nemmaratonman

nemmaratonman

A szembenézés ideje

K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton 2018

2018. november 24. - téglánakgyors

Szűkül a gyomrom. Ha rágondolok, ha előveszem a tempókalkulátort, ha visszaemlékezem, beindul a paraszimpatikus idegrendszer, mocorgok, izgulok, nem tudom hideg fejjel végiggondolni, lezongorázni az egyes verziókat, nem tudok tervet építeni, mindent átvesz az érzelem.

Nevezhetek bárhová, lehetnek bármilyen valóságtól elrugaszkodott céljaim, elképzeléseim, álmodozhatok amennyit csak akarok, az igazság, a tények nem változnak. Siófok a fundamentum.

Magamban még mindig azzal a sráccal versenyzem, aki először vett futócipőt, aki még a Lidlből vett rövidnadrágban állt a rajthoz, és nem a nosztalgia miatt, hanem azért mert nem haladtam meg őt.

Mindent az ő szemén keresztül látok, az ő mértékegységeivel számolok, amikor megítélek valamit, hogy ez gyors, vagy túl gyors, vagy hogy bírnék ennyi ideig futni ezzel a tempóval. Siófok mindig kihívás volt, soha nem edzés, soha nem mindegy. Tétje volt, és szerepe a többi kihívás között is különleges, az első volt, ami számított, amit mindenki ismer, ahol mindenki ott van, ahol egyszerre mutatom meg magamnak, és írom le mindenki másnak. Siófok a felmérő. A mértékegység.

Számomra furcsa, hogy egy nagyobb, vagy kevésbé ismert versenyszervező sem támadta meg ezt az eseményt, legalábbis az én világomban nincs még egy ilyen magyarországi félmaraton, ami ennyire jól futható lenne, mert jó időben rendezik, mert sík, és mert hosszú egyenesei vannak. Pedig lehetne  alul- és túlkínálni a BSI Siófokon, és egy dolog nem változik: az utcai félmaraton az, ami viszi és vinni is tudja a tömeget.

Tavaly nem voltam, nem véletlenül. Nem sok akarás maradt bennem a novemberi gerillamaraton után. Két éve futottam meg az 1:54-et, azóta még csak meg sem próbáltam a közelébe sem jutni ennek az az eredménynek. Lustaság, az ünneppillanatok féltése, nem szeretem a többi félmaratont? Talán mind egyszerre, de ami leginkább feszélyez, hogy egyre szűkül a sáv, ahol még javítani tudok, egyre nehezebb kicentizni és hatalmas győzelemként megélni a pár perccel lejjebb szorított legjobb időt.

5 perc 22 másodperc kilométerenként. Félmaraton. 5 perc 40 másodperc kilométerenként. Maraton. A régi hatperces énem még mindig nem tudja felfogni ezeket a tempókat, és hiába jön ki a lábamból már bármikor 5:45-ös ütem, hiába tudok érzésre hétköznapibb, lazább 10 km-es tempót is 5:40 alatt, fejben még mindig fárasztó ezekkel tudatosan kalkulálni. A késő tavaszi, kora nyári 24:39-es 5 kilométeremet szinte fizikai rosszulléttel fejeztem be, és hiába kopog a hideg eső az ablakon most, nem tudom elképzelni, hogy lehetne ezt tartani 21 kilométeren keresztül. 5:16-os tízezer métert sem szívesen futottam meg, sötétben bukdácsolva, középen feladva, a végén dühből megnyomva érkeztem meg két hete a Nagytétényi úti Lidlhöz. 

1:50? Nem hiszem, még a verseny alatti testen kívüliséggel sem, ott van a másik oldalon asok bruttó másodperc a frissitőállomásokon. Inni kell valamit, még ha zsebbőlgéllel tolom is végig a távot. De 1:50 felett már ott van az 1:54, a két évvel ezelőtti önmagam.

Ha tükörbe nézek őt látom, nem változtam semmit. Pontosan tudom, hol lehetne faragni, pontosan tudom, hogy mi mindent nem teszek meg, hogy seggberúgjam az árnyékomat, és ezt már itt is leírtam milliószor. Az a sáv leginkább miattam szűkül, elfogy a tér, ahol 20 és 10 perceket lehet javítani, és könnyebb két évig nem menni arrafelé, és könnyebb arrafelé nevezni, járni, ahol még nem voltam soha. Az álmokkal mindig könnyebb.

Holnap Siófok. Na, az nehéz lesz, és valóságos.

--

Annak, ami történt, nem érdemes új posztot nyitnom. A hozzáállásomnak megfelelően (1:50 vagy semmi, hiszen 1:54-et már tudok, a kettő közti apró pedig nem motivál annyira, hogy ne próbáljam meg az 1:50-et) nekirontottam a félmaratonnak. Az első 5 km kicsit lehet csak rosszabb, mint a 24:39, az öt kilométeres PB-m, de nem számoltam ki.

Utána lejjebb vettem a fokozatot, és beálttam egy 5:12 környéki tempóra, amit végig tartani kellett volna, de az első kör után, 11 km-mél már éreztem, hogy zsibbad az egész lábam, és gyengék voltak a combjaim. Ami nagyon lefárasztott, az megint a Balaton melletti három (?) km volt, pedig a füves részt idén már nem is kellett megszenvedni, letérkövezték az egész sétányt. A strand területén ugyanakkor nagyon egyenetlenek a kockakövek, ott kifejezetten erőltetnem kellett, hogy tartani tudjam a sebességet. Leszívott.

A 12-ik ezer méter már 5:22 -re sikerült csak, ha jól emlékszem, a híd pedig innen még túl messze volt. 

Miért nem fejeztem be? Nem akartam kicsinálni magam mindenáron, ha már nem jön össze, az, amire vágytam. Szükségem volt arra, hogy egyben maradjak, itt meg nem nevezett dolgok miatt, és azért is, mert így akár ma is ki tudok menni futni. 

Van-e értelme mindig PB-re hajtani? Nincs, de Siófok nekem ilyen, ahogy erről fent is írtam. Nem szégyelltem volna azt sem, ha rosszabb eredménnyel jövök haza, hiszen futottam már két órás félmaraton 1:58 után ezen a pályán. Beleadtam akkor mindent, ami abban a formában bennem volt, és nagyon örültem neki. Ez most minden egyéb szempontot figyelembe véve nem volt benne a pakliban. Tanulom, tapasztalom, hogy nem mindig a futás az első.

Csalódott vagyok? A tavalyi Spar maratonon, az eddigi egyetlen feladott versenyemen az voltam, de még mennyire. Készültem rá amennyire tudtam és elég nagy pofon volt, amit 24-nél, a Gellért tér alatt a rakparton megtettem magammal. Kiálltam. Annak is határozott célja volt, és nem bántam meg, hogy feladtam, de akkor és ott nagyon nem tudtam mit kezdeni a ténnyel és az érzéssel. 

Most látom, hogy megoldható számomra is az 1:50, senki nem húzott egy vonalat, hogy én itt nem léphetek át, még én magam sem, pedig mindent megteszek annak érdekében, hogy ne fejlődjek. Futottam magamhoz képest egy remek öt kilométert, lett magamhoz képest egy szintén fasza 10 km-es PB-m (51:10), sőt, 13-at sem tettem meg még ilyen gyorsan.

Félmaratonom, na az nem lett. Az úgy magától nem is lesz, csak azért, mert van egy viszonylag jobb évem, ahol életemben először meglesz a 2000-es bűvös szám az év végén, és mert szeptemberben éppenhogy beértem négy óra alatt Wachauban. Novemberben elég laza heteim voltak, hiába csináltam tessék-lássék gyors edzéseket. Arra nem is emlékszem, hogy októberben mit műveltem. Valószínűleg semmit egy gyors félmaraton irányában, mert örültem, hogy megvolt a maratonom, és végre nem kell semmit erőltetnem.

Szóval rendben van ez így. Ez a sport már sok minden nem, amiről régen azt hittem, hogy igen, de egyvalami még mindig igen: magadban, mint önnön mértékegységedben, magaddal szemben igazságos. És nem csak ezért szeretem.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr1514388734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alehunter 2018.11.24. 21:41:36

Szurkolok neked, érted! Jó futást fél nap múlva!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2018.11.27. 17:21:39

nahát, pedig mekkor küzdő vagy, nem volt kedv kínlódni most?
nekem is tropa az október-novemberi futás, 120 km/hó, abból hogy lesz fasza gútai maraton, még nem tudom. nem vagyok én Lemúr Miki.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.27. 17:33:08

@rrroka: inkább a prioritás meg a súlypont került máshova.
Nagyon légüres térben nyomtam, idén sok ismerős nem jött el, ezt elismerem. Lehet más kimenetele lett volna nem egyedül.
Jesszusom, h Gúta is már csak egy hónap?! :O

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2018.11.28. 05:56:06

@téglánakgyors: mi egy hónap? neee!
5 hét az, meg vagyok nyugodva. cél: bármi lehet. 3:30 - 10ben!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.28. 07:21:43

@rrroka: Kérem, az IAAF irányadó és felettébb hivatalos útmutatása szerint a decemberi hetek csak 0,8-as együtthatóval bírnak, ezt minden linzerlátogatásos, minihamburgerescégesbulis, halfejlétevő futó tudja.
Mínusz Csanya, ő a karácsonyi asztalról is csak félszer szed, mint azt tavaly megírta :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.11.28. 09:04:36

@téglánakgyors: Érdekes, én annyira nem vagyok elájulva mint ideális verseny a siófoki félmaratontól, egyszer voltam csak rajta. Igaz, hogy síkabb mint a budapesti félmaratonok, de szerintem kifejezetten szar időpontban rendezik, amikor a jellemző hőmérséklet alig néhány fok és jó eséllyel esik az eső is, ami nekem már egyáltalán nem optimális futóversenyes időjárás, sokkal jobban szeretem a 15-18 fok közötti felhősebb időt, sőt igazából 20 fok alatt nekem még a napsütés is belefér. Ilyen hidegben már be kell valamennyire öltözni és az izo is nagyon hideg a torkomnak. Ráadásul ahogy írtad és ahogy én is emlékszem rá, van a part mellett fűves-sáros, göröngyös szakasz is, ez kifejezetten lassított engem amikor itt indultam. Minden emelkedőjével és fordítójával együtt (a fordítókról azt gondolom, hogy 4 perc/km tempó alatt lehetnek zavaróak csak, afölött kicsit nagyobb ívben megfutva nincsen sebesség veszteség/ritmus vesztés, csupán csak néhány extra méter jön hozzá a távhoz) számomra a tavaszi Vivicitta sokkal ideálisabb félmaraton verseny, mint ez.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.28. 10:00:07

@Kilfish: Sokkal kevésbé bírom a meleget gyors futáskor, ez már az októberi, budapesti maratonkor is kiderült. Ugyanez érvényes a szintrajzra a fővárosi versenyek kontra Siófok összehasonlításban.

Az időre visszatérve, a november végében van rizikó, volt is, hogy borzasztó idő fogadta az embereket, de nekem eddig mindig szerencsém volt.

Az eleje idén is félmeztelenül, de legalábbis rövid cuccokban futott.

Nekem a visszafordítók tömegben tudnak jelentős lassulást okozni, amikor nem tudok Forma 1-es autót játszva ideális ívre fordulni :)

Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy lehetne még ideálisabb félmaratoni pályát is rajzolni, versenyt szervezni akár többet is a szezonban. Ugyanakkor meg kell adjam, javult a part melletti szakasz minősége. Az utolsó kilométer viszont idén vasárnap egyáltalán nem látszott alkalmasnak egy hajrára - bár ez a szokás amúgy sem egyértelműen szerencsés.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.11.28. 10:31:19

@téglánakgyors: Ha fordító előtt 50-100 méterrel elkezdesz kisorolni a külső ívre, a legnagyobb tömeg sem tud akadályozni az ideális ívedben :) Futottam már rengeteg sok ezer fős versenyen, de nekem nem szokott evvel soha gondom lenni ha kicsit is odafigyelek rá.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.28. 10:35:30

@Kilfish: de akkor hogy pacsizol a szembejövőkkel?! :O

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.11.28. 12:19:20

@téglánakgyors: Kanyar után gyorsan visszasorolok legbelülre, de nem azért, hogy lepacsizzak velük, hanem hogy lássák lesajnáló tekintetemet amiért én már előbbre tartok náluk :))

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.28. 12:45:30

@Kilfish: pedig h örültem eddig h végre nem seggeket látok magam előtt :P :)

anyadnak 2018.11.29. 15:04:22

Szevasztok!
@téglánakgyors: kár, hogy nem olvastam szombaton a posztot... vasárnap én is oda álltam a rajtvonalhoz.... most láttalak a straván, hogy együtt futottunk :)
Én még most voltam ezen a rendezvényen első alkalommal.... pozitív élményekkel tértem haza, bár tegyük hozzá, hogy nem tettem magasra a lécet.
Nekem eddig 2:03 volt a csúcs, az nem versenyen, csak egy sima edzés volt és szint is volt benne. Itt csak 2 óra alá akartam befutni, meg lehetőleg eső előtt végezni :D
Mindkettő sikerült is!
Egy kicsit túlöltöztem a hosszú nadrág, hosszú újjú póló+mellény szettel, a második körre már melegem lett, dehát a mellényben volt a telefon, így nem vehettem le :)

Én most először nem teljesen vakon álltam oda, nem úgy ahogy korábban, hogy majd lesz valami, csak futok nyélgázon... amolyan szintmérőnek szántam ezt a versenyt az év végére.
Sok okosat és sok okoskodást olvastam össze a témában és jó ötletnek tűnt a negatív split, persze a mai divat szerint agilisan. Így talán még maradt is benne pár perc, akár a számomra bűvős 5ös tempó is elérhető lett volna... de nem bánkódom emiatt, sőt kifejezetten boldogan jöttem haza! Kurvajót futottam, nem haltam meg a végére és jövőre lesz még miért visszajönni :D

Egy apró tüske maradt csak bennem... a szurkolóim... nem gondolták, hogy a második köröm gyorsabb tud lenni és le is késték a befutót. Pedig direkt tartalékoltam a végére, hogy megmutassam a fiamnak, nincs lehetetlen és bizony van eredménye az olykor nagyon is kellemetlen edzéseknek.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.29. 15:41:04

@anyadnak: na, hát kurva nagy gratula!

Igen, Siófókon marha könnyű túlöltözni, mert baromi kellemetlen tíz perceket eltölteni a rajtzónában alig pár fokban, trikóban. Aztán jön a PB kísérlet, és az ember a harmadik km-re rájön, hogy elbaszta. (Ezt a tanulópénzt én pont nem itt, hanem Badacsonyban, az első maratonomkor dobtam be a perselybe :) )

Most már rutinosan húztam az időt, melegedtem az öltözőben, bemelegítettem egy két kilométeressel, utána már jó voltam az utolsó pár percre a zónában, addigra megjött az akolmeleg is, ahogy beállt a nép a karámba.

Az én szurkolóim is maradtak már le, én már ott is bemondom az álom, a reális és a pesszimista időt is, ha jönnek :)

Mennyit mentél végül?

anyadnak 2018.11.29. 22:59:42

@téglánakgyors: az a helyzet, hogy tudtam én már előre, hogy sok lesz ez a dressz, terv szerint levettem volna a rajtnál és kidobom a familiának... nade a telefon ugye. Van kar tokom, de 10 kilin is fel tud baszni, amikor mozog, lecsúszik, ezt a kockázatot nem akartam behúzni a rendszerbe, akkor inkább a meleg.
Az első körön amúgy nem volt gond, azzal voltam elfoglalva, nehogy túl gyorsan fussak... meg sem izzadtam, csak a célegyenes előtt kezdett melegem lenni. Nem gondoltam, hogy valamikor az okoz problémát, hogy visszafogjam magam :D Mindig kurvára elvisz a tömeg az elején, aztán emiatt a végén meg szenvedés van. Idén Móron ezt csúnyán beszoptam, 16 után bele kellett sétálni... aztán szeptemberben már kicsit odafigyeltem Kéthelyen, lassabban kezdtem, de 600 méterrel hosszabb volt a vártnál a pálya, így bár kitartottam a végéig a tempót, le kellett döglenem utána.
Úgyhogy most az volt az elképzelés, hogy az első kör 5:30, aztán majd gyorsítok a második végén mint a nagyok.
Hát úgy fel voltam készülve, hogy simán ment volna az első kör 5 alatt is, pedig minden büfénél megálltam vizet vagy izót szürcsölni. (Kb két hete javítottam meg a 10k-s PB-t is 47 percre)
Szóval behúzott fékkel 54 perc lett az első kör.
A másodikon már lazábban kezdtem, éreztem, hogy meglesz a 2 óra, már csak azért is, mert az első kört végig dumáltuk egy taggal meg egy nővel, akik 1:45-öt céloztak meg... úgy gondoltam, hogy elfutok 19k-ig ezzel a tempóval, aztán gyorsítok. Nade 18-nál utolért egy kis faszi, aki amúgy úgy verette a levegőt, hogy féltem ott hal meg mellettem. Na ráakadtam, nehogy baja legyen... így a vége 5 alá ment.
Szummában 1:47:26 lett. A célban még egy sokkal gyorsabbnak hitt ismerőst is utól értem ...
aztán hívom a családot, hogy látták-e azt a befutó tempót? (4 alatt volt, én ott már senkit nem láttam, csak a célt) egy kis hatásszünet után jön a kérdés, hogy már beértem? Dehát még túl korán van...
Úgyhogy ennek örömére bevertem a befutósört és elindultam a kocsihoz.

Bocs, hogy ennyit szemetelek itt neked, de majd kivágott ha zavar ;)
Kaptam a szponzoroktól egy 645 music-ot, hát tényleg beszarás, hogy milyen király ez a Garmin, rendesen nézegetem, hogy mikor mit mér... fasza.

Lassan kéne egy cipőt vennem, mert lefutottam a jelenlegi nikét.

Ti milyen cipőben nyomjátok?

Akarok maratont meg hosszabbat futni, ezért nézegettem a hoka-t, de sok ismerősöm meg eladta, mert szerintük szar...
Eddig nekem Saucony meg Nike volt, azokat szerettem.
Terepre a decathlonbol akarok venni egy legolcsóbb csukát, az még jól is néz ki... de kéne egy hosszabb távra is, csak mindig elveszek a sok infoban, aztán hagyom a picsába. Az is lehet, hogy kipróbálok egy adidast is...

anyadnak 2018.11.30. 07:35:55

Ez hosszú lett. Ráadásul visszaolvasva látszik, ez a kikúrt telefon itt-ott ki is cserélt egy két szót.
Röviden a kérdésem:
ki milyen cipőt nyúz?

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.30. 07:47:20

@anyadnak: tejóisten, azért az marhára nem mindegy, hogy 2:03 vagy 1:47 :D Egy kicsit irigy is vagyok, kicsit utállak is, de majd túl leszek rajta, nem fáj.

Telefon nekem mindig zsebben van pont ezért, mert én is megőrülök minden ilyen mozgó, lifegő, csúszó szartól. Éveket töltöttem azzal, hogy a megfelelően zsebes ruhatáram legyen futásra. Szerencsére már a Decathlonban is van ilyen széria.

Jó a Garmin, nem vennék mást, bármennyire is haragszom rájuk sokszor. Használd egészséggel! Amikor meghalt a Fenix 3-mam, gondolkoztam én is 645-ön, bár nem a zenélősön. Zenét nemigen szoktam hallgatni, de egy térképes Garminért odaadnám a fél kezem.

Sokáig a Nike Vomero, Pegasus volt az etalon. Szerintem a mai napig jó cipők ezek, de egy ideje elkezdtek szűkebb kaptafával dolgozni, azóta egyetlen Nike-m volt csak: egy Pegasus 33-ast hordok rövidebb, gyorsabb futásokra. Ráadáasul Biatorbágyon a Premierben évente legalább háromszor van 30%-os akció. Ezt is 14-ért hoztam el. Bűn lett volna otthagyni. Ez volt rajtam Siófokon is.

Adidas Supernova Glide-ra (neutrális), Sequence-re (támasztott, stabil, ebből csak egy volt) tértem át. Ezek most már nem Supernova, hanem Solar néven futnak, kérlek szépen.
Ez a Boost cucc eléggé bejött nekik, bizony jó is, szélesebb cipőket is gyártanak. Sorban a negyedik Glide-ot vettem meg pár napja - még a Supernova szériából, olcsóbban, szintén a Premierben. Nekem ez az új álomcipő a régi Nike Vomerok után.
Két gond van az Adidassal: elég drágák lettek, és nehezebb olcsón hozzájutni, illetve, hogy megint zavarba jöttek a saját sikerüktől és elkezdték összemosni a lifestyle meg a running kategóriát - megint minden tini adidasban jár.

Terepre sajnos teljesen vakon vagyok. Egy Nike Wildhorse 3-mam volt, de az is szűknek bizonyult, végül idén megvettem a Decathlonban a saját márkás csúcscipőjüket. Nekem kényelmes, bár grammra nézve elég nehéz cipő - ha ezt még nem is veszem észre a szenvedésem közben. Nagyon szeretem, de egyelőre se tapasztalatom, se összehasonlítási alapom nincs az aszfalton túl.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.11.30. 11:34:03

@anyadnak: Egyrészt minden jó nevű cégnek vannak minden lábtipusra és talajra sokféle cipői, szóval sztem nem az a lényeg, hogy Nike vagy Adidas, hanem hogy ezeken belül melyik tipus, másrészt meg azt gondolom, hogy a cipőkérdés mindenki számára egy életre szóló trial and error válalkozás marad. Folyamatosan változnak a cipők és változhat a futóstílusunk is. Nem beszélek le senkit sem arról, hogy szakboltban hozzáértő eladó tanácsát kérje, de nekem állandóan pronálós lábra való stabil cipőt ajánlottak, aztán mégis csak jöttek a sérülések, amióta meg minimalistább, neutrális cipőkben futok, nem volt semmi súlyosabb gondom.
Számomra terepen a Saucony jött be leginkább, a sokak által agyondicsért, de már nem gyártott Nomad az egyik kedvenc cipőm, év eleje óta sáros, havas időben pedig a KOA-t használom. Síkon a Nike Free és Free Run Distance amikben a legtöbb edzéseimet csinálom, ezek rákényszerítenek a helyes futótechnika használatára, és lehet bennük jó gyors intervallos edzéseket csinálni, viszont azért nagyrészt rekortánon tolom ezekben, nem aszfalton. Aszfaltos futóversenyekre és a kevés néhány hosszabb sík futásos edzéseimen egy Hoka Cliffton van rajtam, amiben elég más a futás mint a Nike Free-kben, de valamelyest védik a térdeimet amikor már fáradtabb vagyok és romlik a technikám. Nem vagyok Hoka fan, de meg vagyok elégedve evvel a cipővel, viszont egész évi folyamatos edzésekre és versenyekre egyáltalán nem ajánlanék senkinek hasonló nagyon megtámasztott és agyoncsillapított cipőket, mert elvihetik a futóstílust rossz irányba, ahogy a folyamatos aszfaltfutás is hosszú távon (mármint sok-sok év múlva) megbosszulja magát. Kell néha aszfalton is futni, a legtöbb sík verseny végül is azon zajlik, meg városban élőként elkerülhetetlen ha otthonról kilépbe kaputól kapuig futunk, de éves összkilométerben sztem ennek kell a legkevesebbnek lennie a terep és a rekortán mögött, azt gondolom ez legalább olyan fontos tényező mint a cipő.

anyadnak 2018.11.30. 13:56:58

@téglánakgyors: Köszi!
Azért bízom benne, hogy lehetek még gyorsabb, ha leadok még pár kilót (egy kicsit pohos vagyok) és lesz energiám keresztedzésekre is.
Telefonügyileg még nem adtam fel teljesen a kartokos témát, mert amikor csak úgy futok, akkor néha szeretek fotózni is... akkor meg macera előtúrni passzentos zsebből vagy táskából. A quadlock elég ügyes cuccnak tűnik: www.quadlockcase.eu/collections/shop-run

Óra ügyileg a 645 felett már megint van egy irdatlan ugrás árban, és ugye azért a szponzoráció is véges. A zenés meg azért lett, mert egyárban volt a simával és akkor lehet hogy valamikor majd jól jön. Spotify-t szoktam hallgatni, az megy az órán is, majd jó lesz ;)

@téglánakgyors, @Kilfish: jól fel vagytok szerelkezve cipővel...
nekem egy cipőm van, nem szoktam váltogatni, pedig néha lehet jó lenne.
Eddig mindig a spuriból vettem csukát, de jó ötlet a premier is(nekem közel is van), ha tudja az ember, hogy milyet akar... eddig én is stabil cipőben nyomtam, nem volt velük baj. Plusz a premier adidasban dolgozik ismerős is... nagyon baráti áron vett ultraboostot... majd megkérem, ha találok ott stabil cipőt.

Bár vidéki vagyok, mégis többnyire aszfalton futok. Leginkább sötétben van időm futni, akkor meg már aszfalton is kellően kellemetlen fejlámpázni, terepen nem erőltetem. Hétvégente ha nem esik, akkor szoktam esetleg terepezni, de tervezem ebbe az irányba terelni a bulit.
Kezdésképp nem akarok egy vagyonért cipőt venni, úgyhogy szerintem indulóban decathlonos saját lesz, aztán ha bedurvul a terep vonal, akkor veszek valami komolyabbat.
Utcára meg versenyre valszeg saucony hurrican iso X lesz, azt legutóbb mikor próbáltam kényelmes volt, és kellően széles is.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.30. 15:26:38

@anyadnak:
Cipők: Azt gondolom, hogy az első cipőnél, vagy ha valami újat (másfajta cipőt, mint amit addig ismert) keres az ember, akkor az próbaköteles. Vásároltam én is boltban, bár akkor is akcióban.
Abban mindenképpen csatlakozom Kilfishez, hogy a lábállásnézés, futásnézés, szakértőzés nekem sem hozta meg a várt eredményt. Nekem mind a három lábállást bemérték az évek során, amíg több bajom volt a lábaimnak ezzel a sporttal. Végül leginkább magamnak hittem, és azóta jól vagyok és tudom, hogy mit akarok.
Éppen ezért nemigen váltogatom már azt, ami bevált. Én aztán mindenre rá tudok kívánni, ami futásügyben szembejön, de el kellett ismernem, hogy cipőkön kísérletezni nagyon drága hobbi, úgyhogy pár belenyúlás után hagytam is a próbálkozásokat.
Hogy kinek mit enged meg a keret az egyéni, rengetegen csinálják egy cipőben, sőt, sokan terepre is az aszfaltost hordják, hiszen egy ösvényen elfutni tökéletesen megoldható a "sima" futócipőben is. (Egészen komoly futók vesznek, hordanak terepre aszfaltos cipőt.) A dekás terepcipő nekem azért hasznos, 30 km után már remegnek a lábaim a szokatlan megerőltetéstől, elkél a plusz segítség, amit egy utcai csuka nem adna meg.
Most van először két fajta cipőm aszfaltra, eddig inkább mindig csak a következőt vettem meg előre - hiszen akkor vásárol az ember, amikor olcsó a jószág és nem akkor, amikor már kényszerhelyzet van.
Váltogatni, ha lehetséges, mindig jobb megoldás, már csak a lábadnak is.
Ugyanakkor, ha találtál valamit, amit már próbáltál és kényelmes, én azt mondom maradj annál, amíg lehet. (Lehet ez több fajta bevált cipő is.) Ahogy Kilfish is írta, sokáig vszeg úgysem tudsz maradni, szériáról-szériára is tudnak sokat változni a cipők.
Minimalista vs csillapított: Itt azért tényleg nagyon meg kell fontolni a kilókat, edzettséget, távokat, saját magunkon kísérletezünk.
Telefon: SOHA nem rángatós, passzentos zsebeim vannak, kényelmesen elő tudom venni (a telefont)sokat fényképezek én is :)
Óra: igen, nagyon kinyílt az olló a Garminéknál, most már stabilan és bőven kétszáz fölött van a skála vége. Nem kommentálom.

anyadnak 2018.11.30. 16:20:36

@téglánakgyors: na pont a lábállás vizsgálat miatt gondoltam, hogy a következő cipőt is valami supri/nyúlcipő boltban veszem... azt gondoltam, hogy egy számítógépes lábállásvizsgálat milyen fasza vagy legalábbis elég szép tudományos köntöst kölcsönöz. Aztán belegondolva, meg olvasva titeket, lehet hogy az is csak egy marketing eszköz. Veszek valami akciós cipőt, aztán ha nem fasza majd odaadom valami kissrácnak, akinek szüksége van rá... én meg próbálok egy újabb olcsósítottat amíg meg nem lesz az igazi... bár továbbra is izgatja a fantáziám egy hoka gaviota, amiben körbetrappolom a tiszatavat meg aztán a balatont is :D

Addigis amíg a cipő ügyön filózok, valamikor el akarok menni egy szénás körre, hogy legalább a friss ropogós futózsákban egy takarosat kocogjak. Az jó ötlet volt, már csak használni kellene...

Ja és örülök neki, hogy kényelmesen elő tudod venni :D ez is elmúlik majd a hideggel :D

Kilfish · http://www.kilfish.com 2018.11.30. 19:18:52

@anyadnak: Ha nincs még nagyon tapasztalatod/fogalmad róla, hogy milyen cipő lenne jó neked, akkor kiindulásnak azért mégis csak célszerűbb egy számítógépes talpvizsgálat vagy futópados mozgáselemzés mint az, hogy éppen milyen akciós modelt kapsz, aztán idővel majd úgyis kiderül, hogy megtaláltad-e a hozzád passzoló cipőt, vagy tovább kell még keresgélned. Nekem sok éves tapasztalat után már van elképzelésem, hogy milyen cipőre van szükségem, amikor újat veszek elolvasok reviewkat, és ha a kinézettnek elég alacsony a dropja, meg jókat írnak róla, akkor megkockáztatom és veszek egyet belőle. Sauconykkal sajnos pont pechem van olyan szempontból, hogy mindig amikor találok egyet ami nagyon bejön, nem gyártják tovább azt a szériát, így hát kénytelen vagyok gyakran újakkal kisérletezgetni.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2018.11.30. 19:24:49

@anyadnak: Sem Kilfish, sem én nem általános értelemben írtuk. Biztosan van, akiknek segít - ezt nem zárom ki. Első cipő vásárlásakor én kifejezetten elküldök mindenkit megnézetni, jobb így kezdeni, mint szín, vagy rákívánás, vagy spórólni akarás vonalon.
Annyira különbözőek vagyunk, hogy véleményem szerint itt nem lehet megspórolni, vagy megúszni a saját időre, pénztárcára menő próbákat, legalábbis amíg rá nem jössz, hogy kihez, mihez igazodj. Én pl tudom, ha ennek, vagy annak jó az a cipő, vszeg nekem nem, vagy éppen igen. Ugyanígy vagyok a solereview oldallal. Kb belőttem, mire mit írnak, és attól függetlenül, hogy nekik tetszik-e vagy sem, tudom, hogy nekem bejönne-e. A régi Vomerokat pl iszonyatosan lehúzták - és ameddig ezt csinálták én teljes lelki nyugalommal vehettem meg a következőt is, mert tudtam, hogy nekem viszont tökéletes lesz.

A Balatont és a Tisza-tavat egy levegőre gondoltad, vagy közben azért pihennél kicsit? :)
Komolyabb hidegben nem is kell elővenni, ezt még nem hallottad? :)
süti beállítások módosítása