész olcsótól a húzósabb áruig, de ha valaki viszonylag aktívan sportol még a legdrágább csomag is tökre megéri. Evvel pl. be lehet jutni a BEAC pályára is, úgy látom. MAC pályán szintén gyakran vannak sokan, viszont mindenki tudja, hogy az 1 pálya azoké, akik gyors feladatot futnak, úgyhogy ott nincsen melegítgetős pihengetős kocogás, ha meg éppen többen is vágtáznak gond akkor sem szokott lenni, lehet előzni simán.
Értem én ha valaki idegenkedik a pályaedzésektől, kitárgyaltuk már, hogy sokaknak a futás a kikapcsolós zen érzést jelenti és nem a tüdőkiköpős erőlködést, szóval szerintem is mindenki csinálja úgy az edzéseit ahogyan a legjobban érzi magát bennük, én csak azért szólok időről időre az ilyen feladatos edzések mellett, mert ha esetleg valaki fejlődni szeretne, legalább is nem az alapszintről, hanem egy középszintről akar kicsit tovább lépni BÁRMILYEN TÁVON, akkor ezek kikerülhetetlenek. És szerintem is tök szórakoztatóak, sokkal üdítőbbek, mint évről évre futni végig egy tempóban ugyanazokat az utcákat, amik körbeveszik a lakásunkat.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.09.27. 17:38:15

@alehunter: ennek én soha nem láttam az értelmét, de biztos van, sokan hordják. Az a vékony anyag, ami a sapka tetején van, engem nem bánt, úgy vagyok vele, hogy legalább nem a fejemet süti a nap - nem mintha nem este mennék futni általában. Akkor viszont már nem is meleg egyáltalán.

@Kilfish: jogos, kifizetek én többet is zokszó nélkül futásra, lásd (most már ) Plandurance edzésterv. Viszont az, hogy még a pályáért is fizessek, az nekem valahogy teljesen visszás volt. De így hirtelen, kívülről nézve hülyeség, oké :)

Megoldottam a Nádorkert lakópark, Sopron utca, Nándorfejérvári utca egyenes és nem teljesen vaksötét részein, de azért néha ott is botladoztam, futottam fel járdára autó elől...

Alapvetően a hideg ráz a feladatos futásoktól, és rohadtul kimerítőnek, lélekölőnek éltem meg azt a talán kétszer 16 hetet, pedig a másodikat aztán végképp csak töredékrészben teljesítettem.

Azóta, mindennek ellenére, néha már magamtól is rávettem magam, mert tényleg jó érzés volt a változatosság.
Tudom, hogy itt nem csak a résztávozásról beszéltek, de a gyorsulásnál maradva, nekem azt hiszem a kötetlenebb ad-hoc iramjáték, dombozás, kilométermegfutás, stb az, amit jobban be tudok fogadni. Leköt és nem öl meg.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.09.28. 22:16:28

@téglánakgyors: Fartlek-futás, dombozás. kilométermegfutás, mind tök jó módszerek, ha ez áll közelebb hozzád, csináld ezeket, az a lényeg szerintem, hogy az ember ne mindig ugyanazokat a megszokott tempókat fussa.
süti beállítások módosítása