nemmaratonman

nemmaratonman

Nyár

2016. augusztus 17. - téglánakgyors

A nyár millió örökkön-örökké ismétlődő pillanatképei közül talán az illatok a legfontosabbak. Idén valahogy úgy alakult, hogy alig éreztem illatokat, csak robot módjára jártam meg a napi kétszer negyven perces utat az otthon és munkahely között. Ha éreztem is néhányat, azt szinte mind futás közben kaptam el, még úgy is, hogy jobbára a meleget meg a párát kerülgettem, hogy ne telibe rontsanak neki a pulzusomnak.

És mégis, ezeken a nem túl jelentékeny kilométereken jöttek a szembe legintenzívebb emlékek, például ahogy a buja, túlérett, utakra belógó fák ontották magukból a gyümölcsösen, ragadósan, rohadósan édeskés, odavágott sörösüveg-kesernyés illatukat a csillaghegyi kis utcákon.

Csillaghegyre úgy kerültem, hogy az erkélymozgalom nem csak a hagyjuk kint a büdöset akcióban érte el a csúcspontot, hanem a grillezés területén is.

Mondjuk ez aznap, péntek este 19 óra 53 perckor nagyon nem így nézett ki, amikor a tizedik lehúzásra sem sikerült kifezetnem a félretetett Weber BBQ Grillt, meg a mellé még odapakolt Grill Starter für Anfänger csomagot.

Maga a grill egy gyerekkori álom - csak, hogy értsétek. Nem akarok könnyekre fakasztani senkit, de nagyon cudar gyerekkorom volt (sokadszorra is), és mint a legkulcsosabb panelgyereknek még csak olyan cimborám se volt igazán, akinél grillezni lehetett volna. Olyan volt maximum, akinek több matchboxa, vagy igazi, bőr focilabdája volt.

Hazudnék azonban, ha azt állítanám, hogy a 37 év alatt egy-két sütögetés sem jött szembe, hiszen néhány alkalommal, ha más nem, az aktuális barátnőm édesapja csak-csak bemutatta, hogy ki a férfi a háznál. Benzin, de legalábbis hajszárító nem rendeltetésszerű használata ezekhez elengedhetetlen kellékek, azt jól megtanultam.

Majd - megint évekkel később - Dani legénybúcsúján, kint a világvégén, Badacsonyban, a Borbély pincénél volt egy Weber bemutató, ahol igazából még egy falat húst sem kaptam, de ennek ellenére azonnal biztos voltam benne, hogy nekem egy ILYEN grill kell, mert ezen még pizzát is lehet sütni. Az alapvető különbségről a barbecue és a grill között ekkor még csak nem is hallottam.

Mindezt csak azért mesélem el, hogy képet kapjatok, hogy mekkora ideg dolgozott bennem, amikor ott álltam a 15%-os, gondosan beragasztott pontfüzetemmel az aktív szén mennyországának kapujában ÉS NEM TUDTAM ELHOZNI A WEBER BBQ GRILLT. A Raiffeisenes ügyfélszolgálatos fiatalember, szegény szíve, csak annyit tudott mondani, hogy egyes kártyákkal lehet baj, ennyit hallott ő is, és nem, jaj, nincs bent már ilyenkor csoportvezető, nincs bent, higgyem el.

Nem igazán akartam kiabálni vele, hát mit tehet ő az egészről, ott a vonal végén, szóval inkább rátettem a telefont, kapott így is eleget, szorrivagyok.

Szépen visszapakoltam mindent a budakalászi OBI polcaira - azért ott, mert csak ott, meg Fóton volt ilyen grill. Elég jó móka volt amúgy is az Ironman lezárásait kerülgetni, egyetlen egy dolog tudott csak vigasztalni, de az annyira, hogy a kocsiba beülve már el is múlt a remegés. Velem volt a futócuccom, és ez olyan volt, mint a négyéveseknek a kedvenc takarójuk csücske. Az enyémnek Szopi volt a neve, a keresztlányomét Csicsának hívják.

Szépen elgurultam Békás Hadrianus utcájáig, ott letettem a kocsit. Ekkor már el is felejtettem az egész történetet, az volt bennem, hogy szépen lefutok a partra, bóklászom egy kicsit az Ebihal környékén, majd megyek egy nagyobb kört lefele, egészen addig, ahol a Római kezdődik. 15 km színtiszta lélekápolás, ennél több nekem ezen a pénteken nem is kellett, csak másfél óra lelépés, ráadásul nekem egy új környéken, itt még soha nem eresztettem el a lábam.

Nem is a klasszikus Rómait szerettem igazán ebben a 17 km-ben, hanem sokkal inkább azt a pillanatot, ahogy a Gát utcának nevezett töltésről lecsurgattam a mélybe, a Nagy-Kevélyt nézve, azzal az ígérettel, hogy ha felnövök, akkor megfutom azt is, és ott is pisilek egyet az Ebihal büfé felé meredve. Ez egy ilyen tér-idő kontinuumot összezavaró vizeléskapocs lesz. Mindeközben vagy harminc szúnyog megcsípett, de a zen ettől még zen maradt, és ebből az állapotból még a meglepően sok részeg sem tudott kirángatni. Persze tagadhatatlan, hogy sokkal jobban élveztem, amikor a Római legdélebbi pontján végre visszafordultam és elvesztem Csillaghegy végtelen utcáiban. Egyetlen ember sincs sehol, néha egy-egy autó befordul valamelyik utca távoli sarkán, aztán elhalkul a zaj. Tökéletes pillanatok ezek, valahogy még kontrasztosabbak, mint a várostól távol, hogy ennyire üresek lehetnek az ember által épített és használt környezetek.

 

csillaghegy_track.JPG

dsc_1628-01.jpeg

Vízálló telóval így szelfizik az ember  - a kút alól


Csillebérc annyira megdolgoztat másodszorra, hogy szinte semmit nem érzek, se illatot, se katarzist, csak a végtelen megkönnyebbülést, hogy valamikor vége lett a dzsungeltúrának.

 
A hárosi Dunapartnak pangó víz, hal- és ártér szaga van, ahogy a kiszámíthatatlanul és göröngyösen szaladó ösvényt követem kanyaról-kanyarra. Vajon el lehet itt menni az érdi magasparton át Százhalombattára?

 

haros_track.JPG

 

A velencei Meleg-hegyen a szél kergeti a hegytető forróságát - éppen az első Ingókövemet méregetem. Magával hozza mindazt azt az illatot, amit csak akkor érez az ember, amikor kellően messzire lát. Igaz, talán más alkalmakkor nem keveredik bele az ember saját izzadságszaga, de hát végtére is én mondtam Daninak, hogy rögtön kezdésnek menjünk fel a kilátóra. Ezen a napon végre találkoztam a sajtos-tejfölös-fokhagymás olajszaggal is, ez egy nagyon-nagyon fontos, hovatovább esszenciális összetevője a mindenkori nyárnak. Azt a leégést, ami után két napig nem tudtam aludni, persze jobb lett volna elkerülni. (Iris, aloe vera és körömvirág-krém illat)

 

dsc_1646-01.jpeg

velence_track.JPG

 

Amely találkozásra nem számítottam, az a feszített víztükör klórszaga, a városi strandok és uszodák kötelező kísérője. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jól esik majd újra úszni, és hogy egyáltalán le tudok úszni másfél kilométert, még ha 50 méteres szakaszonként is. A paksi strandon nem volt tömeg, szinte mienk volt a nagymedence, és addig játszottam a Fenixem úszás módját tesztelve, hogy észre se vettem, hogy szinte érzékelhető távot sikerült összekalimpálni.

 

uszas.JPG

 

Annyira fellelkesedtünk Annával, hogy elhatároztuk, otthon is eljárunk úszni - majd újra szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a Nyéki Imre uszodában több mint 17000 forint egy 10 alkalmas bérlet, amit még csak megosztva sem használhatunk.

Most pedig a nyár legvégén, elkövetjük a lehető legsablonosabb nyaralást, elmegyünk Horvátországba egy hétre. Én ugyan vélhetően a legtöbb magyarral egyetemben szintén itt értettem meg először, hogy mit jelent már kilométerekről érezni a tengert, de nem bánom, hogy idén nem újítunk, csak menjünk már.

Futni még úgysem futottam a dalmátoknál, van mit pótolni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmaratonman.blog.hu/api/trackback/id/tr4710412702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.08.18. 06:42:21

1,5 km úszás? az rohadt sok! Orfűn próbáltam 25ös medencében, ment 4 kör, az egyik végén már nyeltema vizet annyira nem volt levegőm. mega reszpekt az úszóknak!

a magasparton meg át lehet, a kicsit lehangoló rész a 6-os út melletti ösvény, de simán járható amikor épp nem nyakig ér a gaz.

videkiman 2016.08.18. 08:52:21

Én azon a környéken lakok, ahol letetted Békáson a kocsit. Bár messze van a Margitsziget, de futás szempontjából szerintem kevés jobb lakóhely van bp-n. :) Sziget van a közelben, a Népsziget, odafele a Rómain rendkívül jó futóútvonal van, otthonról indulva kb. le tudnék zörgetni egy félmaratont 3-4 kilométerenkénti frissítőponttal (közkutak).

Nem ide tartozik, de nemrég beruháztam egy Garmin 610-esre, ami 52e Ft. volt szállítással együtt az amazonról rendelve (ez jó vételnek számít ugye?) és azt kell mondjam, hogy én nem tartom magam egy különösebben kocka valakinek, de ez kurva jó. :) Hétfőn jött meg, ma már harmadszor tervezek futni menni a héten és persze azt is mértem mikor betekertem a haverokkal kocsmázni. Ha nem lennék szabin a héten szerintem minden nap mértem volna a melóba bringázást is. Drága egy motivációs eszköz. :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.18. 09:38:28

@rrroka: Most így Nagyatád után, ahol 5 km-t úsztak, meg utána negyven fokban parádéztak még sok-sok órát, meg például Katinka 400 méterét nézve, hogy mint egy izombomba letolja ezt a távot valaki, tényleg minden tisztelet az úszoknak.

Én pihentem, lihegtem, meg kütyüztem :D

@videkiman: mélységesen egyetértek. Akárhogy variálom, azért lassan kinövöm, de sokkal inkább megunom a 11-et, és kutak sincsenek. Ami volt a budafoki piac mellett, azt is elvették a picsába. Rohadt mérges vagyok.

Nos, én mint neten keresős, vásárlásmániás, lehet tudtam volna más ajánlatokat is küldeni, illetve az a facebookos csoport még sokkal keményebben tolja az akciózást, de a legfontosabb, hogy élvezd az órát, azt jól van :) Akkor már megérte. Nekem a 310-es a világomat változtatta meg. Erre még rátett egy lapáttal ez az új cucc, szóval tudom, miről beszélsz :D (És igen, úgy alapvetően iszonyú drága egy urizálás ez.)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2016.08.18. 12:41:13

Úszásban futó szemmel az az egyik nagyon jó dolog, hogy nagyon sokat segít szerintem a sérülések elkerülésében, egy futós nap után nagyon jól lelazít. Nálam most már első helyen álló szabály, hogy 2 egymást követő napon nem futok csak a legelkerülhetetlenebb esetekben, egyik nap futok, a másik nap úszom. Ha az ember az úszást is olyan lelkesedéssel csinálja mint ahogy a futást is sokan, akkor az is éppen olyan könnyű tud lenni, 3-4-5 km-eket simán le lehet nyomni megállás nélkül gyorsúszásban - mivel a gyors a leghatékonyabb úszásnam, nem hiába úsznak így a triatlonisták és a hosszútávúszók is.
Az úszásban az a legnagyobb buktató talán, hogy 90%-ban technikai sport, úgy értem, hogy ilyen mértékben számít a helyes úszótechnika. Hiába vagy bivalyerős meg olyan az állóképességed hogy bármikor futsz maratont, ha rossz az úszótechnikád, akkor nem fogsz haladni a vízben, csak tolod magad előtt a víztömeget, viszont ha szépen fekszel a vizen a lehető legminimálisabb ellenállást elérve és hatékonyan tudsz "kapaszkodni" a vízbe ahogyan húzod magad előre, akkor viszonylag kis erőfeszítéssel is jó tempóban és jó sokáig tudsz úszni. Ehhez rengeteg drillt, úszógyakorlatokat kell végezni, kb. olyan, mintha a havi futómennyiségünk fele csak futóiskolára menne el. Éppen ezért ha valaki kicsit komolyabban akar belevágni, legalább az elején szerintem érdemes úszóedzőhöz fordulnia.
Kicsit sajnálom, hogy még nem annyira népszerű az úszás mint a futás, pl. úszós blogokat szinte egyet sem találok, pedig olvasnám szívesen azokat is, viszont abból a szempontból meg kicsit örülök ennek, hogy nem szeretnék olyan népsűrűségű sávokban úszni mint ami van a Margitsziget futókörén :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.08.18. 12:48:46

@Kilfish: mi jártunk felnőtt úszásoktatásra kis feleségemmel, tök jól megtanultuka mellúszást, de a gyors az sehogy sem akar menni, csak tiszta erőből tudok kb gyorsúszni, úgy meg max 2 hossz megy a 25ösben... :) száni! :D

@téglánakgyors: milyen fb csoport? muticsak!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.18. 12:56:26

@Kilfish: Az volt a második, hogy megnéztem, az mibe kerül nálunk. Ugyanannyi, csak 10 helyett 8 alkalom. Oktatással együtt már sokkal szimpatikusabb a 17000 Ft-os ár.

Már csak azt kell eldönteni, hogy az örökké eltolt TRX-re megyek erősödni, vagy úszni járok majd el?

@rrroka: elküldöm neked üzenetben, az adatlapodon, mert titkosak lettek és csak ajánlásra megy. Szóval, ha akarod, nincs mese, először be kell tikkolnod engem Facebookon :) Gondolom elegük lett a nép egyszerűbb gyermekeiből.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2016.08.18. 14:07:03

Talán segít egy kicsit a választásban, úszás és futás mellet én is szoktam erősítő gyakorlatokat végezni, használok némyelyiknél trx-et is, sztem ezek az előnyök-hátrányok:

TRX:
Pro: trx-et otthon is lehet csinálni ha neten utánanézel oktató videóknak, ergo olcsón meg lehet úszni, csak meg kell venni és felszerelni. Fitness studióban edzővel ez nyilván hatékonyabb és helyesebb irányba megy, de hát ez így van minden sporttal.

Contra: igez, ez szubjektív, de nekem ezek a nyújtós, jógázós, core traininges, trx-es gyakorlatok messze nem olyan élvezetesek mint a futás vagy az úszás. Tudom hogy nagyon hasznosak és a többi sport miatt elengedhetetlenek, de ezekre tudom magam a legnehezebben rászánni mégha a legtöbb alkalommal ezekben is fáradok el a legkevésbé. Inkább csak ilyen kötelező jelleggel csinálom ezeket, hogy letudjam őket. De ez ahogy írtam elég szubjektív, a fitness termek népeinek többsége biztos ezekért van inkább oda és nem a kinti futásért meg úszásért.

Úszást a rosszal kezdem.
Contra: minden egyes edzés pénzbe kerül, hacsak nem nyaraláson nyílt vízben úszól, bár akkor meg ott van azért a nyaralás költsége, de az úgyis elmegy akkor is ha kihagyod ott az úszást. Lehet azért valamit itt is nyerni, pl. Hajósban és Császár-Komjádiban ha reggel 7 előtt mész be, akkor 1800 helyett 1200 körül van a jegy, létezik eszerint többféle bérlet is, és bár a bérletek árainal nem annyira nagyvonaluak, de egy 10 alkalmas bérlettel 1 jegy árát azért meg lehet spórolni.
Legyőzendő akadály még, hogy viszonylag időigényes, oda kell menni, átöltözés, úszás, zuhany, haza vagy munkába menetel. Én közel lakom a Margit-szigethez, de úgy hogy kb. 1 óra 10 percet vagyok a medencében egy úszós edzés majdnem 3 órát vesz el a napomból az előbb sorolt tevékenységekkel együtt. Hétvégén ez időnkénti kisebb családi viták árán könnyebben rászánható, hétköznap kell a lelkierő a korai keléshez, viszont ilyenkor kevesebb időt vesz el a családtól, mert munkába amúgy is kell menni, meg a reggel amúgy sem az az együtt lazulós napszak hétköznapokon.

Pro: amint írtam, futók számára szinte létfontosságú a sérülések megelőzésében, egyrészt szerintem nagy mértékben ellensúlyozza a futómozgás káros hatásait, másrészt amikor nem futunk, akkor is segít az állóképesség szinten tartásában, illetve fejlesztésében. Sokkal ritkábban, gyakorlatilag szerintem soha nem okoz sérülést a futással szemben, szinte lehetetlen túledzeni magad. Oké, biztos van olyan élsportoló úszó akinek már sikerült, de ez messze nem olyan gyakori mint a futóknál. Én szinte biztos vagyok benne, hogy hiába szeretnék életem végéig futni, egyszer eljön az az idő amikor már nem tehetem, de úszni még akkor is biztos fogok, hacsak nem leszek teljesen legatyásodott nyugdíjas.
Úszás szerintem teljesen jó alakot is csinál felső testre, nem azt a felfújt konditermest hanem inkább a szálkás, vékony, de izmosat, életemben külön karra, hátra, mellre és vállra még nem sok erősítő gyakorlatot csináltam, de lassan 30 év úszás után még most sincs semmi parám az alakomat illetően.
És végül ha már ilyen fasza Fenix óráink vannak, trx-szel szemben úszást is tök jól lehet trackelni, edzés után elemezhetjük a grafikonokat, visszanézve régebbi edzéseket pedig értékelhetjünk a fejlődésünket.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2016.08.18. 14:13:55

Ja, és azért is érdemes úszni vagy erősítő gyakorlatokat végezni a futás mellett, mert amikor épp sérülés, szmog vagy egyéb miatt nem tudsz futni, akkor nincs a futásmegvonástól lelki megzuhanás, hanem még jobban rá lehet feküdni arra a sportra abban a tudatban hogy a kényszerpihenő alatt is tudod fejleszteni a fizikai állapotodat.

videkiman 2016.08.19. 10:11:41

@téglánakgyors: nyugi, a Duna partot is simán meglehet unni, de szerintem igazából mindent, futhatsz akár a minden nap a Copacabanán. Mondjuk én főleg az unalom ellen hallgatok a futások 90%-ában zenét, mert valljuk be, ez nem egy túl eseménydús sport. :)
Én laktam viszonylag sokáig a 11-be, ott fingom nincs hova mennék rendszeresen futni, anno a kis fellángolásaim során körözni jártam le a bikás parkba, az meg 4-5 km után annyira nem izgalmas. Az tuti, hogy a rendszeresen futóvá válásomba sok nyomott a latba, hogy Békásra költöztünk.

@Kilfish: Hogy miért nem népszerű az úszás? Szerintem a következő kommentedben meg is válaszoltad, meg a posztban is meg volt említve.

Én amúgy a kettlebellen gondolkoztam, mint vmi kiegészítő, erősítő sporton, elvileg tudok youtube-on edzést nézni és otthon nyomni. Aztán ez lehet baromság. :) Az tuti, hogy kell valamit csinálni, mert hiába vagyok beállva már jó ideje ilyen 30-50 km/hét futásra, már gondolom hozzászokott a szervezetem és az utóbbi 3-4 hónapban konkrétan híztam (ráadásul én melóba is bringával járok, mondjuk az utazós tempómat sportnak nem nevezném, de mégiscsak mozgás, 8 km napi kétszer). Mondjuk lehet a zabálások mennyiségét kéne először csökkenteni. :)

futós 2016.08.19. 10:55:32

Most akkor végül meglett a grill, vagy azóta sem? Ha teljesen bele akarsz kockulni, tudok küldeni okosító youtube linkeket, ahol még a hús belső hőmérsékletét is elmondják, hogy milyennek kell lennie (a többi ezer egyéb paraméter mellett). Viszont a végeredmény brutál jó!
Én az úszásra szavazok. Ezek a pro-contra dolgok nagyon egyéniek, nekem pl sokkal rövidebb idő egy úszás, mint a futás. Igaz itt van 2 utcával arrébb az uszi. De pl ha terepen futok sáros időben, már az elindulás + itthon mindent elpakolás is elég sok időt vesz el, és akkor még nem is futottam (én csak olyan 1-1,1 km-t úszok, viszonylag tempósan). De tény, hogy a nemlétező fájdalmakat is elmulasztja, lazít, istenkirály, én imádom. Lenne itt egy normális edző, és lenne kb 3x ennyi időm, tuti elkezdenék triatlonozni.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.20. 20:51:38

@Kilfish: az úszás erősen nyerésre áll :)
Főleg, hogy átnéztem a Nyéki uszoda facebook kommentjeit követve a budaörsibe, és jóval szimpatikusabb, amit ott találtam.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.20. 20:54:37

@videkiman: lehet azért itt is erre-arra menni, de a helyszíni varia engem sokkal jobban leköt, mint a zene. Bár életem egyik-másik legmotiválatlan futását tény, hogy megmentette a füles, amit az első maratonra vettem.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.20. 20:57:37

@futós: meglett, másnap reggel, még többet kerülve, de megvettem. Meglepően jól sikerült az első két bénázás, igaz tarjával, kukoricával nehéz mellé lőni.
Küldhetsz, megköszönöm! Egyelőre a weber saját szakácskönyvét használtam, és megtaláltam a nyarspolgar-bbq.blog.hut

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.08.31. 17:52:14

@futós: No, paraszt is vagyok, hogy nem írok vissza, meg nyakamba is borult minden, de köszönöm szépen! Egy ennél sokkal nyugodtabb és emberközelibb pillanatban megnézem ezeket!
süti beállítások módosítása