nemmaratonman

nemmaratonman

Oldaltámadás

2014. október 15. - téglánakgyors

A tegnapi önmotivációs céllal is írt picsogásom után, egyből úgy adtam az első adandó (ja, igen, rögtön tegnap esti) résztávos edzésesemet, ahogy azt kell.

Pedig jól indult, de aztán a második öt perc közepénél megjelent a RÉM, a görcsösségig fajuló oldalszúrás. Mindig a jobb oldalon. Mostanában új elem a váll alatt, a kulcscsontom környékén megjelenő "elszorulás", amit azért nagyjából le tudok kezelni, de ezt, ezt nem. Ez valami kibaszott módon berántó fájdalom, és hiába állok meg percekig, nem segít, rajtam marad egészen sokáig.

És bármit nézek a neten, ennél nem jutok tovább, rögtön az első (fut, oldalszúrás) találatban gyakorlatilag minden infó benne van:

Szerző: Nadi84 » 2010 máj. 22 szomb., 10:48 am

Sziasztok! Január óta futok napi szinten. Kb 7-10km/nap.
A héten nem tudom mi történt, de kb 500m után elkezd iszonyatosan szúrni az oldalam, és nem múlik el egészen addig amíg meg nem állok. A lassítás sem segít. Miután ismét elindulok megint elkezd szúrni 100m után. Utána olvastam és ha jól tudom a lép miatt van. Csináltam azt a belégzésnél nyom kilégzésnél elenged módszert, az is csak addig segít amíg csinálom. Amint abbahagyom visszatér.
Nem értem mi történt. Eddig sohasem volt ilyen problémám. Mindent úgy csinálok mint előtte.
Nem tudjátok mi lehet az oka?
Kicsit kiszáradtnak érzem magam mostanában. Sajnos alig iszok. Tudom hogy 2-3l-t meg kellene innom, de jó ha 1 litert magamba erőltetek egy nap. Most megpróbálok többet inni. Csak az a furcsa hogy eddig sem ittam többet és nem voltak ilyen bajaim.
Lehet hogy a dehidratáltság okozza a szúró érzést?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Nadi84

Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010 máj. 22 szomb., 10:37 am
Vissza a tetejére
Re: Szúró fájdalom oldalszúrás
HozzászólásSzerző: Gabesz » 2010 máj. 22 szomb., 11:25 am

Szia! Az orvostudományban mai napig nincs egyértelmű magyarázat.
Egyik verzió: a hirtelen szokatlan megerőltetésre a szervezet vészreakcióval válaszol és a lépből minden vér kiáramlik, hogy jobb legyen a szervezet vérellátása. Belek erei is összeszűkülnek kevesebb vér jut oda, csökken a bélmozgás és a futás hatására bekövetkező ritmikus mozgás a belekben levő levegőt felfelé áramoltatja, megfeszíti a bélfalakat és ez okozza a szúró fájdalmat.
Másik verzió: a légzéssel igénybe vett izmok húzódása okozza a fájdalmat, ami a fokozatos edzettséggel eltűnik.
Harmadik verzió: helytelen légzésritmus: ugyanannyi ideig kell kifújni a levegőt, mint amennyi ideig belélegzünk.
egyéb: olyat is olvastam már, hogy összefügg a futás előtti étel és folyadékfogyasztással.

Persze az is lehet, hogy mindegyik verzió igaz és ezekből áll össze.

Viszont a megnyugtató tények: csak kezdő futóknál van, egy -két éve futó személy már csak ritkán tapasztalja, hogy szúr az oldala. (például bemelegítés nélkül elkezd a futó vágtázni)
Az oldalszúrás megelőzése, elkerülése: bemelegítés, lassabb tempó, odafigyelés a légzésre.


Azt lenyelem, hogy Gabesz gyakorlatilag engem is lazán lekezdőfutózik, nem baj, nem fáj. De most komolyan, mi lehet az oka? Nem, nem a sértegetésnek, az oldalszúrásnak. 

Kevés előtte a 10 perc "cél nélküli" (a Garmin fogalmaz így) futás bemelegítésnek?

Vagy ezúttal túl gyorsan kezdtem neki már a bemelegítésnek is?


A fél banán meg a háromnegyed pohár víz volt a baj, amit a meló és a meló utáni elintézendők után, még az edzés előtt betoltam? (Valami kicsit az előző edzések előtt is rágcsáltam, ittam, este hat-hétre eléggé energia nélkül maradok, mire hazaérek.)


Sok a tempós szakasz, 156-160 bpm elvárása? (Eddig, ha nehezen is, de bírtam.)


Négy gyorsító edzést letoltam baj nélkül az elmúlt két héten, plusz a többi "easy", "recovery", meg "long" között? Simán csak elfáradtam? (Igazából nem éreztem magam se lelkileg, se testileg fáradtnak, max. annyi, hogy a sűrűbb edzések miatt minimálisan nehezebb a lábam.)

 

intervall_sidestich.JPG

 

Bonyolult dolog ez, az a baj. Mármint nem a futás, hanem a felhasználó. Az a baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr996794175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása