nemmaratonman

nemmaratonman

Lila Bob (18+)

Salomon Advanced Skin 12

2018. április 06. - téglánakgyors

A legfontosabb funkció.

Egészen addig a pillanatig nincs gond, amíg nem gondolsz bele, hogy fogsz vizet vételezni a softkulacsokból.

Örülsz, mert menő Salomon zsákod van, úgy érzed, hogy pusztán ettől a ténytől hármas tempóval vagy képes felszaladni a függőleges falon, és az is igen biztos, hogy a rólad forgatják a következő Salomon kisfilmet. 

Betöltöd a kulacsokat vízzel, és már ennek is van egyfajta kecsketőgy-fejés érzete, de ezt hamar oldalra tolod, mégicsak sietni kell a forgatásra.

Bepakolod szütyőbe a 80%-ban felesleges cuccokat, kötözött sonkát csinálsz magadból, és elindulsz.

 2018_0007_04_3910_0000_2120.jpg

 

Egészen addig, ameddig inni nem kell, inkább egy felpakolt kommandósnak érzed magad. Rajtad a golyóálló mellény, be vagy tárazva két oldalt, nálad van minden életmentő felszerelés.

Aztán eljön a pillanat, lenézel a melleden duzzadó két flaskára és ahogy megkérdezed magadtól, hogy oké, de hogyan fogok inni belőlük? - úgy át is alakulnak a menő fegyvertárak két funkcionális cseccsé. Hatalmas, duzzadt bimbóik harapásra ingerlően nedvedznek a szád irányába, és te látod, hogy nincs más megoldás. Alányúlsz  az egyiknek, felemeled, egyúttal le is hajtod a fejed, hogy félúton találkozzatok, és megszívod önnön pótcsecsed, hogy folyadékhoz juss.

Az újabb puhakulacsoknak már szívószálas tetejük van (legalábbis láttam már ilyet), de az én tömlőim még nem olyanok, az én tömlőim simán csak önmellszívósak.

Ha ezt a viszonylag nagymértékű ikonrombolást nem nézzük, azt kell mondanom, hogy a Salomon Advanced Skin 12 kódnevű, felcsatolós pótmellzsák egy meglehetősen zseniális kiegészítője mind a terep-, mind az aszfaltpornóra vágyó közönségnek.

 

img-7867.JPG

 

Az önmellrágás is remekül működik, simán szárazra lehet szoppantani az egyenként fél literes tömlőidet. Az egyik cicim nem túl jó ízű, elég műanyag, még a szaga is, hiába öblögettem. Örök tanulság, hogy az eredeti dolgok mindig jobbak.

Az ennél normálisabb és hagyományosabb tesztekben kiemelik, hogy a puha kulacsok letekerhető feje, illetve az alatt megbújó nyílás kisebb lett. (A Salomon két fajta fél literes softkulacsot árul. Ezt a speedet meg ezt a standardot. Nekem a második van.) Nem fér bele a jégkocka, viszont nem fogja nyomni a mellkast a kisebb és puhább csavaros zár.

 

 

Részemről nagyon bírom a szopós nyílást. Puha, elég kicsit ráharapni, már is szívhatod a vizet, vagy az akármit. Ha elereszted visszazár, nincs esélyük a lutybölgős bubokékoknak. Ugyanakkor valahol könnyebben nyílik a száj, én például egy rosszkor jött cipőmegkötéskor simán tudok akár jelentékeny mennyiségű vizet szivárogtatni, és persze betöltött kulacsot szintén nem életbiztosítás egy teli szatyor alján szállítani. Mondjuk le a BSZM-re...

A kulacs tartóba helyezése nem egyszerű feladat, el sem merem képzeni, hogy egy versenyen való utántöltés mekkora agyfaszt okozhat. A másik fajta speed puhatömlő állítólag ilyen szempontból sokkal jobb.

 
Ár-érték arány

Gyárilag nem adnak a zsákhoz másfél literes tartályt, pedig nemhogy 55-ért, de 22-ért is illene. Természetesen ez újabb tízezer forintos kiadás, bár lehet, hogy lehet ennél olcsóbban is szerezni egyet. Adnak viszont egy hőszigetelő tasakot, amibe majd a tartályt lehet tenni, ha megvetted tízezerért. A szigetelés kapcsán mindig jégkockákat hoznak fel példaként, de egyelőre nem tudom elképzelni azt a szitut, amikor ennyire marha hideg vizet akarok inni. (Persze, mert pl egy UTH indulástól ezer és egy fényévnyire vagyok.) A melegen tartás viszont egy szimpatikus gondolat - nem tudom, abban tud-e segíteni? Egy másik Salomon megoldásban már a szívócsőre is láttam hőszigetelő burkot. Egy ilyen rendszert marhára tudnék értékelni egy téli, hosszú futásnál.


Természetesen soha a büdös életben nem fog megérni ez a termék 50-55.000 Ft-ot, legyen akár bármilyen zseniális is. Értem, hogy termékkutatás, tesztelés, meg, hogy ki kell fizetni a "zergebaszó" tempójú skyrunninges bandát, reklámköltség, áramszámla, amit akarsz, és akkor még mindig csak egy rétegtermékről beszélünk, amiből nem tudnak napi ötszázezer darabot eladni. Nem tud olcsó lenni, oké. De ez egyszerűen nevetséges ár, főleg felénk, főleg az Aliexpress és a Decathlon korában. A Decathlonos zsákot három évig hordtam, és azért a pénzért, amibe került, egy rossz szót nem tudok rá mondani, az Aonijie cuccokról pedig másoktól nem hallottam egy deka negatív kritikát sem.

A konkrétan karácsonyi, bevásárlások utáni, elég meredek, nyúlcipős akció keretében 22000-ért hoztam el, ami még mindig sok pénz. Még nem tudok arra válaszolni, hogy a márkafüggésen túl megért-e ennyi lóvét a zsák? Csak akkor fogok tudni erre igennel válaszolni, ha ez a cucc az örökkévalóságig tart.

Ugyanakkor kétség ne legyen senkiben, a mellény 98%-ig piszkosul át lett gondolva, kiválóan egyensúlyoz a súly vs. használhatóság kérdéskörében, és bizony sokkal, de sokkal kényelmesebben viselhető, mint a Decathlonos zsákom. Nekem egyedül ez az egy összehasonlítási alapom van, de tegyük hozzá, hogy felhasználási lehetőségeit, körét tekintve csak részben fedi egymást a két hidroszisztem.

Amikor éreztem már, hogy nem az igazi a kapcsolatom a dekás trail zsákkal, rengeteget járt az agyam, hogy mit is akarnék egy újabb szerzeménytől:

Azt, hogy ne gondolkozzak azon, hogy felvegyem-e rövidebb futáshoz is, ha úgy alakul, hogy kellene valami víz. Ergo legyen még könnyebb, mint a Kalenji Trail, legyen még kevésbé zsák.

Szolgáljon ki minden túlbiztosítós hülyeségemmel együtt, a nekem-hossszú távokon. Ez általában annyit jelent, hogy egy alternatív hosszú ujjú bent van a zsákban, ha cserélni kell, vagy éppen még azt is magamra kell vegyem, mert valamelyik irányban rosszul mértem be a hőviszonyokat. Mini pénztárcát jelent egy ezressel meg egy bankkártyával, talán bérlettel.

Tudjak elmenni benne uszodába: pacsker, gatya, microszálas törcsi, szemüveg, fejkoton férjen bele.

Mindenki softflaskázik az elmúlt években, de én ezt soha nem próbáltam, nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy trail versenyre megyek, ahol ezek sokkal praktikusabbak, mint a tömlő. Mindenesetre tudja mindkettőt.

Nos, az Advanced Skin 12 mindet tudja.

Tárolás, zsebek:

Ezeket a fenti dolgokat írtam össze magamban az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Egyetlen dolog maradt ki a felsorolásból, és az pedig a zsebek elosztásának és elérhetőségének, felhasználhatóságának tudománya.

Nem volt nagyon mit kívánnom ilyen téren. Egész egyszerűen nem tudtam, hogy létezhet jobb annál, amit a Kalenji cumó nyújtani tud. Pedig nem volt kényelmes a pakkom. A Kalenjinek elől két, nagyjából a Salomonéhoz igen hasonló kulacstartója van. Kulacsot soha nem tartottam benne, gélt, müzliszeletet, vitatigrist, papírzsepit viszont igen - egy darabig. Addig, amíg meg nem őrültem az állandó, ritmusos, csiszatolástól, zörgéstől. Átszoktam a kétoldali hónalj alatt lévő két, cipzáros zsebre, amelyek végre nem zörögtek bele a fülembe, cserébe marha kényelmetlenül voltak elérhetőek, főleg, hogy még a cipzárakkal is meg kellett látatlanban birkózni.

 

img-7866.JPG

 

img-7869.JPG

 

A Salomonnak három kibaszott nagy kenguruzsebe van. Szépen becsúsztatod a kezed a zseb felső, gumis száján és beteszed, kiveszed ami kell. Küzdelem, és tempóveszítésmentes. Ami bent van és zörgési potenciállal bír, az szépen kussban marad, mert a kenguruzseb hálósgumis anyaga kiválóan befogja minden szarnak a száját. Igen nagyvonalú anyag, ha kell, befogad kesztyűket, sapkákat, magába gyűrhető széldzsekit, vagy félig megrágott vajas kiflit is akár. A legmagátólértetődőbb két zseb elől, a flaskák alatt van, de a harmadik, a legnagyobb is ott figyel hátul és kérem szépen egy mozdulattal el lehet érni akár bal, akár jobb kézzel. A második mozdulattal már becsúszol, és kiragadod a kitapogatott és megkívánt akármit, egy halott szúnyog sem tud elbújni.

Két további cipzáros zseb szolgál ki szaladás közben. Ezek szintén a hátsó szekcióban, de már némileg oldalvást vannak. Tehát nem a hónaljad alá kell begörbíteni a kezed, és ott mahinálni, kiegyenesíteni nem tudott ujjakkal, hanem egyszerűen hátradobod a csülköd, és kb pont a cipzáros részhez érsz egyből. Ezt úgy hívják ergonómia, kurva jó találmány. Ugyanakkor el is érkeztünk a két feketepont közül az elsőhöz: maga a zsák természetesen nem lehet egy merev valami, ha könnyűnek, lélegzőnek, alkalmazkodónak kell lennie. Ez egyúttal azt is jelenti azonban, hogy ha cipzárt akarsz rajta huzogatni akkor nem fog elég stabil lenni ahhoz, hogy ezt könnyen megtegyed. És bizony maga a cipzár is egy könnyű, kis darab, mert nem lehet nagy és nehéz, hiszen akkor két grammal többet nyomna. Szóval ezt a részt azért ki kell rutinozni. Nem csak kell, hanem érdemes is, mert pl egy iphone 7 és attól nem sokkal nagyobb telefon lazán belefér. Kicsit helyezve lehet, hogy egy lóbaszó nagy telefon is elhelyezhető benne. És az iphone 7 mellé még simán odajöhet pár apróság (pl két tégely fájdalomcsillapítóval, krémmel - szerencsére nem kellettek), a másikba pedig  bele tudod rakni a fejlámpát és a fülhallgatót, vagy akármit.

Elől, a jobb oldali flaskatartó zseb felett van még egy további cipzáros zseb. Nekem eddig ott kulcs, vagy füllhallgató bújt el. Bal oldalt egy tépzőzáras zseb, és az alatt még egy további nyílás van. Egyiket sem használtam eddig.

A hátsó nagy, központi tároló futás közben persze felejtős, ahhoz meg kell állni a hegytetőn, vagy a piros lámpánál, vagy egy magaddal kialkudott tetszőleges ponton, levenni a mellényt, és kivenni azt, amit odatettél. Nekem ez eddig plusz hosszúujjú volt, de elférnek az uszodás cuccok is (mondjuk ne Crocs-szot akarj magaddal vinni). A nagy tárolóban van egy kisebb zseb, abban eredetileg izolációs fóliát kaptál. Ha éppen nem túlélő üzemmódban nyomod, akkor tarthatsz benne fólia helyett kis pénztárcát, hátha meg kell állni egy sörre, vagy fröccsre - hiszen végeredményben mindig túlélő üzemmódban vagyunk. Ez a kis zseb igazán lehetne zárható, de mivel maga a nagy zseb az, ezt nem számítom fel hibának.

A sonka kötözése

Teljesen nyilvánvaló, hogy fogynom kell, és akkor nem lesz meg a húsvéti sonka-effektus. De ezt évek óta mondom magamnak, akaraterő az mindig hiánycikk, na mindegy. Mindazonáltal egyáltalán nem kényelmetlen a mellény hordása. M/L-es méretet vettem. A kerületem valahol az L-es felső határa környékén mozog, de ha le tudok végre adni például a 14 éves korom óta átokként kisérő (igazi és nem pót) férficsecsemből, még sokkal komfortosabb lesz a történet. A két záró pánt egészen ötletes megoldásokkal bír, Az elülső pántok háromszöget zárnak, ami elég fixen tartja rajtad a cuccot. A pánt végére egy-egy benyomós csipeszt tettek, ha túl bő a zsinór, itt tudsz rajta igazítani. Egyszerűen csak összenyomod a műanyagot és feljebb tolod a pánton, így az rövidebb lesz.

Ha viszont túl szűk, vagy nem tetszik a háromszögeléses megoldás, és elég bátor vagy, ki tudod bújtatni ebből a felállásból zsinórt és használhatod azt szimpla átkötéssel is a dupla helyett. Kétszer olyan hosszú pántot kapsz így.

Ami számomra érthetelen, azok a hurkok keménysége, amelyekbe a kampót akasztod. Kicsi is, merev is, és komoly kurvaanyázásokba szokott torkolni némelyik türelmetlenebb kísérlet, hogy magamra csatoljam

 

img-7868.JPG

 

ezt

AZ

Egész

SZART!! Hát bazmeg. Meg a kurva anyád. Hát nem hiszem el. Hát ilyen nincs.

Ja, hát ez a műsor szokott menni, főleg, ha mondjuk tényleg le kell venni a cumót egy nagyon sokadik kilométernél - és mondjuk még kesztyű is volt rajtam, amit szintén le kellett fejteni -, de már fáradt a kezem is, az agyam is. Kesztyű nélkül se megy könnyen nekem, pedig szép, zongoraképes ujjaim vannak, indokolatlan esetben nem fogtam se ásót, se kapát soha. Párszor kaszáltam Zalában, de utána mindig krémeztem otthon.

Hátul, a vállad felett is van egy madzag, amely lefelé végigfut a hordozó teljes anyagában. A hozzád közeli vége ugyanolyen benyomós csipesszel rendelkezik, mint az első, biztosítópántok.. Ha ezen húzol, magát a zsákot húzod rövidebbre, tömörebbre a hátadon, amely még kevésbé fog mozogni. Szerintem okos dolog.

Egyéb megoldások

Tisztában vagyok a nordicos botok felhelyézésének mikéntjével, de mivel nincs ilyenem, nem tudom ezt a szolgáltatást kipróbálni. Arról van szó, hogy bal oldalon, alul bebújtatod egy hurokba, job oldalt fent, átlóban pedig körbecsavarsz egy madzagot a botokon többször, majd azt a válladon, már elől fix ponton rögzítesz. Elképzelni nem tudom, hogy ez menet közben működni tud. Meg ahogy nézem, már mindenkinek összecsukható botja van. Vagy nem?

A puha kulacsot, ha már betetted a helyére, akkor még egy extra gyűrűzsinórral is rögzíteni tudod, amelynek létezését egyelőre nem tudom megmagyarázni. Az a kulacs abból a zsebből nem megy sehova, hacsak ki nem rángatod, bújtatod, fejed onnan valahogy. Minek még egy extra rögzítés, örülsz, ha bement. Azt a súlyt inkább a hátsó, belső zseb cipzárjára szánták volna, vagy kaphattak volna a hátsó, oldalsó zsebek némileg több merevítést a cipzár környékén.

UPATE: RÁJÖTTEM. A hurkok azért vannak ott, hogy egyenesben tartsák a bimbókat, amikor már kevés cucc van a tömlőkben és azok már fittyedtek.

 

img-8016.JPG


Ideiglenes végszó, 166 km után

Gyorsabban, jobban mondva, sokkal könnyebben tudok benne gyorsabban futni, minta Kalenji Trailben. Kisebb, könnyebb, kompaktabb, és az elől lévő puhakulacsok jobb súlyelosztást eredményeznek.


Tartályom még nincs (de lesz), de az ivás még a pornós aktusa ellenére is könnyebb, kézenfekvőbb, problémamentesebb a kulacsokból, mint a Kalenji tartályának szopokájából, amely mindig fejhorpadást és lihegést okozott.

0016502.jpgA zsebek zseniálisak. Zseniálisak. ZSENIÁLISAK. Oké, a Kalenji hátsó, központi, nagy tárolója hatszor odaveri a Salomonét mind funkcionalitásban (belső, zárható zseb), mind űrtartalomban (egy cipzár kiengedésével a duplájára növelhető). Itt jön be faktorként az, hogy a Kalenji Trail nem a minimal szegmens versenyzője. Ugyanakkor a Salomon Advanced Skin 12 literes változata ilyen szempontból nem egy kétülés Ferrari, hanem egy hot hatch. A
franciáknál maradva, mondjuk egy Renault Clio V6 Sport Renault Clio 2.0 16V, amelybe a kb 180 lóerő mellé azért be tudod baszni az lapracsomagolt Ikea komódot meg az anyudtól hozott hatvan tojást a hátsó ülésre (Marika hozta, nem veszek már a piacon, annyira drága, hogy már nem igaz, aztán egy piskotát nem tudok kikavarni belőle.) Magyarul el tudok menni benne az uszodába úgy, hogy nálam van egy habosraverésre alkalmas flipflop papucs, mikroszálas törcsi, szemüveg, satyesz, és nem tusolok, mert úgyis haza kell futni.

 

fullsizeoutput_13.jpeg

img-8030.JPG

 

Névadás

Éreztem, hogy a zsáknak a csöcsös, pornós, terepes, kommandós volta miatt van egy egészen erős, nem mindennapi egyénisége, és akkor még a színéről nem is beszéltünk. Próbáltam magammal elhitetni, hogy kék, de külső szemlélők megerősítették, hogy a Salomonom bizony lila.

Nevet kellett neki adnom, a Salomonom nem csak egy használati eszköz, nem csak egy random ivócekker. Nehéz ügy volt. Nem lehet szó nélkül elmenni a mellei mellett, ugyanakkor multifunkciós, és erős is (nem ellentmondás, mielőtt még).

Maszkulinnak éreztem, végtére nekem is van férficsöcsöm - és akkor bumm, rájöttem.

Bob. Bob a Harcosok Klubjából. A testépítő, a jólelkű pankrátor, akinek mellei nőttek. Így lett a zsákom Lila Bob, aki megvéd, óv, akire számítani lehet, és ha kell, megetet.

 z5oyddt.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr4613799832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2018.04.06. 14:03:16

Ami lila, és el tudsz benne rejteni kétheti hideg élelmet, az rossz nem lehet! :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.04.06. 16:46:07

@haanchee: Szintén megbízható forrás! Elfogadom! :))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2018.04.15. 16:47:16

Az elős kulcsaok a nagy szívószállal annyira, de annyira szatrul néz ki bakker... és el nem tudom képzelni hogy jó. Az első zsebek tetszenek, az hiányzik az én dekás cuccomból, bár oda is befér 2 zselé meg hat csoki. kellene több?
A botokat senki nem pakolja fel a zsákra, az összecsukási lehetőség is teljesen fölösleges. Gondolj bele, futsz, jön egy domb, leveszed a táskát, lecsatolod a botot, szétnyitod, felmész, összecsukod, le a zsákot, rácsatolod, fel a zsákot. SOHA nem csinálod ezt meg, mert pár perc múlva jön egy újabb domb, ráadásul közben is kellhet a bot (annak aki rendesen használja...) egy-egy traktornyom, vízmosás átugrásánál, vagy ág, csalán félrehajtásánál, medvedisznóember leszúrásánál. szóval csukni, elrakni olyan fölösleges macera, hogy pont nem fogod a bot lehetőségeit kihasználni.
amit nagyon szeretnék, hogy könnyebben és levegőmentesen újratölthető legyen a víztartály, ha sietség miatt nem légteleníti az ember eléggé tud utána zubogni.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.04.17. 10:24:29

@rrroka: a szívószál nélküli mozdulat esetlensége és viszonylagos kényelmetlensége mellett tökmindegy hogy néz ki a szívószálas verzió, szerintem kényelmesebb és praktikusabb lehet, hacsak nem lifeg össze-vissza a szemed előtt.

semmiféle botos tapasztalatom nincs, hiszek neked, brutálisak lehetnek ezek a medvedisznóemberek!

Nekem a decás zsák légtelenítése 10 mp volt maximum, nem tudok elképzelni olyan szitut, hogy ez ne érné meg, mert engem minden ilyen hülye zaj marhára idegesít, megöli a flow-t.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.04.25. 05:50:46

@jazzultralesz: ezt bármilyen hihetetlen, de nem láttam jönni :))
Talán mert annyira Gesztis :P
süti beállítások módosítása