nemmaratonman

nemmaratonman

Os Peroneum

2019. június 27. - téglánakgyors

Két hónap, egy-egy tubus Flexagil és Voltraren Forte, egy doboz Cataflam, és több órányi haszontalan tornázás után megadtam magam a kétségeimnek. Az nem létezik, hogy nincs egy röntgenem, hogy nem tudom a konkrét nevét a bajomnak, és, hogy egy nem állami rendelőben csücsülő ortopéd szakorvossal és három gyógytornászos alkalommal a hátam mögött még mindig a sötétben sántikálok.

Visszamentem rendszerbe, ahol a céges biztosításomnak hála ingyen kapom az egyébként igen drága, de sok esetben teljesen haszontalan konzultációt, és csak annyit kértem, hogy NE oda, és ne ahhoz az orvoshoz kapjak időpontot, ahova múltkor.

A bajom a második dokinál már végre nevesítve lett - csak két hónap kellett hozzá. Ő nem értette, hogy engedett el diagnózis nélkül az első orvos, és, hogy miért jó az, hogy vakon nyomkodják, kezelik, tornásztatják az én lábamat, anélkül, hogy pontosan tudnánk, mi a baja?

A bajom a láb külső szélén futó peroneus inakkal, izmokkal van. A link túloldalán trónoló kép boka alatti része az én fájdalmam birodalma.

Lett röntgenem is, ennek az eredményét ma reggel beszéltem meg az orvossal. Nem távoztam megnyugodva.

Járulékos csontok. Én még soha nem hallottam ezt a kifejezést, és marhára nem örülök, hogy egy újabb speciális csoportba kerülhettem bele. Van már nekem elég halmazom, ami kényelmetlenebb, mint ahogy jólesne. 

Akárhogy is, a lábnak lehetnek járulékos csontjai, a doki jó kedvre is derült, hogy végre nem egy ezredik, unalmas ínhüvelygyulladással kell szembenéznie. (De hogy gondoljak arra, nézzem az ő szempontjából, hogy ez mennyire unalmas.) Elő is szedett egy papírt, pár ábrával. 

 

jerulekos_csontok.jpg

 

A röntgen az én személyes Os peroneumomnak a létezésére hívta fel a figyelmet. A doki szerint ennél a plusz kis csontnál vagy egy makacs gyulladás lehet, vagy kiszakadt az ínból, vagy berepedt, betört a csont - ez már túlmutat a röntgenen, CT kell. Mi más?

Egy CT időpontra kb három hetet kell várnom. Aztán egy újabb meeting a rendelőben, és a helyzettől függően vagy szteroid injekció, vagy műtéti eltávolítás. Ha szteroid injekciót kapok, akkor, ha mégis kell, utána nincs műtét 3 hónapig.

Ennek az évnek hirtelen -, és mégis valahogy lassan, de biztosan a Muzsla után -  annyi lett. Most Cataflammal megyek két hétre nyaralni, hogy legalábbis tünetmentes legyek. További két hétig, vagy még tovább leszek bizonytalanságban, ami alapvetően megöl engem.

Szívás. Valahogy azt gondoltam volna, hogy túlvagyok már a futósérüléseken, de ezek a hírek új dimenziókat nyitottak meg ebben a kérdésben. Jelen pillanatban nem, hogy túllennék ezeken, hanem a legijesztőbb szituációba kerültem, még ha a pár évvel ezelőtti térdfájdalmaimat is nézem.

Úgy néz ki valami hülye leckét mindig meg kell tanulnom, mert nehezen megy a fejembe. Kérdés, hogy melyik is az pontosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr7314913350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.06.28. 09:25:41

Tökre sajnálom. De még mindig csak azt tudom javasolni, hogy most akkor koncentrálj az úszásra maximálisan, nagyon hasznos és jó dolog az, aztán ha rendbe jön a lábad, sokkal könnyebb lesz visszaállni a futásra, mintha addig csak kényszerpihenőznél. Keress alkalmi úszóedzőt (én az ironswim.hu edzőit szoktam igénybe venni), vagy csak valakit, aki segít időnként a technikád csiszolásában, különben ha nem tudod mikre kell figyelni, és milyen mozdulatokat kell beépíteni az úszásodba, nem nagyon fogsz gyorsulni, maximum csak fittebb leszel. Ha jönnek a sikerélmények, a végén még az is lehet, hogy átszeretsz az úszásba :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.06.28. 10:43:45

baszki! :O és mitől lett? simán a terepfutástól?

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.06.28. 13:45:41

@Kilfish: megmondom őszintén, ha és amikor megyek úszni, egyáltalán nincs prioban a gyorsaság, örülök, ha eljutok és megyek, nemhogy még akarjak is valamit kihozni az egészből. Egyébként bajos így elrugaszkodni a medence falától is.

@rrroka: nem, alapvetően a lábfelépítésemtől, a szupinálástól és az izomgyengeségtől, én úgy gondolom.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.06.28. 14:11:51

@téglánakgyors: Viszont most, hogy nem tudsz még egy ideig futni, felszabadult egy kis szabadidőd, miért ne használnád arra, hogy formában tartsd magad, még ha ez nem is ugyanaz mint amikor futsz inkább? Tapasztalatból írom, sokkal könnyebb lenne így majd visszalendülnöd a futásba. Úsztam én is lábsérüléssel, amit éreztem elrugaszkodáskor, ezért akkor csak fél lábbal próbáltam elrugni magam a faltól.
Aki életmódszerűen szeretne sportolni/mozogni, az kénytelen alternatívát/b-tervet keresnie a sérüléses időszakokra, különben csak frusztrációval fognak eltelni. A szakirodalom szerint a kerékpározás közelebb áll a futáshoz, abból könnyebb visszatérni, de én ettől függetlenül sokkal inkább úszás párti vagyok :)

alehunter 2019.07.28. 23:14:46

őszintén nagyon sajnálom! és szurkolok, hogy ezen is túl légy megerősödve, mint eddig minden akadályon, ami eléd került!
ha lehet viccelni ezzel (korábban te írtad az egyik bejegyzésedben, hogy mindennel lehet, csak ezért engedem meg magamnak) ha vallásos lennék és ha lenne ilyen, komolyan azt gondolnám, hogy te vagy a futás Jézusa emiatt a sok szenvedés miatt :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.07.29. 19:56:17

@alehunter: Köszi! Szavadd ne feledd, nemsokára jön a pont erre rímelő poszt :D

alehunter 2019.07.29. 23:42:43

@téglánakgyors: ne csigázz! :)
Remélem azért inkább jó hírekről fog szólni a futást illetően, mint további szenvedésekről
süti beállítások módosítása