nemmaratonman

nemmaratonman

Kínai lesz a Suunto

2019. január 17. - téglánakgyors

Háhh, végre nekem is van egy clickbait címem. Vagy nem. Kérem, itt bármi lehet még, annyi biztos, hogy valakik már a spájzban van. Leginkább valóban a kínaiak. (Nálunk már szó szerint, karácsony óta Roborock S50-nel szórakoztatjuk a macskát. A lakásunk alaprajza egy kínai szerveren csücsül, pánikra semmi ok.) 

Éppen másodszorra írok meg egy epikus, garminos posztot, ami soha nem fog elkészülni, mert így is szar és úgy is szar, ez a poszt pedig valahol arra a posztra rímelne, miszerint azért minden szereplőnek jót tenne, ha kiegyensúlyozottabbak lennének a piaci erőviszonyok.

suunto-ambit-2-gps-watch1.jpgA Suunto a korai Ambit-érában kifejezetten izgalmas dolgokat tett le az asztalra, mindenki (én) őket vágyta, aztán jött a Garmin és százbillió dollárt borított az asztalra, amibe egyszerűen belefojtotta finneket és a vége az lett. hogy mindenki (én) Fenix 3-ban futott. (Azt, hogy a Suunto mennyire faszagyerek búvárkodásban, ne keverjük ide, mert keszonbetegségekkel nem foglalkozom.)

Ütőeremet azonban azóta is a híreken tartom, mert a Jedi még itt is visszatért VHS-en a nyolcvanas években, akkor megtanultam a leckét, hogy semmilyen hegemónia nem tart örökké. Éppen Rainmaker másodszorra is nehezen érthető cikkét olvastam valami Suunto API-ról, amikor megdobbant a nagy, és jól edzett szívem a következő bekezdést olvasva: 

As I noted back at the time of the Suunto 9 launch, Suunto has no intention of trying to compete with Garmin on features. And Polar has said the same. Both companies know they simply don’t have the development staff to do so (though, perhaps after Suunto’s new influx of acquisition cash, they might).

Milyen acquisition, milyen cash?!

fgl_arcteryx-s18-mobile-728x500.jpgUtána jártam, a következő történt: 

A finn Suunto a szintén finn Amer Sport kötelékébe tartozik, akik egyébként megtért dohánygyárosok. Néha a megtérés is megtérül, annyira, hogy az elmúlt évtizedek alatt fel- és kivásároltak egy egész regiment sportgyártót. Náluk van a Salomon, a Wilson, az Atomic, meg a kedvencem, a mindent mindenki másnál háromszor drágábban gyártó Asterix (ide másolom, de akkor is Asterix marad: Arc'teryx). Asterix fontos szereplője ennek a történetnek, annak ellenére, hogy nálunk gyakorlatilag ismeretlen - a hírek szerint Kínában meglehetősen jól teljesítenek. Ezek szerint volt mire rákívánni a kínai Anta Sportnál.

amer-sports-structure_160718_1144.jpg

anta-sports.jpgA nagy halat azonban tavaly év végén megette egy ugyanakkora, de sokkal gazdagabb hal. A világ összes pénzén is ülő kínaiak felvásárolták az egész finn hóbelebancot, úgy, ahogy van. Ez egy létező tőzsdei kifejezés az 58%-os részesedésre. Az Amer Sport és az Anta Sport együtt már a harmadik legnagyobb szörnyeteg lesz a piacon a Nike és az Adidas után.

Mindenesetre 5,2 milliárd dollár sok mindenre elég lehet. Én két utat látok itt, kérem. A Suuntot a következő években vagy szétkódolja egy sereg kínai programozó és fejlesztőmérnök, vagy a következő shiny, anti-Garmin óra már, mitadisten, Xiaomi vagy Aonijie márkájú lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr8614567796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása