nemmaratonman

nemmaratonman

100 alatt

2019. október 28. - téglánakgyors

Aznap az albertfalvi gátról dél felé nézve volt a legkönnyebb azt képzelni, hogy valahol egészen máshol vagyok. Valami fakóvörösben, élénknarancsban mosta el napnyugta és a pára a víz feletti világot. Fekete kontrasztként repdestek a sirályok a lehorgonyzott szállítóhajók felett, el, egészen a Dunához szorult, felette tornyosuló budafoki pincék megmaradt hírmondói felé.

Akárhol lehetettem volna, bármelyik emlékvárosban, akárhol, ahol megfordultam, amiről olvastam, vagy amit elképzeltem. És ez így is maradt pár percig, és az egyetlen város által beszorított görcs és agykalapács akadálytalanul szívódott fel ezen a sok képzeletbeli helyen, és mire újra visszakerültem, oda, ahonnan elindultam, tonnákkal voltam könnyebb a odabent.

Három kilométert tudtam futni, az első jól ment, aztán megérkezett minden, ami rossz, és a harmadik kilométernél, amikor már 6:45-öt láttam az órán, megálltam. Leültem a gát egyik betonkockájára, lehúztam a cipőmet, és ellazítottam a sikító vádlijaim. Beszívtam a szemembe a látványt, eltűntem, és öt perc múlva, amikor visszaérkeztem, nem volt semmi bajom. Se a vádlimnak, se a fejemnek.

Olyan sokféleképpen nem ment, és nem megy még most sem, hogy, bár megfogadtam, hogy nem veszem el a kedvem azzal, hogy megmérem magam, - úgy terveztem, hogy majd elég mérlegre állnom, amikor már van bennem némi mérhető kilométer és pár hónap futás  - kénytelen voltam megtenni.

Tudnom kellett, hogy mivel állok szemben.

Kibaszott 93, 7 kilót mutatott a mérleg. Nem döbbentem meg túlságosan, mert sejtettem, hogy nagyon rossz lesz a helyzet, de ennyire sokra nem számítottam. Már a 90 is rekord lett volna. Csücsörítettem egyet, és mégiscsak hagytam pár percet a sokkra. Legalább 15 kilót kellene fogyni. Nekem. 

Egyből értettem, hogy miért áll be, miért görcsöl a derekam, csipőm, annyira, hogy kilométerenként meg kell állnom. Hatalmas hordót kell cipelni, az amúgy is kacsaseggű, haselőretolós, rosszul ívelő gerincemnek. Nem is a sérülésem okozott már panaszt. Igaz, a lábfejem is bejelzett néha, de ez másfél hónap alatt gyakorlatilag elmúlt. Ha fájdalmat is érzek lent, az inkább a vádli- és bokagörcs. Védeném a lábamat az azt határozattabban körbeölelő cipővel, de ezt semennyire nem tolerálja a magas rüsztöm. Engedni kell a cipőfűzön. Persze baj a lábgyengeség is, a bizonytalan talajfogás, de sokkal nagyobb gondot jelentett a beálló derekam. Kövér vagyok, merev vagyok, kötött vagyok, nem tudok lazán futni, nem működik az, hogy majd az első kilométer alatt bemelegszem.

Tornáznom kell. Ajánlásra megtaláltam a Nike Training Club appot, tök jó kis gyakorlatsorok vannak benne, úgy mint runner warm up, run ready yoga, open rotation, amelyeknek megalázó módon a felét sem vagyok képes teljesíteni, viszont remekül beizzítják a gőzgépet, és ahogy teltek a hetek, eljutattak oda, hogy már volt egy-két érzésre jobb kilométerem, neadjisten egész futásom, akár hat alatti, hat környéki ezrekkel.

Szeptemberben még erőltettem a 10 km-es futásokat, de hamar jött ez a lábamnak, túl sok volt a bajom, és ugyan magamtól nem vettem volna vissza, de kivűlről megérkezett az input, hogy mi lenne, ha elengedném a távot, meg azt az egy dombot, amire fel szoktam szuszogni a Ringló utcában? Az 5 kilométerre mindig lehet számítani. Visszatértem az alapokhoz, ugyanazt a kört futom, mint öt-hat évvel ezelőtt. Lesz is vagy 80 kilométerem októberben.

Éveket buktam vissza az időben.

Iszonyatos az effajta újrakezdés. Szimplán lustaságból, demotivációból, vagy testi sérülésből visszatérni "mindössze" kurva sok türelmet és ésszel odafigyelést igényel. De amikor a torta tetejére odaszúrunk még egy 93 kilós koktétcseresznyét, azt nem kívánja az ember az ellenségének sem. Magával még is megteszi. Minden pszichológus nedves álma ez, nem kérdés.

Majdnem 90-ig jutottam, de egy rövid csehországi kitérő közbeszólt, és Cesky Krumlov nem az a városka, ahol szar bokával nekiszaladsz az edzésnek. Próbáltam találni legalább egy öt kilométeres kört, de a Garmin hőtérképe azt mondta, hogy normális ember ezeken a részeg macskaköveken nem sportol: nem adott egyetlen útvonalat sem. Nekem a kísértésnek a legkönnyebb engednem, hát megint kimaradt pár nap. Újra a 93-at súrolom, hiába volt meg a napi majd 15 km lépésszám. Lószart nem ér, hiába akartam becsapni vele magam.

Hálistennek éppen megjött a sötét és a hideg, ilyenkor legalább sokkal nagyobb kedve van az embernek utcára menni, szinte magától indul a lába. Az enyém mondjuk éppen gurul, és néha bele kell rúgni. 

15 kiló. Akkora baromság ekkora hátizsákkal futni. Hülyegyerek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr5415268658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

videkiman 2019.10.28. 21:05:51

15 kg plusz az a csúcsformádhoz képest van, vagy az ideális testsúlyodhoz? Bocsi, hogy ezt kérdem, de nekem úgy jött le, hogy mindig volt rajtad pár kiló felesleg (nyugi nem vagy vele egyedül ;))

Tény, hogy a mi szintünkön ez rohadt sokat számít, főleg tempóban, de távban is, ennek ellenére nekem fura, hogy a te múltaddal így visszafejlődtél egy kb 4-5 (?) hónap alatt.
Amúgy a has és törzsizomzat nagyon sokat számít, én akkor vettem észre magamon, mikor elkezdtem terepen futni, illetve be-benéztem félmaraton fölé. A hátamban és a hasamban (is) volt izomláz... azóta próbálok itthon minimálisa gyúrni ezekre, csak mostanában kezd lejjeb menni a lelkesedés.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.10.29. 06:08:56

@videkiman: a -15 kg valahol 78 kiló körül lenne, ami 2-gyel kevesebb, mint amit sikerült elérnem életem eddigi 1 darab eredményes és tartós fogyókúrájával. 80-ig mentem le, bár ezt az alsó értéket nem sikerült sokáig tartanom.

Valahol 82-nél álltam be, és max 84-ig mentem fel a rosszabb hétvégéken. És ugyan ennek is örültem, de bizony ekkor is volt rajtam szalonna. 1 méter 79 vagyok, vagy már lehet, hogy annyi sem. Ehhez a magassághoz valahol a 70-es tartományban lenne a jó futóalkat, vagy lehet, hogy még lejjebb, fogalmam sincs.

Mindenesetre ez (82-84 kg) volt egészen tavaly karácsonyig, ahol elszaladt velem a ló a németországi hetem alatt, a rokonoknál... A sérülésemig nem is sikerült fogynom, túl sokat vittem be a szervezetbe, hiába volt meg a szokásos havi kalóriaégetés számokban.

Aztán jött a leállás, és nagyjából elengedtem mindent, szisszent a sörösüveg, nyílt a borospalack, este a hűtő ajtaja is, zörrent a chipses zacskó, és pattogtak a kukoricák.

Minden egyes, tartósan fejlődő futónál azt látom a környezetemben - legyen az személyes ismeretség, vagy csak internetes követés -, hogy lementek a kilók, és megjöttek a kiegészító sportágak, legyen az akár jóga, vagy bármi más. Önmagában a folyton csak ugyanazokat az izmokat terhelő futás egy idő után már nem elég. Igen, kellenek a törzsizmok.

A legutóbbi gyógytornászos körömnél derült ki számomra, hogy mennyire elkorcsolsultak a fenékizmaim a folyamatos ülőmunkától. Nem segítek a kezemmel a futómunkámon, az egész váz nincs rendben, nincs tartás, nincs hasizom sem. És ugyan még csak nem is ez volt az akut problémám, de nem lehetett megspórólni a rádöbbenést, hogy mennyire összefügg minden mindennel: alap nélkül inog az egész építmény.

videkiman 2019.10.29. 10:55:32

@téglánakgyors: A túlsúllyal való futásban legalább olyan jó tanácsokat tudok adni, mint a blogolvasó törzsgárda a rendes futós, edzéselméletes témában. :)
Én jelenleg 89 kg körül vagyok a 185 centimhez, tehát rajtam is van alsóhangon 7-8 kg plusz. De ezt leadni nekem is esélytelen, ha jól emlékszem olyan 84 körül voltam 3-4 éve, ez kb. a futós csúcsformám. Én innen kb. egy év alatt szépen lassan úgy szedtem fel egy tizest, hogy soha nem volt ilyen hosszú, több hetes kihagyásom, max néhány gyérebb hónap (80-100 km, ami a semminél azér jóval több).
Ezt csak azért írtam, hogy lásd, szerintem kb. hasonló alkatok lehetünk.
Én ezeket tudom ajánlani:
- ha nem is minden nap, de heti 5 alkalom egyszerű otthoni erősítés. Nekem ez 2-2,5 perc plankből, 100 felülésből és 50 lábemelésből áll. Ez kb. lófasz edzésügyileg, 10 perc az egész, de szerintem használ.
- szintén nem mondanám nagy edzésnek, de szerintem érezhető a pozitív hatása, bringával kell járni dolgozni. Egy ilyen kényelmes tempójú (~20 km/h), 7-8 km-es tekerés napi két alkalommal is segíthet beindítani a fogyást (nyilván önmagában nem ettől fog fogyni az ember). A futás nekem mindig jobban szokott menni, mikor sokat bringázom. Persze ezt pont most szopó elkezdeni, én papírkutya vagyok, télen általában lerakom a bringát.
- június hónapban nem ittam alkoholt. Eredmény -2kg. Hosszú távon ezt nem tudnám csinálni, de a nyáron már egyszer megálltam, hogy ott hagyjam a lidlben a 2400 ft-os belga sörpakkot. :)
Persze a legtutibb az, ha az ember eljár valami plusz másfajta edzésre, de én a magam részéről jelenleg örülök, hogy bele tudom illeszteni a hetembe a 3, ritkán 4 db futást.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.10.29. 11:40:54

@videkiman: Lidl,belga pack, nettó 13 perc hezitálás :D Ez annyira az én életem :D

Az alkohol probléma, ha nem a mennyiség, akkor a vele lecsúszó kaja.

Nekem bármi mást is nehéz beilleszteni mellé, még az úszás sem megy, hiába terveztem el milliószor, hogy belefeccölök némi plusz energiát.

A bringába néha-néha belefogok, de iszonyú macera, nekem mindig le kell fürdenem utána, meló előtt. Most semmiképpen nem kezdek bele, féltem a térdeim, tél kilőve.

Természetesen mindez, amit most felsoroltam az szimpla kifogás :)

videkiman 2019.10.29. 13:04:29

@téglánakgyors: A bringa szerintem a legtöbb esetben fürdéssel együtt is annyi időre jön ki, mint a bkv. Kivéve, ha hosszabb távot teszel meg metróval/hévvel, átszállás nélkül, minimális gyaloglással. Nekem volt olyan munkahelyem, hogy annyi időbe telt betekerni, mintha beautóztam volna. De jelenleg is 10-15 perccel gyorsabb a bringa a tömegnél, pedig 15 km-re dolgozom otthontól és hév+metró a bkv út. Én ilyen 10-15 fok körüli reggeleken már nem izzadok meg annyira, hogy zuhanyozni kelljen, ez persze elég egyéni.
De tény, hogy a mostani időpont a legalkalmatlanabb elkezdeni. Egyébként egy ilyen 5-7 km táv szerintem vállalható télen is, ha nincs épp eső/hó/jég/kurva nagy latyak.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2019.10.29. 14:29:46

Abszolút kívülről, partvonalról közbeszólva: régebben, talán éppen a futó blogon azt olvastam, hogy a fogyás 90 %-ban az evésen múlik, és csak 10%-ban van a mozgásnak szerepe. Soha nem fogyókúráztam, de úgy tippelem, az csak akkor tud működni hosszú távon is, ha fokozatos, nem pedig hirtelen megvonás mindentől, amit szeretünk. Gyerek és tinédzser koromban odavoltam a húsért, aztán évek alatt szoktam le róla először csak az emlősöket elhagyva, aztán a szárnyasokat, végén pedig a halakat, és sem most, sem a folyamat közben nem volt semmi hiányérzetem. Valahogy így képzelek el egy működő fogyókúrát is, de ahogy írtam, nincs ebben tapasztalatom.
Bicajt én ebben az ősz közepétől tavasz közepéig tartó szmogos időjárásban kifejezetten hanyagolnám, én ilyenkor a futóedzésekből is visszaveszek, és inkább csak a hétvégi hegyi futásokra tartogatom a kilométerek nagy részét.

videkiman 2019.10.29. 16:20:52

@Kilfish: Ez a kaja/mozgás kombó nyilvánvalóan így van, mondjuk az aránnyal én vitatkoznék. A fokozatosságban is igazad van, de sok embernél ez nem megy ilyen könnyen.
Itt most azt próbálom megfejteni, hogyan fogyjunk úgy, hogy a normál napi étkezéseinken ne kelljen változtatni. :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.10.29. 16:22:35

@Kilfish: Nem tudom megcáfolni. A futás az elején lerántott rólam pár kilót, de soha nem értem volna el a 82-őt sem diéta nélkül.

És igen, a fogyókúrában a kúrával van a baj, az egy -tól -ig időszak, nem fenntartható állapot. Mindig igyekeztem valami olyasmi egyensúlyt találni, amit el tudok fogadni, életvitelszerűen, a rossz napokon is csinálni tudom.

Ebben viszont óriási csapda van, mert a nem megvonás kosarába iszonyú könnyen kerülnek kifejezetten megengedő elemek, mindig egy picivel több.

Mit mondhatnék, ez is csak fejben dől el :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.11.05. 06:29:06

@videkiman: 93 az sok abkker! :O egy magasak vagyunk és én most 75-re mentem csak fel (basszam meg, tudom :D), és érzem, hogy így nehezebb.
viszont van megoldás a tartós és nem kúra szerű diétára, ami mellékhatásként engem is levitt 78-79-ről 72-re pár éve, mikor kis feleségem áttért a 160 grammos CH diétára, amit azóta is tartunk. ehhez egy dietetikushoz érdemes elmenni, de párszor már leírtam másoknak hogyan kell kajálni a 160g szerint, majd előszerzem ide is később.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.05. 10:47:23

@rrroka: Én basszam meg, magammal csináltam :) A 160-on már morfondíroztam, családban nem is régen vettem két ilyen receptkönyvet ajándékba. Azt mondjuk nem tudom, hogy TE hogy tartod, mert te magad vagy a Gombóc Artúr :))

Dietetikusnak sem vagyok ellene, még ha ez is olyan úri huncutságnak tűnik elsőre, mint egy-kéthárom éve a fizetős edzéstervezés. Alapvetően ugyan akaraterő kérdésének tartom ezt a történetet, de közel 20 éve van rajtam kisebb vagy nagyobb súlyfelesleg, szóval akaraterőt inkább hagyjuk.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.11.05. 15:19:03

@téglánakgyors: én betartom az evések mennyiségét és idejét, meg a típúsát is, KIVÉVE köztük azt a szolid mennyiségű édességet.... :D azt futom le, na, evgyük úgy. de ha még összevissza si ennék, én is 80++ lennék

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.11.05. 15:44:36

@téglánakgyors: a dietetikus és az edző egy jó párhuzam, mindkettő egy hatékonyabb, ellenőrzött utat mutat.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2019.11.06. 22:42:31

a fogyáshoz szükséges 90/10 aránnyal egyetértek, szerintem sem lehet szimplán sporttal fogyni. Mostanában elég sokat futok (heti 6x, plusz úszom), de egy dekát nem fogytam, mivel semmit nem változtattam az étkezésemen. 78 és 82 között ingázom összevissza, attól függően, hogy van-e valami Karácsony, vagy Húsvét a közelben :D.
Mondjuk alkoholt egy kortyot nem iszom, cserében annál több édességet vagyok képes beaplikálni az arcomba. Bár néha meg tudom állni ezt is. Sokszor álmodtam róla, hogy lefogyasztom magam valami király 75 kiló körüli versenysúlyra, főleg nagyobb versenyek előtt, de ahogy közeledik az adott esemény, úgy szoktam elengedni a picsába az egészet.
Szóval nem könnyű, nehéz meló ez, amihez puska kellhet...:D

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.07. 13:06:38

@snatch_: éédességfüggők, komolyan, hány évesek vagytok? Hol vannak ilyenkor a megbízható látens és kevésbé látens alkoholista futók?? :D

Egyébként te valami két méter húsz vagy, nem lenne az a 72 már kontraproduktiv? Francois D'Haene is 75 kiló az 1,92 magassághoz, azt mondja a Wikipedia.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2019.11.08. 08:16:34

@téglánakgyors: ha mindennap eszem csokit, az az edzésre, meg a családi életre nem hat ki, sőt pozitív. :) ha ugyanennyit innék... :D
arról nincs szó, h egyszer-egyszer ne igyunk be jól, de hogy fordítva legyen, mindig piálni, néha csokizni. na neeem :D
mikor iszunk?

tankista.cica 2019.11.08. 12:38:16

Én már mentem kurva másnaposan valami Kevély+Csobánka körüli terepfutásra. Odafelé még konkrétan szédültem és azon imádkoztam hogy nehogy leintsen a rendőr vagy balesetezzek.
A Róka hegy után már azon, hogy be ne hányjak... kb. az első ellenőrző ponton toltam el a második Advilt.
Mit mondjak, nem lett életem futása...

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2019.11.08. 14:17:20

@tankista.cica: az első mérföldkőnek számító 5kmes PBmet ugyanígy futottam meg (hatos pace alatt lehetett ez).
Akkor azt hittem, hogy ez megismételhető. A következő ilyen futásom egy km után a bokorban ért véget és, de annyira, hogy soha többet nem próbálkoztam ilyesmivel. Igaz, a berugással sem nagyon :)
süti beállítások módosítása